Connect with us

Događaji

Balkan mora preuzeti odgovornost za problem izbjeglica

Objavljeno

-

Pitanje povećanog broja migranata koji žele u Europu preko “zapadnobalkanske” rute bit će jedno od važnih pitanja današnje konferencije EU-a i zemalja zapadnog Balkana koja se održava u okviru Berlinskog procesa, a države u regiji, ali i EU imaju zajedničku odgovornost za taj izazov, potvrdili su među ostalim u svojoj zajedničkoj izjavi o konferenciji i njenim ciljevima njemački i austrisjki ministri vanjskih poslova, Frank-Walter Steinmeier i Sebastian Kurz.
[ad id=”68099″]
Konferencija će, kako su naveli, posebnu pozornost posvetiti činjenici da je zapadnobalkanska ruta postala glavna u nastojanju sve većeg broja migranata da dođu u Europu, stoji u njihovoj najavi tema konferencije, zajedničkom izjavi koju je u četvrtak objavilo ljubljansko “Delo”.

Države Balkana moraju prihvatiti odgovornost

“Takav razvoj (događaja) donosi brojne izazove za kontrolu granica i sustave azila, kako u nekim državama zapadnog Balkana, tako i državama članicama”, navode Steinmeier i Kurz, te dodaju da države u regiji moraju prihvatiti odgovornost za prevladavanje tih izazova, pri čemu će imati pomoć EU-a.

Njemački i austrijski ministar ponovili su stajalište da je konačni cilj Berlinskog procesa koji je započela Njemačka omogućavanje punopravnog članstva svih država zapadnog Balkana u Europskoj uniji, pri čemu one moraju nastaviti potrebne reforme i stabilizirati međusobne odnose.

Unatoč teškoćama koje na tom planu još postoje, a koje su se pokazale u ovogodišnjim događajima u Srebrenici ili kod problematike migranata, zemlje u regiji zabilježile su mnoge stvari koje se mogu ocijeniti uspješnima, a osobiti kad je riječ o normalizaciji odnosa Srbije i Kosova.

Osvrnuli se na Makedoniju i BiH

Kad je riječ o Makedoniji, šefovi diplomacija Njemačke i Austrije pozivaju sve makedonske stranke da omoguće brze reforme koje bi omogućile “slobodne i poštene izbore” u travnju iduće godine.

Za stanje u BiH ocijenili su da je novi jači angažman EU-a pridonio većoj pažnji koja se posvećuje provedbi reformi koje će koristiti svim ljudima u toj državi.

Svi ti slučajevi pokazuju da postoje primjeri “priče o uspjehu” u regiji i da Europska unija sa svojim nastojanjima daje pozitivan prilog rješavanju ozbiljnih izazova, naveli su Steinmeier i Kurz u svojoj poruci pred konferenciju u Beču.

Obama pohvalio Merkel za reakciju na izbjegličku krizu

Barack Obama rekao je u srijedu njemačkoj kancelarki Angeli Merkel u telefonskom razgovoru da cijeni njezino vodstvo u  nošenju s izbjegličkom krizom u Europi, priopćila je Bijela kuća.

Obama je posebice spomenuo kancelarkinu nedavnu odluku da ublaži teret drugim zemljama pružanjem utočišta sirijskim izbjeglicama, dodaje se u priopćenju.

Europa je suočena s najgorom izbjegličkom krizom od Drugog svjetskog rata zbog vala imigranta koji bježe pred sukobima ili siromaštvom s Bliskog istoka, iz Afrike i Azije.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari