Connect with us

BiH

Bakir Izetbegović: Moguć dogovor s Hrvatima o izmjenama Izbornog zakona

Objavljeno

on

Čelnik vodeće bošnjačke Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović izjavio je u ponedjeljak kako je moguće postići dogovor o izmjenama Izbornog zakona koje bi zadovoljile očekivanja Hrvata u Bosni i Hercegovini, ali da sva buduća rješenja moraju uvažiti presudu Suda za ljudska prava u Strasbourgu.

“Provedba presuda Suda za ljudska prava u Strazburu mora biti okvir. Unutar njega se mogu naći rješenja za koje su zainteresirani hrvatski predstavnici, a znali smo se približiti ranije s Travanjskim paketom”, rekao je Izetbegović. Dodao je kako bošnjačka strana neće prihvatiti nikakva rješenja koja ne bi uključila provedbu više presuda Suda za ljudska prava (ECHR)u Strasbourgu.

ECHR je prije deset godina donio prvu presudu o izbornom zakonodavstvu u BiH u predmetu Židova Jakoba Fincija i Roma Derve Sejdića koji su se žalili zbog toga što se nisu mogli kandidirati ni biti izabrani na vodeće funkcije u državi, poput članova državnog Predsjedništva i državnog Doma naroda.

Sud u Strasbourgu naložio je BiH otklanjanje te diskriminacije. Ustavom BiH, koji je sastavni dio mirovnog sporazuma iz Daytona, predviđeno je da članovi Predsjedništva BiH mogu biti samo Hrvat, Srbin i Bošnjak.

Ranije je međunarodna zajednica predložila rješenje kroz tzv. Travanjski paket ustavnih promjena, kojim je bilo predviđeno da se članovi državnog vrha biraju posredno kroz Parlament BiH. No, taj je sporazum propao zbog protivljenja dijela biošnjačkih i hrvatskih stranaka.

O izmjenama izbornog zakonodavstva izaslanstvo Izetbegovićeve SDA je trebalo danas razgovarati s čelništvom HDZ-a BiH. No, sastanak je u zadnji trenutak otkazak zbog privatnih obveza čelnika SDA.

On je ocijenio kako očekuje da HDZ BiH neće uvjetovati uspostavu vlasti u Federaciji BiH izmjenama Izbornog zakona. Istodobno je poručio kako SDA i dalje uvjetuje uspostavu državnog Vijeća ministara BiH prihvaćanjem dokumenta Godišnjeg nacionalnog programa (ANP) reformi s NATO savezom, a čemu se protivi SNSD Milorada Dodika. (Hina)

Podijeli članak s prijateljima

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari