Connect with us

Analiza

Banac: Rezultat u Dubrovniku zlorabit će se sa strane Kukuriku koalicije

Published

on

Nevesela je činjenica da je polovina birača poduprla osuđenika za zlouporabu položaja, komentar je prof. Banca na rezultat u Dubrovniku

Ove lokalne izbore obilježio je Dubrovnik, gdje je ponovno na vlasti HNS-ov Andro Vlahušić i to u tijesnoj pobjedi sa samo 472 glasa viška pred HDZ-ovim Matom Frankovićem. Ostale općine i gradove nadmoćno drži HDZ, gdje je od čak pet općina dobio četiri, a od gradova je pobijedio u Novom marofu i Korčuli. Povjesničar i profesor Ivo Banac komentirao je rezultate izbora za direktno.hr.

”Ovako mala razlika u korist Vlahušića dokaz je da je opozicija mogla pobjediti da se više potrudilo. Bit će važno utvrditi koji su uzroci ovog poraza, jer Vlahušić je imao mnoštvo slabih točaka”, rekao je profesor Banac.

Rekao je kako će se rezultati ovih izbora zlorabit sa strane Kukuriku koalicije, koja će ovog tjedna po svemu sudeći smijenit Andreu Zlatar, ministricu kulture, suodgovornu uz Vlahušića za bizarni pokušaj promicanja zakona koji bi razvlastio Društvo prijatelja dubrovačkih starina i onemogućio ga u upravljanju dubrovačkim zidinama.

”Ipak, ostaje činjenica da je polovina birača poduprla osuđenog korupcionaša, što nam nešto govori o problemima demokracije i javnog morala u Hrvatskoj”, napomenuo je Banac.

Istaknuo je kako nije dobro niti za zemlju niti za Dubrovnik što je ipak pobijedio Vlahušić. ”HDZ je pokazao na ovim izborima da ima potencijala, no u Dubrovniku se dogodio veliki propust”, zaključio je.

Što se tiče pobjede SDP-a u Pagu, Banac je rekao kako je to bila iznimka, ali da ne poznaje dovoljno lokalne prilike u gradu Pagu da bi mogao nešto više komentirati.

[ad id=”40551″]

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari