Banana je voće koje ima brojne pozitivne prednosti za naše zdravlje.

0

Svojim privlačnom bojom, neobičnim izgledom i ukusom, ovo voće odiše pozitivnom energijom i jednostavno joj teško možemo odoljeti. Vjerojatno se nikad niste zapitali kako zapravo jedna banana utječe na naše tijelo. Jednostavno, ili je volite ili je ne volite. Osim što podiže dobro raspoloženje i vraća nam energiju, banana ima i brojne druge prednosti, a mi ćemo vam otkriti pet razloga zbog kojih biste trebali početi jesti ovo egzotično voće.

1. Banane su izvrstan izvor vitamina B6, vitamina C, magnezija, riboflavina i biotina. Također su bogate željezom. Što to znači? To znači da banana izvrsno hrani naše živce, brani nas od depresije i stresa, a isto tako vraća nam energiju te nas štiti od anemije, jer bogatstvo željezom potiče stvaranje hemoglobina u krvi.

 2. Banana je jamstvo dobrog raspoloženja! Naime, ona sadrži bjelančevinu triptopan koja se u tijelu pretvara u serotonin, hormon zbog kojeg se osjećamo sretni i podiže nam se raspoloženje.

3. Banana je izvrsna za one koji pate od visokog krvnog tlaka jer sadrži jako malo soli, a visok udio kalija koji je važan element u regulaciji krvnog tlaka.

4. Zelena banana je odličan izvor topljivih vlakana kao što je pektin, te upijajući tekućinu regulira pokretljivost probavnog kanala i lučenje stolice, posebno kod problema s dijarejom. Osobe koje često putuju u zemlje trećeg svijeta prepoznale su bananu kao prirodan lijek posebno iz tog razloga.

5. Ovo voće također pomaže pri eliminaciji bakterija koje uzrokuju ulkus želuca, odnosno čir.

A osim što je prirodni antioksidans, banana se vrlo često koristi kao preparat prirodne kozmetike zbog svojih brojnih pozitivnih djelovanja na kožu.

(svijet-ljepote)

facebook komentari