Pratite nas

Hrvatska

Bandić popustio: Trg maršala Tita mijenja ime

Objavljeno

na

Po svemu sudeći, Milan Bandić je prelomio – Trga maršala Tita odlazi u povijest.

Milan Bandić, zagrebački gradonačelnik, sazvao je konferenciju za novinare na kojoj će predstaviti svoj prijedlog imena aktualnog Trga maršala Tita.

Konferenciju će održati upravo na tom, kako ga i sam naziva, “najljepšem i najvažnijem zagrebačkom trgu”. U najavi stoji da će Bandić prezentirat i “prijedlog novog imena”.

Podsjetimo, najveći okidač za ovakvu odluku bili su Bruna Esih i Zlatko Hasanbegović čijih je pet zastupnika Milanu Bandiću nužno potrebno za većinu u Skupštini.

Esih i Hasanbegović su zahtjevali preimenovanje Trga maršala Tita kao uvjet za pregovore o suradnji, a nihovu inicijativu podržali su i HDZ – ovi zastupnici. Iako je Bandić nudio referendum kao kompromisno rješenje, beskompromisni dvojac ovu ideju je rezolutno odbio.

“Gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić poziva vas danas, 26. lipnja, u 18,00 sati, na Trgu maršala Tita ispred Glazbene akademije, na konferenciju za novinare na kojoj će biti prezentiran prijedlog novog imena najljepšeg i najvažnijeg zagrebačkog trga”, stoji u pozivu kojeg su mediji dobili iz Ureda gradonačelnika.

Prema nekim neslužbenim informacijama, Bandić bi mogao predložiti da se današnji Trg maršala Tita preimenuje u Trg Republike Hrvatske.

Zlatko Hasanbegović: Sve što baštini zločin i nijekanju ljudskih prava ne treba biti utkano u temelje hrvatske države

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Hrvatska

Hrvatska Vlada sutra predstavlja proračun za 2018. Plenković očekuje sadržajnu raspravu u Saboru

Objavljeno

na

Objavio

Predsjednik Vlade: Parlamentarna većina izrazila potporu prijedlogu proračuna, očekujem sadržajnu raspravu u Saboru

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković, uoči sutrašnjeg predstavljanja Prijedloga državnog proračuna u Hrvatskome saboru, sudjelovao je na sastanku Kluba zastupnika HDZ-a i sastanku stranaka parlamentarne većine.

Kazao je da je prijedlog proračuna za 2018. godinu na tragu projekcija koje je Vlada usvojila u srpnju. „Nakon što je usvojen vrlo kvalitetan rebalans proračuna, sutra ćemo predstaviti proračun za 2018. Očekujem kvalitetnu i sadržajnu raspravu“, rekao je predsjednik Vlade i dodao da je parlamentarna većina izrazila potporu za usvajanje proračuna.

facebook komentari

Nastavi čitati

Hrvatska

Na sjednici Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem o poticanju razvoja istočne Hrvatske

Objavljeno

na

Objavio

Foto: Vlada RH

U Slavonskom Brodu završila je 3. sjednica Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem, na koju su osim premijera Andreja Plenkovića, stigli i potpredsjednici Vlade Martina Dalić i Predrag Štromar te mnogi ministri.

Na sjednici su razmatrane mogućnosti poboljšanja prometne infrastrukture na području pet slavonskih županija i stavljanja u funkciju neaktivne državne imovine. Razgovaralo se i o izmjenama zakona o regionalnom razvoju.

“Od posljednjeg sastanka koji je bio prije četiri i pol mjeseca ubrzali smo dinamiku ugovaranja sredstava iz europskih fondova i to za 1,54 milijarde kuna, što znači da je povećano i ubrzano apsorbiranje sredstava EU.

Drugo je da ćemo u dogovoru sa Svjetskom bankom nastojati za iduću financijsku perspektivu imati poseban regionalni operativni program koji bi se odnosio isključivo na ovih pet slavonskih županija čime ćemo dati naglasak da se ovaj dio zemlje koji je po nizu parametara u ovome trenutku najmanje razvijen, podigne i dosegne ne samo druge županije u Hrvatskoj, nego da se podigne i na listi regionalnog razvoja među drugim članicama Europske unije”, kazao je nakon sjednice premijer Plenković.

“Iznos od 350 milijuna kuna koliko je bespovratnih sredstava usmjereno u županije Slavonije i Baranje predstavlja nekih 20-ak posto ukupnih nepovratnih sredstava. Ono što je važno reći da to pokazuje da slavonski gospodarstvenici pokazuju interes i da su najbrži u njihovom korištenju”, kazala je potpredsjednica Vlade Martina Dalić.

Premijer Plenković i Vladino izaslanstvo, uoči sjednice Savjeta u Slavonskom Brodu, položili su cvijeće ispred spomen-obilježja “Prekinuto djetinjstvo” za djecu poginulu u Domovinskome ratu.

Nakon sjednice premijer će se sastati s predstavnicima udruga iz Domovinskog rata, a zatim položiti vijenac i zapaliti svijeću ispred spomenika poginulim braniteljima. (Hina)

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari