Connect with us

BiH

Bakir Izetbegović: Povratak ‘travanjskom paketu’ rješenje je za izborni zakon u BiH

Objavljeno

on

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović kazao je u srijedu kako bi najbolje rješenje za izmjene izbornog zakona te zemlje bilo povratak “travanjskom paketu” koji je već razmatran 2006. godine.

Potvrdio je kako njegova stranka želi novu vlast u Mostaru uspostaviti u suradnji s HDZ BiH jer bez toga nema stabilnosti u tom gradu

Na stranačkoj konferenciji za novinstvo održanoj u Sarajevu Izetbegović je ustvrdio kako HDZ BiH izmjene izbornog zakona pokušava ishoditi ucjenama a to ne može dovesti do dogovora nego će se samo uzalud gubiti vrijeme i energija.

Kazao je kako je provedba presuda Ustavnog suda BiH i Europskog suda za ljudska prava, što je bit očekivanih izmjena izbornog zakona, zahtijeva ne samo izmjene izbornog zakona nego i ustava.

“SDA i HDZ BiH mogu definirati konture promjena a one su u ‘travanjskom paketu’ cjelovitom ili modificiranom”, kazao je Izetbegović.

“Travanjski paket” iz 2006. godine kojega su tada predložili predstavnici međunarodne zajednice u BiH uz ostalo je predviđao da se daju veće ovlasti državnom parlamentu koji bi onda birao i jednog predsjednika BiH te dva zamjenika čime bi se de facto ukinula sadašnja institucija tročlanog Predsjedništva BiH. Izbor predsjednika i njegovih zamjenika odražavao bi volju stranaka koje imaju većinu u parlamentu pa Izetbegović sugerira kako bi to bilo upravo na tragu zahtjeva kojega ističe HDZ BiH.

“Predsjednik HDZ BiH Dragan Čović misli da je moguće izmijeniti izborni zakon bez ustavnih promjena a ja mislim da to nije moguće”, kazao je Izetbegović dodajući kako od Čovića očekuje razumijevanje za ovaj prijedlog a nakon toga će biti nužno u to uvjeriti i srpsku stranu koja je do sada odlučno odbijala povratak “travanjskom paketu”.

Izetbegović je kazao kako je uvjeren da prijatelji BiH iz međunarodne zajednice a posebice SAD predvođene Joeom Bidenom u tome mogu pomoći ali je upozorio kako on neće pristati na bilo kakav dogovor koji bi bio neprihvatljiv za Željka Komšića,  člana Predsjendištva BiH čija je stranka Demokratska fronta (DF) u čvrstoj koaliciji sa SDA.

Komentirajući izbore u Mostaru Izetbegović je ustvrdio kako je na njima zapravo pobijedio “probosanski blok” ali je dodao kako je bitno da se tim gradom upravlja zajednički ako se želi stabilnost i napredak.

Čelnik najveće bošnjačke stranke u BiH kazao je i kako je uvjeren da će prije ili kasnije doći do ustavog preustroja zemlje koji više neće biti temeljen na ratnim i etničkim podjelama.

“Prije ili kasnije građani BiH će shvatiti da jednakost i pravdu ne mogu jamčiti entiteti, kantoni i nacionalni lideri, uključujući mene”, kazao je Izetbegović dodajući kako svi pa i susjedne zemlje moraju shvatiti da BiH nije prosti zbir triju naroda nego puno više od toga.

Kazao je i kako se SDA zalaže za dobre odnose sa susjednim državama no uvjet za to je “prestanak paternalizma prema BiH i relativiziranja zločina”.

Dodao je kako je kanio komentirati izjave hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića vezane za BiH no odlučio se kako to ipak neće učiniti zbog tragedije koju je prouzročio potres.

“Zbog toga ću izraziti sućut Hrvatskoj zbog žrtava (potresa) i svaku potporu BiH u ovim teškim danima”, kazao je Izetbegović. (Hina/K.)

Najljepši božićni dar Hrvatima u BiH

Podijeli članak s prijateljima

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari