Connect with us

BiH

Bakir Izetbegović na policiji, pod istragom zbog širenja mržnje

Objavljeno

-

Foto: Hina

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović morao je u utorak doći u policiju kako bi dao iskaz zbog istrage koju je protiv njega otvorilo Tužiteljstvo BiH tereteći ga za širenje mržnje, a nakon toga je novinarima kazao kako mu se čini da se ponovo uvodi verbalni delikt i pri tom cilja Bošnjake.

Izetbegović je pod istragom zbog jednog predizbornog istupa iz 2022., kada je govorio o mogućem ponovnom izbijanju sukoba u BiH i potrebi da se Bošnjaci za to pripreme.

Zbog toga je morao dati iskaz u sjedištu Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) u Istočnom Sarajevu, a pojasnio je kako su ga istražitelji ispitivali o nekim citatima za koje kaže da su istrgnuti iz konteksta.

“U mojoj izjavi (iz 2022.) nema baš ničega što bi se moglo dovesti u vezi s izazivanjem nacionalne i vjerske mržnje”, kazao je Izetbegović novinarima.

Dan ranije iskaze u sjedištu SIPA-e morali su dati i Emir Suljagić, ravnatelj Memorijalnog centra Srebrenica, te Reuf Bajrović, bivši političar.

“Da vidite te izvatke i ono što ste stavlja na teret meni, Suljagiću i Bajroviću, učinilo bi vam se nevjerojatnim da se takve stvari inkriminiraju. Jedino je nevjerojatnije da se ne inkriminira negiranje genocida, slavljenje ratnih zločinaca, vrijeđanje na nacionalnoj osnovi. Šta se sve tolerira u BiH kada su u pitanju političari iz Republike Srpske, a uvodi se neka vrsta verbalnog delikta za političare iz Federacije, posebice za političare Bošnjake”, kazao je Izetbegović.

On očekuje kako će tužitelji odustati od toga da ga progone, a isto misli i njegova odvjetnica Senka Nožica, koja kaže kako nema nikakvih elemenata kaznenog djela niti osnova za bilo kakvu prijavu.

“Jedino što mogu očekivati je da će tužiteljstvo biti dovoljno stručno i obustaviti ovu istragu”, kazala je Nožica.

Izetbegović je na predizbornom skupu u Hadžićima 2022. uz ostalo govorio kako se ljudi u BiH imaju čime braniti dođe li ponovo do rata.

“Prebrojali smo se. I koliko lovaca imamo, i koliko mladih ljudi, i koliko imamo instruktora na dronovima, i tako dalje. Neću dalje, ali samo da znate”, kazao je tada Izetbegović.

Njegov su istup tada osudili iz oporbe, ali i iz veleposlanstva SAD, ističući kako su im neprihvatljive “prijetnje nasiljem” kako su interpretirali njegovu izjavu. (Hina)

Izetbegović: SDA ima pripremljen odgovor i za ‘ne daj Bože’ scenarij

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas