Pratite nas

Život

Banana je voće koje ima brojne pozitivne prednosti za naše zdravlje.

Objavljeno

na

Svojim privlačnom bojom, neobičnim izgledom i ukusom, ovo voće odiše pozitivnom energijom i jednostavno joj teško možemo odoljeti. Vjerojatno se nikad niste zapitali kako zapravo jedna banana utječe na naše tijelo. Jednostavno, ili je volite ili je ne volite. Osim što podiže dobro raspoloženje i vraća nam energiju, banana ima i brojne druge prednosti, a mi ćemo vam otkriti pet razloga zbog kojih biste trebali početi jesti ovo egzotično voće.

1. Banane su izvrstan izvor vitamina B6, vitamina C, magnezija, riboflavina i biotina. Također su bogate željezom. Što to znači? To znači da banana izvrsno hrani naše živce, brani nas od depresije i stresa, a isto tako vraća nam energiju te nas štiti od anemije, jer bogatstvo željezom potiče stvaranje hemoglobina u krvi.

 2. Banana je jamstvo dobrog raspoloženja! Naime, ona sadrži bjelančevinu triptopan koja se u tijelu pretvara u serotonin, hormon zbog kojeg se osjećamo sretni i podiže nam se raspoloženje.

3. Banana je izvrsna za one koji pate od visokog krvnog tlaka jer sadrži jako malo soli, a visok udio kalija koji je važan element u regulaciji krvnog tlaka.

4. Zelena banana je odličan izvor topljivih vlakana kao što je pektin, te upijajući tekućinu regulira pokretljivost probavnog kanala i lučenje stolice, posebno kod problema s dijarejom. Osobe koje često putuju u zemlje trećeg svijeta prepoznale su bananu kao prirodan lijek posebno iz tog razloga.

5. Ovo voće također pomaže pri eliminaciji bakterija koje uzrokuju ulkus želuca, odnosno čir.

A osim što je prirodni antioksidans, banana se vrlo često koristi kao preparat prirodne kozmetike zbog svojih brojnih pozitivnih djelovanja na kožu.

(svijet-ljepote)

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Život

Maske će ubuduće morati imati preciznu deklaraciju: Evo što će pisati na njima

Objavljeno

na

Objavio

Tri tjedna nakon što je Vlada ograničila maksimalnu cijenu maski za lice u maloprodaji na 12 kuna, Državni inspektorat u suradnji s Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo obavilo je svoj zadatak i objavilo predložak deklaracije koju takvi proizvodi moraju nositi.

Tržište su uz kirurške preplavile i “obične”, platnene maske, koje će ubuduće morati nositi deklaraciju s osnovnim informacijama o proizvodu.

Propisuje se da tkanine moraju biti 100% pamučne, i to gušećeg tkanja, minimalno 100 g/m2, a mogu biti jednobojne ili višebojne, ali bez printa, uz uvjet da se mogu prati na temperaturi iznad 60 stupnjeva celzijusa.

I dvoslojne i jednoslojne platnene maske za smanjenje i usporavanje prijenosa respiratornih kapljica moraju imati napomenu da te maske nisu zaštitne maske, a uz uputu za upotrebu i opis kako ih ispravno staviti na lice na deklaraciji mora biti i ime proizvođača ili uvoznika, na deklaraciji će stajati i napomena da nije riječ o zaštitnoj maski, te da je prije uporabe masku potrebno oprati.

Ovu deklaraciju neće nositi i platnene maske s printom, koje ne podliježu vladinoj odluci o ograničenju najviše cijene, piše Poslovni.hr.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Život

O ‘seksualizaciji djece’ – Karolina Vidović Krišto, Ivica Šola, don Josip Mužić

Objavljeno

na

Objavio

U emisiji  O, tempora! na Ludato TV govorilo se o seksualizaciji djece, odnosno o nametanju ideologije/svjetonazora koji želi djecu prikazati kao seksualna bića od rođenja te ih na temelju te ideje zatrpavati seksualnim sadržajem (internet, zabava, školski sustav…).

Osnovna postavka tog načina razmišljanja je oslobađanje pojedinca kroz užitak i otkrivanje vlastite seksualnosti. No, kriju li se tu neke zamke? Gosti komentatori: Karolina Vidović Krišto, Ivica Šola i don Josip Mužić.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari