Pratite nas

BiH

Bakir Izetbegović: Moguć dogovor s Hrvatima o izmjenama Izbornog zakona

Objavljeno

na

Čelnik vodeće bošnjačke Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović izjavio je u ponedjeljak kako je moguće postići dogovor o izmjenama Izbornog zakona koje bi zadovoljile očekivanja Hrvata u Bosni i Hercegovini, ali da sva buduća rješenja moraju uvažiti presudu Suda za ljudska prava u Strasbourgu.

“Provedba presuda Suda za ljudska prava u Strazburu mora biti okvir. Unutar njega se mogu naći rješenja za koje su zainteresirani hrvatski predstavnici, a znali smo se približiti ranije s Travanjskim paketom”, rekao je Izetbegović. Dodao je kako bošnjačka strana neće prihvatiti nikakva rješenja koja ne bi uključila provedbu više presuda Suda za ljudska prava (ECHR)u Strasbourgu.

ECHR je prije deset godina donio prvu presudu o izbornom zakonodavstvu u BiH u predmetu Židova Jakoba Fincija i Roma Derve Sejdića koji su se žalili zbog toga što se nisu mogli kandidirati ni biti izabrani na vodeće funkcije u državi, poput članova državnog Predsjedništva i državnog Doma naroda.

Sud u Strasbourgu naložio je BiH otklanjanje te diskriminacije. Ustavom BiH, koji je sastavni dio mirovnog sporazuma iz Daytona, predviđeno je da članovi Predsjedništva BiH mogu biti samo Hrvat, Srbin i Bošnjak.

Ranije je međunarodna zajednica predložila rješenje kroz tzv. Travanjski paket ustavnih promjena, kojim je bilo predviđeno da se članovi državnog vrha biraju posredno kroz Parlament BiH. No, taj je sporazum propao zbog protivljenja dijela biošnjačkih i hrvatskih stranaka.

O izmjenama izbornog zakonodavstva izaslanstvo Izetbegovićeve SDA je trebalo danas razgovarati s čelništvom HDZ-a BiH. No, sastanak je u zadnji trenutak otkazak zbog privatnih obveza čelnika SDA.

On je ocijenio kako očekuje da HDZ BiH neće uvjetovati uspostavu vlasti u Federaciji BiH izmjenama Izbornog zakona. Istodobno je poručio kako SDA i dalje uvjetuje uspostavu državnog Vijeća ministara BiH prihvaćanjem dokumenta Godišnjeg nacionalnog programa (ANP) reformi s NATO savezom, a čemu se protivi SNSD Milorada Dodika. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

BiH

Dragan Čović pozdravio deblokadu vlasti u BiH

Objavljeno

na

Objavio

Predsjednik Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH i HDZ-a u toj zemlji Dragan Čović pozdravio je u utorak deblokiranje vlasti te postizanje dogovora o imenovanju mandatara za novi saziv Vijeća ministara BiH navodeći kako je ubrzavanje puta u EU i NATO vodeći vanjskopolitički cilj BiH.

“Formiranje vlasti pozitivan je iskorak za BiH. Ubrzavanje EU integracija i NATO puta vodeći je vanjskopolitički cilj koji BiH pruža dugoročnu viziju razvoja”, naveo je Čović na Twitteru.

Pri tome je pojasnio kako je ‘suradnja, optimizam i ravnopravnost konstitutivnih naroda put k reformiranoj i snažnoj zajedničkoj domovini’.
Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine u utorak su imenovali Zorana Tegeltiju kandidatom za predsjedatelja Vijeća ministara BiH čime je otvoren put konačnom rješenju krize vlasti u toj zemlji koja traje još od izbora u listopadu 2018. godine.

Ključni prijepor odnosio se na to hoće li Predsjedništvo BiH dostaviti Godišnji nacionalni program (ANP) reformi NATO savezu, na čemu je inzistirala vodeća bošnjačka Stranka demokratske akcije (SDA) Bakira Izetbegovića, a snažno se protivio SNSD Milorada Dodika.

Kompromisno rješenje zasniva se na tome da će taj dokument biti modificiran.
Vodeća hrvatska stranka HDZ BiH bi trebala zajedno sa SDA i SNSD-om činiti vlast u budućem sazivu Vijeća ministara BiH. (Hina)

Zoran Tegeltija imenovan za mandatara za sastavljanje novog Vijeća ministara

 

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

BiH

U Sarajevu trojica Pakistanaca uhićena zbog ubojstva ilegalnog migranta

Objavljeno

na

Objavio

Foto: Arhiva

Trojicu Pakistanaca uhitila je u utorak policija u Sarajevu pod sumnjom da su prošlog tjedna napali i teško ozlijedili migranta koji je od zadobivenih ozljeda preminuo u bolnici.

Incident sa smrtnim ishodom dogodio se u kampu za prihvat ilegalnih migranata u mjestu Ušivak pokraj Sarajeva.

Istragom je utvrđeno da su u tučnjavi koja je izbila sudjelovali 16-godišnji Pakistanac te njegovi sunarodnjaci u dobi od 21 odnosno 22 godine.

Oni su pretukli i teško ozlijedili migranta čiji identitet nije utvrđen, a umro je u bolnici u kojoj su mu liječnici bezuspješno pokušali spasiti život.

Trojica uhićenih Pakistanaca ostaju u pritvoru u Sarajevu do okončanja istrage koju provodi Županijsko tužiteljstvo. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari