Connect with us

BiH

Bakir Izetbegović: U razgovorima s Turskom i Srbijom BiH će predstavljati Predsjedništvo, ne lideri stranaka ili naroda

Objavljeno

-

Foto: Hina

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović kazao je nakon današnje sjednice Kolegija te stranke da ne postoji dogovor o održavanju sastanka lidera tri naroda u Bosni i Hercegovini s predsjednicima Republike Turske i Republike Srbije, te da se radi o pogrešnoj interpretaciji.

”Radi se ustvari o jednoj odavno dogovaranoj trilaterali između BiH, Srbije i Turske. BiH će predstavljati institucije, a ne predstavnici stranaka ili naroda”,izjavio je Izetbegović.

Dodao je Izetbegović da bi se ta trilaterala trebala uskoro desiti, te da će BiH predstavljati Predsjedništvo BiH. Govoreći o najavljenom nastavku razgovora o izmjenama Ustava i Izbornog zakona BiH, predsjednik SDA je kazao da su šanse za postizanje dogovora jako male.

”U puno boljim atmosferama, kada smo bili relaksirani prije 15 ili sedam godina, nismo uspijevali. Sada u ovom jednom upalnom stanju ne vjerujem da to možemo postići, ali mi nećemo odbiti prijatelje iz međunarodne zajednice. Ako predstavnici State Departmenta i Europske komisije traže od nas da sjednemo i da razgovaramo, mi ćemo to u najboljoj namjeri i uraditi”, izjavio je Izetbegović.

Ponovio je da stavovi SDA po pitanju izmjena Ustava i izbornog zakonodavstva nisu promijenjeni, naglasivši potrebu postizanja izmjena koje bi omogućile uklanjanje blokada u FBiH, što bi vlast tog entiteta učinilo funkcionalnom. (Fena)

Dodik podržava posredovanje Hrvatske, Turske i Srbije u dogovoru tri naroda u BiH

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari