Pratite nas

Hrvatska

Bandić: Ne komentiram ‘ki bi, da bi’

Objavljeno

na

Predsjednik stranke “BM 365 – Stranke rada i solidarnosti” zagrebački gradonačelnik Milan Bandić u subotu nije želio komentirati treba li ministar Lovro Kuščević otići iz Vlade, i je li saborski Klub njegove stranke dovoljno stabilan da može biti podrška Vladi ako HNS iz nje izađe, rekavši da ne komentira – “ki bi, da bi”.

“Znate da ne odgovaram na ta pitanja”, rekao je Bandić novinarima nakon obilaska Plinarskog naselja, upitan kakav je njegov stav pred koalicijski sastanak – treba li ministar uprave Kuščević otići ili premijer Andrej Plenković treba odbiti HNS-ov zahtjev za njegovim smjenjivanjem.

Upitan je li njegov saborski Klub dovoljno stabilan da može biti podrška Vladi ako HNS iz nje izađe, Bandić je odgovorio da zna kako je on stabilan. Dodao je da su svi u njegovu klubu “živi i zdravi” i stabilno kao i on.

“Da nisu stabilni ne bi bili zajedno. Ne bih komentirao ‘ki bi, da bi’ “, rekao je Bandić.

Smatra da poslije prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana i njega u Zagrebu i Hrvatskoj nema čovjeka koji zna lupiti šakom po stolu, donijeti odluku, preuzeti rizik te inzistirati na njezinom provođenju do kraja.

Bandić nije želio komentirati ni novinarski upit o optužbama za mešetarenje nekretninama za koje prozivaju ministre Kuščevića i Gorana Marića, rekavši da o tome nema dovoljno informacija.

Napomenuo je da o ministrima treba pitati premijera Andreja Plenkovića.

Urbanisti će osmisliti sadržaj prostora gdje je bilo Plinarsko naselje

Zagrebački gradonačelnik sa suradnicima obišao je lokaciju Plinarskog naselja u Radničkoj cesti gdje su uklonjeni objekti u kojima su dugo godina u iznimno lošim uvjetima stanovale romske obitelji slabijeg imovinskog statusa, a njihov stambeni status riješen je zbrinjavanjem u gradske stanove.

Navodeći kako je trebalo 28 godina da riješe problem Plinarskog naselja, Bandić je rekao da je 18 romskih obitelji otišlo u svoje stanove na devet lokacija, a jedna od njih je Petruševac.

Sada se čiste zadnji kubici od 4000 kubika čime se završio posao rušenja i odvoza otpadnog materijala, dodao je. Gradonačelnik je najavio da će urbanisti osmisliti sadržaj tog prostora kojeg će oplemeniti i komercijalizirati.

Zahvalio se na strpljenju Romima koji su tu stanovali, romskoj zajednici Grada Zagreba te svim gradskim službama i policiji jer je sve prošlo mirno.

Na ironični upit je li na Sveticama odlučio napraviti ‘produžetak Botaničkog vrta ili je tamo samoniklo bilje’, odgovorio je kako se tamo radi projekt, a natječaj će odrediti sadržaj Svetica.

“Kamen temeljac svih temeljaca na Sveticama je stadion GNK Dinama i očekujte skoro priopćenje što ćemo tamo napraviti u dogovoru s GNK Dinamom”, kazao je Bandić.

Zadovoljstvo rješavanjem problema romskih obitelji u Plinarskom naselju izrazio je i predsjednik Vijeća romske nacionalne manjine Grada Zagreba Raman Fazlievski.

(Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Hrvatska

Plenković: Tuđman je bio pravi hrvatski suverenist koji je tu zadaću ispunio tada kad je trebalo

Objavljeno

na

Objavio

Predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković je u subotu u Splitu na svečanoj akademiji u povodu 20. godišnjice smrti prvoga hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana istaknuo kako je Tuđman imao ne samo potporu naroda nego i Katoličke crkve te bio istinski hrvatski suverenist koji je tu zadaću ispunio tada kad je trebalo.

“Podršku je Tuđmanu dao ne samo hrvatski narod plebiscitarno, nego mu je podršku dala i Katolička crkva u Hrvatskoj, institucija koja nas održava, hrani, okuplja – koja kroz naše kršćanske korijene učvršćuje našu tradiciju i naš identitet. Veliku ulogu u tom procesu imao je i kardinal Kuharić i upravo je njihov odnos u mnogome je učvrstio tako snažnu potporu hrvatskog naroda dr. Franji Tuđmanu”, rekao je Plenković u govoru na svečanoj akademiji.

Istaknuo je kako možemo biti ponosni i sretni da smo imali takvog državnika čije nama je djelo “zadaća da njegujemo i unaprjeđujemo Hrvatsku”.
“Predsjednik Tuđman bio je disident, imao je iskustvo Drugog svjetskog rata kao antifašist, bio je povjesničar, političar, zapovjednik, stvaratelj, bio je pobjednik – sve što jedan državnik može samo sanjati Sve to utjelovilo se u liku predsjednika Tuđmana,” poručio je Plenković.

Istaknuo je kako je Tuđman u svojoj doktrini znao na razuman i lucidan način integrirati naslijeđe jednog Ante Starčevića i Stjepana Radića i pozitivne elemente hrvatske ljevice.

“Tuđman je poznavao duboke rane koje su nam osobito kroz 20. stoljeće ostavile silne podjele između pojedinih skupina hrvatskog naroda. Stoga je njegova ideja pomirbe, onako kako je ja vidim, imala dvostruki karakter – imala je najprije snažnu ideju pomirbe unutra hrvatskog bića i to je možda najljepša i najsnažnija poruka Hrvatskoj”, kazao je Plenković.

Dodao je kako je Tuđman “drugu fazu pomirbe” odigrao s predstavnicima srpske manjine u Hrvatskoj mirnom reintegracijom hrvatskog Podunavlja.
“I za to je imao snage”, istaknuo je Plenković.

Podsjetio je i na Tuđmanovu iznimno veliku ulogu u povezivanju domovinske i iseljene Hrvatske.
“To je zahtjevna i teška zadaća, ali i tu je uspio dobiti potporu u trenucima kad je Hrvatska bila pod režimom sankcija u smislu zabrane uvoza oružja, nalazi načina kako da Hrvati izvan Hrvatske pomognu financijski stvoriti preduvjete da se Hrvatska obrani, a tu vezu održavao je i kasnije”, kazao je.

Plenković je također rekao kako je Tuđmanova ostavština veličanstvena podsjetivši kako je vodio oslobodilačke operacije “Oluja”, “Bljesak” i druge i tu je pokazao da Hrvatska vojska, branitelji i policija imaju snagu vratiti okupirani teritorij.
“Tuđman je Izbjegao je ciprizaciju Hrvatske”, naglasio je Plenković.

Podsjetio je kako je na nedavnom summitu NATO-a kazao kako je Hrvatska jedina od članica (NATO-a) koja zna kako je biti napadnut, koja je doživjela agresiju na svom teritoriju s oko 15.000 poginulih, 60.000 ranjenih i 30 milijardi dolara ratnih šteta a “ne imati kišobran kao sigurnost”.

Plenković je također podsjetio na svojedobnu podršku Henryja Kissingera koji je reako da će se Tuđmanova uloga za hrvatsku povijest vrednovati u budućnosti.

“Moram to reći ovom prigodom, Tuđman je pravi, istinski, jedini hrvatski suverenist – za razliku od mnogih koji o tome danas 30 godina kasnije pričaju. On je tu zadaću ispunio tada kad je trebalo”, poručio je Plenković

Župan splitsko-dalmatinski Blaženko Boban i splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara u svojim su govorima istaknuli kako je Tuđman glavni protagonist stvaranja hrvatske države te da je njegova uloga povijesna.

Na svečanoj akademiji, na kojoj su, među ostalim, nazočili i ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman, ministrica poljoprivrede Marija Vučković, ministar uprave Ivan Malenica te nadbiskup splitsko-makarski Marin Barišić, prikazan je i dokumentarni film o Tuđmanovim posjetama Splitu.

U povodu obilježavanja 20. obljetnice smrti prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana, predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković položio je prije svečane akademije vijenac na spomenik Tuđmanu u Splitu te je poručio kako je bio vizionar čija nas hrabrost u borbi za hrvatsku samostalnost i danas obvezuje.

“Bio je vizionar, državnik i čovjekom koji je u najzamršenijim povijesnim okolnostima pronašao snage i prepoznao veliki prijelomni trenutak na europskom kontinentu da realizira svoju ideju slobodne i samostalne hrvatske države”, rekao je Plenković.

Tuđman je, naglasio je, to učinio “poznavajući povijest, poznavajući politiku, ali isto tako uz veliku potporu hrvatskoga naroda, koji mu je dao podršku na referendumu, te uz veliku žrtvu hrvatskih branitelja koji su ostvarili hrvatsku slobodu i samostalnost”.

To nas sada, ističe Plenković, skoro 30 godina kasnije obvezuje da gradimo Hrvatsku koja je dio moderne Europe. “Koja je sigurna, koja je gospodarski prosperitetna, socijalno uključiva zemlja, a koja u svojoj punini dijeli one vrijednosti s kojima je prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman poveo svoj narod u samostalnost”, poručio je. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Hrvatska

Plenković: Tuđmanovo vizionarstvo nas i danas obvezuje

Objavljeno

na

Objavio

U povodu obilježavanja 20. obljetnice smrti prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana, predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković položio je u subotu vijenac na njegov spomenik u Splitu te je poručio kako je Tuđman bio vizionar čija nas hrabrost u borbi za hrvatsku samostalnost i danas obvezuje.

“Bio je vizionar, državnik i čovjekom koji je u najzamršenijim povijesnim okolnostima pronašao snage i prepoznao veliki prijelomni trenutak na europskom kontinentu da realizira svoju ideju slobodne i samostalne hrvatske države”, rekao je Plenković.

Tuđman je, naglašava aktualni predsjednik HDZ-a, to učinio “poznavajući povijest, poznavajući politiku, ali isto tako uz veliku potporu hrvatskoga naroda, koji mu je dao podršku na referendumu, te uz veliku žrtvu hrvatskih branitelja koji su ostvarili hrvatsku slobodu i samostalnost”.

To nas sada, ističe Plenković, skoro 30 godina kasnije obvezuje da gradimo Hrvatsku koja je dio moderne Europe. “Koja je sigurna, koja je gospodarski prosperitetna, socijalno uključiva zemlja, a koja u svojoj punini dijeli one vrijednosti s kojima je prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman poveo svoj narod u samostalnost”, poručio je predsjednik Vlade i HDZ-a. (Hina)

 

Marijan Križić: Nedovršena država

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari