Pratite nas

Politika

Bandić oporbi: Dezinficirat ćemo ulice kad završite s performansom

Objavljeno

na

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić poručio je u četvrtak oporbenim zastupnicima, koji su sjednicu Gradske skupštine koja se održava online pratili sa stolica iznesenih na Trg sv. Marka, da će počistiti i dezinficirati ulice kad završe s performansom.

Anka Mrak Taritaš (Glas) spočitnula je gradonačelniku na aktualnom satu da je grad prljav nakon potresa, pogotovo centar, te ga upitala zašto se ulice ne pometu i operu te potom dezinficiraju.

Bandić joj je poručio da će to napraviti čim završe sa svojim performansom.

“Budite bez brige, nećemo preskočit niti Trg sv. Marka. Držite se distance, čim se maknete s Trga i prestane s performansom dezinficirat ćemo, dezinficirat ćemo i vašu ulicu”, rekao je.

Oporbeni Renato Petek upitao je gradonačelnika koliko je statičara nakon potresa povučeno iz grada na Medvednicu, kako bi provjeravali statiku stupova žičare dok je građanima bila potrebna pomoć.

“U trenutku kada je mehanizacija bila potrebna građanima, vi te nastavili s radovima, vjerojatno kako bi GIP Pionir mogao naplatiti dodatnih 75 milijuna kuna za dodatne anekse ugovora oko žičare u zadnjih godinu i pol dana”, rekao je Petek.

Bandić je to odbacio kao dezinformacije rekavši da nijedan statičar nije povučen na žičaru jer oni nisu ovlašteni za to.  “Prvih pet dana potresa bio sam s vatrogascima, na prvoj crti”, dodao je.

Idućeg tjedna odgoda poskupljenja Gradskih groblja

Tomislav Tomašević (Zagreb je naš) spočitnuo je Bandiću da se tjednima nakon potresa čekalo na sanaciju krovova i dijeljenje materijala za obnovu, kao i da se raspiše natječaj koji je vrijedio 24 sata, na kojem je baš gradonačelnikov vijećnik dobio najveći iznos.

“Gradonačelnik nije određivao natječaj, naručivao materijal, niti provjeravao tko je u kojoj stranci. Ovo nije moj privatni grad niti imovina, trebalo je organizirati službe i naći pravni okvir”, odgovorio mu je Bandić

Također je najavio da bi se idućeg tjedna mogla odgoditi odluka o poskupljenju Gradskih groblja.

SDP-ov Matej Mišić podsjetio je da nakon potresa 23 osnovne škole nisu upotrebljive, ustvrdivši da se radi o posljedicama nečinjenja gradonačelnika kojem su “bile važnije picokijade i kobasijade dok obrazovni objekti nisu bili prioritet”.

Bandić je odgovorio da što imamo 0,9 posto neuporabljivih objekata za odgoj i obrazovanje, privremeno neuporabljivih 4,9 posto, a uporabljivo s preporukom i bez ograničenja 72 posto.

“Imamo 94 posto uporabljivih objekata. To je rezultat ulaganja u objekte zadnjih dvadeset godina više od šest milijardi kuna”, istaknuo je.

SDP-ova Vesna Nađ upitala je Bandića kada će tramvajski promet profunkcionirati s obzirom da je tek pet linija aktivirano.

Odgovorio je da 75 posto linija funkcionira na 75 posto grada, a ostala je samo najuža jezgra centra grada kroz koju treba uspostaviti linije, što bi trebalo profunkcionirati u iduća dva tjedna. (Hina)

Nakon što je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić u četvrtak oporbenim zastupnicima Gradske skupštine najavio da će dezinficirati Markov trg, gdje oni u znak prosvjeda sjede i prate sjednicu Gradske skupštine, na Trg je nedugo nakon toga došlo vozilo za čišćenje ulica.

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Geopolitika

U susret izborima: Znaju li hrvatski političari koji su hrvatski nacionalni interesi?

Objavljeno

na

Objavio

U 21. epizodi podcasta Geopolitički objektiv voditelj Davor Dijanović razmatra pitanja ključnih hrvatskih strateških nacionalnih interesa. Prema Dijanoviću to su sljedeći interesi: raščišćavanje povijesnih tema, jačanje vojnih kapaciteta, demontaža klijentelističkog sustava, razrada provedive demografske strategije i definiranje vanjskopolitičke agende…

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Politika

Kapulica optužuje Hasanbegovića da njegovi rade za SDP

Objavljeno

na

Objavio

Jedna od primjedbi u ovoj kampanji jer službena kampanja još nije počela, je de imamo jako puno osobnih obraćanja, puno međusobnih sukoba, nadmetanja, a biračima se još uvijek nije ponudio nekakav ključ izbornih programa odnosno ono čime će se stranke pojaviti pred biračima.

Prema zadnjim anketama koji Hrvatsku gledaju kao jednu izbornu jedinicu, izborni prag prelaze HDZ, koalicija Restart i Domovinski pokret. Za sada se čini da će utrka biti tijesna i da bi se nakon izbora morali sklapati novi savezi, ako se ne želi ići na nove izbore, piše HRT.

Što o tome misle, po anketama najjači politički akteri, s kim žele napraviti izbornu suradnju, kako ide slaganje izbornih lista, što će novo ponuditi biračima u svojim programima, o tome su u Poligrafu govorili Marijo Kapulica iz HDZ-a, Davorko Vidović iz koalicije Restart i Zlatko Hasanbegović iz Domovinskog pokreta – blok za Hrvatsku.

Mario Kapulica smatra da u predizborno vrijeme nemamo više nego inače sukobljavanja, osobnih prepucavanja, sučeljavanja.

Više se ukazuje na razlike nego na ono što ih veže. Za nekoliko dana u javnost izlaze sa svojim programom, smatraju da je dovoljno rano, imaju još mjesec dana prije izbora. Ujedno dodaje:

– U ovu izbornu utakmicu ulazimo sa sviješću da ćemo nakon uspješnog mandata hrvatske vlade koja je osigurala i političku i financijsku stabilnost. Spremni smo suočiti se i s novom krizom, nakon uspješnog savladavanja ove krize – uspješne borbe za zdravlje i život naših sugrađana, pa i uspješnog savladavanja ekonomskih posljedica. S njima ćemo se još nositi u razdoblju pred nama. I na kraju s novim i obnovljenim unutarnjim demokratskim legitimitetom HDZ-ovog vodstva izaći ćemo pred birače, kako bi tražili novi legitimitet i na parlamentarnim izborima.
Na pitanje što SDP nudi bolje nego HDZ, Davorko Vidović je rekao da nam je nakon 30 godina od samostalnosti potreban restart, imamo kumulativno gledajući 0% rast BDP-a, uz konstataciju da je Hrvatska visoko korumpirana država koja ne prepoznaje i nema vlastitu viziju razvoja, a program Restart koalicije usmjeren je prema tri područja: ekonomija, odnos prema društvu – građanima; reforme institucija, te je naglasio:

– Stvoren je mit da novca nema, to je zapravo vrlo pogrešna teza. HDZ nije osigurao tih 10 milijardi, ako ćemo mi to dobiti, dobit će i drugi. Ništa to nije spektakularno, niti je to nekakva zasluga ove Vlade. Međutim, gdje se krije novac u Hrvatskoj? Negdje 22- 23% BDP –a je skriveno i odvija se u sivoj ekonomiji. Kod nas se kroz korupciju vrte silne milijarde, postoji procjena da se kroz koruptivna dijela gubi najmanje 20 milijardi kuna godišnje. Efikasnim upravljanjem državom je moguće osigurati novac za ono što smo mi, u ovom slučaju, u našem programu obećali. Stvar je političke volje, novca, ako se hoće, može se naći bez nekih velikih problema.

Zlatko Hasanbegović iz Domovinskog pokreta smatra da je program HDZ skup floskula jer ljude ne zanimaju programi.

Ključ hrvatske politike je politička volja, i programi su popis lijepih želja, pitanje je tko će ih provoditi, a cilj ovog političkog okupljanja je pretočiti volju s predsjedničkih izbora na parlamentarne izbore.

Za korjenitu su promjenu izbornog zakona, a sastavni dio bi trebao biti i ukidanje Nacionalnog povjerenstva za manjine za kojeg smatraju da je anomalijom ovog društva, te dodaje:

– Ključ ovih izbora zapravo je glas za HDZ glas je za gospodina Milorada Pupovca i nastavak ovog modela u kojoj će on arbitrirati što je podobna većina. Dakle on će izdavati certifikate o fašizmu, antifašizmu, dakle to treba prekinuti i zato postoji jedan jedini mogući put. Birači sada imaju novu političku platformu koja je okupila raznorodne političke sastavnice, ali koji vjeruju da mogu biti jamac korjenitih promjena. Ako konstelacija u smjeru u kojem sam govorio neće biti moguća stvar će biti vrlo jednostavna. Mi ćemo ostati čvrsta oporba i otvoriti put gospodi da zapravo ovu izvanbračnu zajednicu koja egzistira već najmanje 20 godina pretvore u brak ili ako im je bliže u bračno partnerstvo, registrirano bračno partnerstvo ili već kako žele to nazivati.
Mario Kapulica (HDZ) smatra da je Hasanbegović izašao s floskulama, da je to plašenje hrvatskog naroda kako će im netko drugi određivati sudbinu.

Očekuju nas brojne reforme koje se ne mogu provesti bez potrebnih promjena te zamjera ada je Miroslav Škoro u predsjedničkoj kampanji predlagao promjene koje bi smanjile ovlasti Sabora, a dale bi se veće ovlasti predsjedniku države.

Zlatko Hasanbegović ne želi banalizirati, ističe da ustavnim ovlastima trebaju se prilagođavati politički akteri koji, kad je riječ o izbornom zakonu, kalkuliraju koliko im koji zakon donosi.

Davorko Vidović komentira kako je Hasanbegović “otkrio” izborni zakon, a to govori o ljudima koji su zatvoreni u svom svijetu, te dodaje da u svakom području postoje realne potrebe za reformama.
Kapulica smatra da Hasanbegović ovakvim stavom ustvari radi za SDP, a Vidović dodaje da prema današnjim istraživanjima Restart koalicija ima 10 mandata više od HDZ-a.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari