Connect with us

Iz Svijeta

Baku tvrdi da Moskva nema razloga za intervenciju u Nagorno Karabahu

Objavljeno

-

Azerbajdžanski predsjednik izjavio je u nedjelju da ne planira vojni napad na Armeniju koja je u ratu s Bakuom zbog Nagorno Karabaha, pošto je dan ranije Rusija obećala pomoć Erevanu ako se sukob prenese na armenski teritorij.

“Azerbajdžan vodi vojne operacije na svom teritoriju i ne planira takve operacije na armenskom”, rekao je Ilham Alijev u prigodi susreta s turskim ministrom vanjskih poslova u Bakuu, priopćeno je iz ureda azerbajdžanskog predsjednika,

Armenski premijer Nikol Pašinjan zatražio je u subotu od ruskog predsjednika Vladimira Putina da “čim prije” počne konzultacije o mogućoj ruskoj sigurnosnoj pomoći, pozivajući se na ugovor o zajedničkoj sigurnosti između dviju zemalja.

U pismu Putinu rekao je da se borbe približavaju armenskoj granici i ponovo optužio Tursku da pomaže Azerbajdžanu.

Rusija je odgovorila da će pružiti Erevanu svu potrebnu pomoć ako se sukob prenese na armenski teritorij jer se vojni ugovor ne odnosi na pobunjenu regiju Nagorno Karabah.

Azerbajdžanski predsjednik Ilham Alijev ocijenio je u nedjelju da Armenija ovim zahtjevom za rusku pomoć “priznaje svoj poraz”.

Armenski zahtjev za pomoć potaknuo je bojazan od sve većeg upletanja Rusije i Turske u sukob star više desetljeća.

Nepotpuna izvješća pokazuju da je u najnovijim sukobima, najgorim u zadnjih gotovo 30 godina, poginulo više od 1250 ljudi, ali se strahuje da bi broj žrtava mogao biti puno veći.

Nagorno Karabah se u 1990-im odcijepio od Azerbajdžana nakon rata u kojemu je izginulo 30.000 ljudi, a stotine tisuća su raseljene. (Hina)

Jan Ivanjek: Analiza – Rat na Kavkazu Azerbajdžan vs Armenija

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari