Connect with us

Bandić će u stadion Maksimir investirati 200 milijuna kuna!

Objavljeno

on

”Obnovit ću maksimirski stadion do kraja 2015. godine!”, najavio je na aktualnom satu Gradske skupštine zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

Ovime je, nakon 13 godina rasprave o budućnosti stadiona, koji propada usprkos tome što je u njega uloženo najmanje 800 milijuna kuna, napokon izravno rekao koji su stvarni planovi gradske uprave.

”Ovaj vrući krumpir naslijedili smo 2000. Prvi put ću sada s ove govornice reći da ćemo stadion napraviti do konca 2015. Međunarodnim natječajem tražit ćemo sredstva za krov i sjevernu i zapadnu tribinu te za dovršetak južne i istočne tribine. Ujedno ćemo za to izdvojiti sredstva u proračunu”, najavio je Bandić, koji je odlučan da u ovom, petom mandatu napokon dovrši maksimirski stadion.

Plan Milana Bandića, doznaje Jutarnji list od upućenih sugovornika, jest u stadion uložiti otprilike 200 milijuna kuna! Većina će se sredstava osigurati iz gradskog proračuna, odnosno džepa svih poreznih obveznika.

Prema procjenama, oko 60 milijuna kuna planira se uložiti u natkrivanje sjeverne i zapadne tribine, istočna tribina potpuno će se rekonstruirati, a za južnu tribinu nisu potrebna značajnija ulaganja.

Poželjno je, smatra dio sugovornika i da se obnovi atletska staza što će stajati između dva i tri milijuna kuna.

Najavom o uređenju maksimirskog stadiona Bandić je ujedno prekinuo i sva nagađanja o lokaciji budućeg nacionalnog stadiona. Naime, službenom najavom Hrvatskog nogometnog saveza da se Hrvatska kandidirala za domaćinstvo Europskog nogometnog prvenstva 2020. godine, krenule su i spekulacije o lokaciji i modelu financiranja gradnje novoga hrvatskog nacionalnog stadiona.

Stadion, bila je to opcija još u rujnu ove godine, trebao se graditi na jednoj od tri moguće lokacije: u Maksimiru na mjestu postojećeg stadiona, na Kajzerici na kojoj se godinama predviđa gradnja stadiona “Plavi vulkan”, i na trećoj lokaciji izvan grada, u blizini južne obilaznice kod novosagrađenog mosta, koja ne bi stvarala poteškoće u prometu u centru grada.

Bandić je sada zacrtao cilj – obnovit će Dinamov stadion, gdje bi prema najavama trebalo biti otvaranje Univerzijade 2016. u Zagrebu. Pozvao je sve zastupnike, ne samo sa svoje liste već i oporbene, da podrže taj njegov prijedlog “ili će im ostati sadašnje maksimirsko ruglo”.

HDZ-ova zastupnica Margareta Mađerić, poučena dosadašnjim iskustvom i neispunjenim obećanjima, upitala je Bandića je li ova najava istinita. Podsjetila je da je sam više puta mijenjao ploču, da nije ispunio obećanje jer obnovu najavljuje svakih nekoliko godina, najavljivao je i referendum na kojem će se građani o tome izjasniti…

Podsjetila je i da je svojedobno izjavio da mu građani mogu pljunuti u lice ako stadion ne bude gotov do 2006. godine.

Bandić je na to odgovorio da “on napravi ono što kaže”, ali je malo izmijenio rok u kojem misli dovršiti stadion. Umjesto do kraja 2015., kasnije je najavio da će biti gotov do kraja njegovog mandata.

”Znate li kako se zvala stvar na koju se tada fakturirala obnova? Traktor. Znate li tko je to počeo? Znate tko je bio tada na vlasti? Kad već vučete mačka za rep… Rekao sam da ćemo napraviti u ovom mandatu, a ne 2015. i 2016. Znate zašto ćemo to napraviti? Jer je godina malo bolja. Napravit ćemo iz dva razloga.

Trebamo staviti sjevernu tribinu u funkciju da natkrijemo istočnu i južnu i da kokoš počne nositi jaja. Tamo je uloženo do sada 800 milijuna kuna. Univerzijada ide, a ide i otvaranje. Fala Bogu da ćemo to tamo napraviti i da tamo radimo kamp.

Grad će sve učiniti da obnovi stadion i da on bude nacionalni stadion RH. I da, ja sam skupštini predložio referendum, ali je to odbijeno. Sada nam to više ne treba. Zreli su uvjeti i vrijeme za novi stadion”, rekao je Bandić.

jutarnji.hr

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari