Pratite nas

Hrvatska

Banac: Sve je više razloga za vjerovati da je riječ o političkom procesu

Objavljeno

na

“Ovo ima političke konotacije i stoje optužbe da je ovo naručeno”, tvrdi stručnjak za obavještajna i sigurnosna pitanja Miroslav Tuđman

Nakon odluke Županijskog suda o puštanju na slobodu zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića uz jamčevinu od 15 milijuna kuna u nekretninama, ali uz određenu mjeru zabrane obavljanja funkcije, Ivo Banac, Pavle Kalinić, Miroslav Tuđman i Pero Kovačević rekli su nam kako sada više nego ikad vjeruju da je riječ o političkom procesu.

„Ja mislim da ima sve više razloga za vjerovati da je riječ o političkom procesu. Nisu ga mogli držati beskonačno unutra“, rekao je u razgovoru za direktno.hr profesor Ivo Banac.

„Ovaj uvjet je zamjena za ono što se htjelo postići zatvaranjem, a to je da ne obavlja funkciju“, dodao je Banac.

Rekao je kako vjeruje da Uskokova žalba neće proći, a smatra kako Bandićevo skriveno obavljanje funkcije neće biti moguće.

„Ne vidim kako će to biti moguće, jer je druga vrsta problema kako će se odnositi prema odluci. Mogu ga vratiti u zatvor“.

Uz to, pitanje je što će se dogoditi u daljnjoj istrazi.

„On je u jednoj neugodnoj situaciji, ne zna se kada će se pokrenuti proces i hoće li ga uopće biti“, rekao je Banac.

Pavle Kalinić, pročelnik zagrebačkog Ureda za upravljanje u hitnim situacijama, rekao nam je kako se “poklopio niz činjenica koje od samog početka potvrđuju da se radi o političkom obračunu”.

Tuđman: Po svemu sudeći, ovo je politički proces

tudjman_miroHDZ-ov stručnjak za sigurnost Miroslav Tuđman, za direktno.hr ranije je podsjetio kako je uoči predsjedničkih izbora 2009. godine preko Wikileaksa državni odvjetnik Mladen Bajić političkom tajniku američkog veleposlanstva Chrisu Zimmeru rekao kako Bandića istražuju, ali da nemaju dovoljno dokaza.

Tuđman nam se javio i nakon odluke suca istrage.

„Rekli su da ne smije obavljati funkciju. Po svemu sudeći, po onome što pričaju odvjetnici, Krsnik, Miljević i ostali, ovo je politički proces. Te optužnice su toliko tanke da ova odluka suda nije čudna““, kazao je Tuđman.

„Ovo ima političke konotacije i stoje optužbe da je ovo naručeno“, zaključio je Tuđman.

Pravni ekspert Pero Kovačević kaže da je, nakon odluke izvanraspravnog vijeća, bilo očekivano da Županijski sud pusti Bandića da se brani sa slobode.

„Sada je očito da su Bandićevi branitelji bili u pravu kada su upozoravali da su uhićenja i pritvor bili pretjerani te da se postupak mogao voditi i bez te parade. Osim toga, sada je i više nego očito da je Hrvatska vrlo selektivna pravna država pa se u jednom slučaju nekoga progoni za nešto što netko drugi slobodno može činiti. Primjerice, Miro Laco je uhićen i tereti se jer je dozvolio da se službenim automobilom Mila Horvat vozi u bolnicu, dok je premijer Milanović službeni avion iskoristio da bi privatno otišao na Krk i nikome ništa. Po tom kriteriju bi i premijer trebao odgovarati, jednako kao i Miro Laco“, ističe Kovačević.

Dodaje potom da ovako ispada da bi se svakome u Hrvatskoj moglo dogoditi da bude uhićen i pritvoren ako iz nekog razloga smeta političarima na vlasti.

„Skandalozno je da DORH još nije reagirao na tvrdnje Milijana Brkića, koji je za više medija izjavio da premijer utječe na ministra Ostojića i PN USKOK te da im daje naloge koga treba uhititi. DORH je istog trena morao pokrenuti istragu o tome, a morao se sastati i Saborski odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost. Jer Vaso Brkić je bio zamjenik ravnatelja policija, a radio je i u obavještajnoj zajednici, što znači da ima dobre informacije. Dobro je, u svemu ovome, što je Hrvatska danas članica EU, jer Europska Komisija sigurno neće mirno gledati na ovako neviđene skandale“, zaključuje pravni ekspert Pero Kovačević.

Predsjednica ORaH-a, Mirela Holy kazala je da kao saborska zastupnica ne može komentirati pravosudne odluke, jer bi se to moglo shvatiti kao pritisak na pravosuđe.

”Nisam izgubio vjeru u pravosudni sustav i nadam se da sve što rade, rade po slovu zakona”, kratko je kazao Silvano Hrelja, predsjednik HSU.

Iz HNS-a su samo poručili da će se o ovom slučaju očitovati tek kada dobiju sve relevantne informacije. (direktno.hr)

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Hrvatska

Održano natjecanje Viribus Unitis u vojarni “Tuškanac” (VIDEO)

Objavljeno

na

Objavio

Natjecanje pripadnica i pripadnika Oružanih snaga RH (OS RH) i Ministarstva unutarnjih poslova (MUP) u crossfitu pod nazivom “Izazov tjelesne spremnosti – “Viribus unitis”, održano je u petak, 15. prosinca 2017. godine, u sportskoj dvorani vojarne “Tuškanac” u Zagrebu, priopćio je MORH

Prestižno natjecanje Viribus unitis, na latinskom “zajedničkim snagama” održava se pod pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske i vrhovne zapovjednice OS RH.

Na ovogodišnje treće natjecanje prijavilo se ukupno 76 pripadnica i pripadnika OS RH i MUP RH svih dobnih skupina.

Prvo mjesto u ženskoj kategoriji od 18 do 30 godina osvojila je kadetkinja Lucija Safundžić, pripadnica Kadetske bojne, u kategoriji od 30 do 40 godina poručnica Ana Marija Kovačić, pripadnica Počasno zaštitne bojne, a u kategoriji od 45 godina na više časnička namjesnica Darinka Kotarski, također pripadnica Počasno zaštitne bojne.

U muškoj kategoriji od 18 do 30 godina, prvo je mjesto pripalo vojniku Martinu Rončeviću, pripadniku Gardijske mehanizirane brigade, u kategoriji od 30 do 40 godina pobijedio je vojnik Hrvoje Kardum, pripadnik Gardijske mehanizirane brigade, a u kategoriji od 45 godina na više stožerni narednik Dalibor Delić, pripadnik Počasno zaštitne bojne.

U ekipnom natjecanju prvo je mjesto osvojila Počasno zaštitna bojna, drugo mjesto Gardijska mehanizirana brigada, a treće je pripalo Kadetskoj bojni.

Cilj natjecanja je promicanje zdravog načina života, podizanje borbene spremnosti, bavljenja sportskim aktivnostima, poticanje zdravog natjecateljskog duha i razvijanje osobina kao što su upornost, dosljednost, izdržljivost, motiviranost i posvećenost cilju.

Natjecanje je posvećeno sjećanju na časničkog namjesnika Antu Malića, poginulog pripadnika 1. hrvatskog gardijskog zdruga. Ante Malić bio je veliki poznavatelj i štovatelj borilačkih vještina, trenirao je boks, karate i jujutsu gdje je bio nositelj crnog pojasa. Vježbe snage, brzine, izdržljivosti i eksplozivnosti neumorno je trenirao, promovirao i uvodio u Oružane snage RH.

Ante Malić je izgubio život 26. lipnja 1995. u 22. godini života tijekom operacije “Skok-2”.

Foto: OSRH

facebook komentari

Nastavi čitati

Hrvatska

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović zalaže se za veću uključenost države u rješavanje gorućih problema

Objavljeno

na

Objavio

Foto: Hina

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović je, rezimirajući u petak u Koprivnici ovotjedni posjet Bjelovarsko-bilogorskoj i Koprivničko-križevačkoj županiji, pozdravila inicijativu pet župana središnje i sjeverozapadne Hrvatske da zajedničkim projektima bolje iskoriste europske fondove, a kao najveći problem i ovom je prilikom istaknula odljev stanovništva, založivši se za veću uključenost države u rješavanje gorućih problema.

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović i župani Damir Bajs i Darko Koren održali su u Koprivnici zajedničku konferenciju za novinare.

Župan Bjelovarsko-bilogorski Damir Bajs izrazio je zadovoljstvo što je predsjednica gospodarstvenicima dviju županija omogućila predstavljanje svojih potencijala šefovima diplomatskih misija i međunarodnih organizacija akreditiranih u Republici Hrvatskoj.

Župan Koprivničko-križevački Darko Koren je, napomenuvši kako je svjestan ovlasti kojima predsjednica raspolaže, rekao da ne sumnja da će ona dati značajan doprinos uklanjanju svih problema koji tiše stanovnike dviju županija i šire.

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović je i ovom priliko negativne demografske trendove istaknula kao pitanje svih pitanja.

“Nažalost, obje županije bilježe odljev stanovništva. Ovdje moram pohvaliti gradove i općine koji rade sve što mogu kako bi se promijenilo to dramatično demografsko stanje. Međutim država mora sustavnije i odlučnije pristupiti ovome problemu. Zatvaranje pošta i raznih institucija u manjim sredinama rezultira odlaskom ljudi, a pritom se ostvaruju minimalne uštede,” rekla je.

Istaknula je kako je nužna cjelovita reforma školstva koja će zadržati mlade ljude u Hrvatskoj tako što će se nakon kvalitetnog školovanja lakše zapošljavati.

Založila se za cestovno i željezničko povezivanje manjih gradova i općina, a u tom kontekstu je pružila potporu nastavku gradnje brzih cesta do Bjelovara i Koprivnice, te modernizaciju pruge Zagreb – Koprivnica – Mađarska granica i izgradnju pruge koja će spajati Bjelovar sa Zagrebom s glavnom raskrsnicom u Svetom Ivanu Žabnom.

Podržala je inicijativu pet župana središnje i sjeverozapadne Hrvatske koja je temeljena na uzoru Projekt Slavnija, da bi se bolje iskoristili europski fondovi.

“Novi indeks razvijenosti omogućit će nekim gradovima i općinama lakše povlačenje sredstava Europske unije. Međutim, od ključne je važnosti i horizontalna suradnja u provedbi zajedničkih projekata,” rekla je predsjednica republike i poručila da će i dalje pomagati gospodarstvu da nalazi nova tržišta izvan državnih granica.

“U poticanju gospodarskih aktivnosti navodim primjer Bjelovara, koji će od iduće godine biti tax free, Grad koji će se odreći komunalnih i drugih naknada u korist poduzetnika,” kazala je Grabar-Kitarović.

Zauzela se za daljnja istraživanja i iskorištavanja geotermalnih izvora koji pokazuju potencijal gospodarske iskoristivosti u obje županije.

“Ovdašnji poduzetnici i obrtnici susreću se s prevelikom birokracijom, slabom suradnjom s državnim institucijama, a kao negativnost isticali su prevelika porezna opterećenja,” rekla je predsjednica te dodala da i prevelik broj inspekcija, koje počesto djeluju represivno umjesto korektivno, ne idu u prilog razvoju gospodarstva.

Grabar-Kitarović: Zakon o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi trebao bi uvesti red, a zamke su u iznimkama

Govoreći o poljoprivredi istaknula je nisku otkupnu cijenu mlijeka te je rekla da bi Zakon o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi trebao uvesti reda na tržište.

“Međutim u njemu postoje instituti iznimaka koje bi mogle postati pravilo. Primjerice mogle bi se koristiti u vidu primjene dampinških cijena prilikom uvoza jeftinih proizvoda koji su pred istekom roka valjanosti. To ne odgovara nama potrošačima koji na taj način, umjesto kvalitetnih i zdravih domaćih proizvoda, dobivamo proizvode sumnjive kvalitete,” napomenula je Grabar-Kitarović.

Predsjednica podupire razvoj drvne industrije. “Hrvatsko drvo treba ići u hrvatski proizvod. Dakle trebamo se više usredotočiti na izvoz drvnog proizvoda, a ne drvne građe,” rekla je Grabar-Kitarović.

Nakon obraćanja novinarima, predsjednica se uputila na sastanak gospodarstvenika dviju županija s diplomatskim zborom akreditiranim u Hrvatskoj. Na njemu su prezentirane izvozne mogućnosti poslovnih subjekata s ciljem pronalaženja novih tržišta.

To je posljednji formalni sastanak u sklopu njezina ovotjednog boravka u Koprivničko-križevačkoj i Bjelovarsko-bilogorskoj županiji. (Hina)

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Podržite nas

Podržite našu novu facebook stranicu jednom sviđalicom (like). Naša izvorna stranica je uslijed neviđene cenzure na facebooku blokirana.

Komentari