Pratite nas

Pregled

Bandić poručio prosvjednicima protiv zatvaranja Kina Europa: Uzalud vam trud, svirači

Objavljeno

na

Kino Europa će nakon nužne rekonstrukcije ostati art kino, poručeno je u nedjelju iz Ureda zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića

Grad Zagreb zaprijetio tužbama, traži javnu ispriku i demantij od najmoprimaca Kina Europa.

Kino Europa u nedjelju zatvara svoja vrata. Odluka je to koju je u petak donijela uprava kina i Boris T. Matić, direktor Zagreb Film Festivala (ZFF).

Djelatnici Zagreb Film Festivala u petak su, naime, primili dopis zagrebačkog Gradskog ureda za imovinsko-pravne poslove i imovinu grada, kojim ih se obavještava da im desetogodišnji ugovor o zakupu istječe 1. lipnja te se pozivaju da tog dana predaju Kino Europu u posjed Gradu Zagrebu.

Matić navodi i da su djelatnici ZFF-a još prije dvije godine čuli da će Kino Europa postati narodnjački klub, a nitko ih nije razuvjerio.

Na vijest o zatvaranju kina reagirali su i Zagrepčani. Okupili su se u subotu ispred kina i zatražili informacije o tome što se događa. Na prosvjedu protiv zatvaranja Kina Europa u Zagrebu okupilo se dvije tisuće ljudi. Okupljeno mnoštvo vikalo je: ”Ne damo kino!”.

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić u nedjelju je kazao kako je 1992./1993. godine izvršena “tajkunizacija Kinematografa Zagreb” te dodao da je 1993. “uspio otkupiti kina od tajkuna”. “Otkup pet kina nas je koštalo 3,5 milijuna eura”, kazao je Bandić.

“Oni koji misle da je to njihova privatna prćija, kojima ugovor izlazi 1.6., da će se tamo napraviti ćevape ili cajke – to je smiješno”, dodao je. Najavio je novi natječaj za najam Kina Europa nakon rekonstrukcije.

“Što se tiče ostalog, sve vam piše u priopćenju koje vam je uputio pročelnik”, kazao je Bandić. Na pitanje novinara koliko će trajati radovi, odgovorio je: “Ne znam ja koliko će trajati radovi, trajat će onoliko koliko bude potrebno. A oni koji su u subotu prosvjedovali, moja poruka njima je – ‘Uzalud vam trud, svirači’. To su moji politički oponenti”, pojasnio je zagrebački gradonačelnik.

Odluku Borisa T. Matića o zatvaranju vrata Kina Europe za Festival tolerancije komentirao je riječima: “Ma, to je ubod komarca. To smo riješili za sat vremena. Ratovati s gradonačelnikom Zagreba je gubljenje vremena”.

Priopćenje zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića prenosimo u cijelosti.

U vezi s pokušajem manipulacije javnosti lažnim vijestima tzv. ‘spinovima’ od strane dosadašnjih najmoprimaca Kina Europa da Grad Zagreb planira u taj gradski prostor koji je zaštićeno kulturno dobro, nakon rekonstrukcije smjestiti, kako kažu ‘narodnjački klub’ te otkazivanja ranije ugovorenog otvorenja ‘Festivala tolerancije – JFF’ upućujemo sljedeće priopćenje:

1. Kino Europa će nakon nužne rekonstrukcije ostati art kino.

2. Aktualnim najmoprimcima istekao je desetogodišnji najam te su, u skladu s istekom Ugovora uredno i u skladu sa Zakonom izvješteni od strane vlasnika, Grada Zagreba da 01.06.2019. trebaju napustiti prostor. Za daljnje radove i osiguravanje fondovskog financiranja, osim vlasništva, nužan je i posjed prostora.

3. Pokušaj pritiska dosadašnjih najmoprimaca na vlasnika Kina Europa Grad Zagreb, iznošenjem utuživih laži da će ‘Kino Europa odlukom Grada postati narodnjački klub’ odbacujemo u cijelosti. Očekujemo odmah JAVNU ISPRIKU I DEMANTI od strane dosadašnjih najmoprimaca. U suprotnom ćemo protiv klevetnika podići tužbe i zatražiti odštetu zbog štete koja je nanesena Gradu namjernim širenjem lažnih vijesti.

4. Ta lažna vijest o ‘narodnjačkom klubu’ trebala je poslužiti manipulaciji i mobiliziranju javnosti samo kako bi se izvršio pritisak da se nasilu produži ugovor dosadašnjim najmoprimcima. Pozivamo javnost da ne podliježe takvoj vulgarnoj i banalnoj manipulaciji temeljenoj na lažnim tvrdnjama. Ta jeftina i prozirna laž o ‘narodnjačkom klubu’ u kinu Europa nadilazi sve što je dosad viđeno u kategoriji ‘fake news’.

5. Zbog štete koja je nanesena našim partnerima – ‘Festivalu tolerancije – JFF’ kojima je otkazano korištenje gradskog prostora Kina Europa od dosadašnjih najmoprimaca zatražiti ćemo nadoknadu štete. Festival je zbog te ucjenjivačke odluke dosadašnjih najmoprimaca morao biti preseljen u prostore kina SC-a neposredno prije otvorenja, čime je nanesena ogromna reputacijska šteta organizatorima i Gradu Zagrebu kao domaćinu festivala u međunarodnoj i našoj javnosti, te stvoreni nepotrebni dodatni troškovi. Taj čin svima jasno pokazuje o čemu se radi u ovom slučaju. Izražavamo žaljenje što su takvim skandaloznim postupanjem dosadašnji najmoprimci nanijeli štetu mnogobrojnim gostima i partnerima Festivala.

6. Grad Zagreb će rekonstrukciju i nužne radove na sanaciji zaštićenog kulturnog dobra izvršiti u najkraćem mogućem roku, nakon čega će Kino Europa nastaviti s radom kao art kino na zadovoljstvo svih građana grada Zagreba i cijele kulturne javnosti, Stoji u priopćenju Grada Zagreba koje je potpisao gradonačelnik Milan Bandić.

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Pregled

Izaslanstvo HDZ-a položilo vijenac na grobu utemeljitelja dr. Franje Tuđmana

Objavljeno

na

Objavio

U povodu 30. godišnjice osnutka Hrvatske demokratske zajednice (HDZ), izaslanstvo stranke predvođeno predsjednikom Andrejom Plenkovićem položilo je vijenac te zapalilo svijeće na grobu prvog hrvatskog predsjednika i utemeljitelja HDZ-a dr. Franje Tuđmana na Mirogoju.

Plenković je izjavio je kako je HDZ osnovao predsjednik Tuđman s utemeljiteljima i braniteljima te da je ta stranka u prvih 10 godina samostalne i slobodne Hrvatske ostvarila ključne ciljeve. To su stvaranje demokratskih institucija, obrana zemlje od agresije, oslobađanje teritorija, reintegracija hrvatskog Podunavlja te jasno zacrtani put prema EU i NATO-u.

“Možemo biti ponosni na postignuća HDZ-a u tom razdoblju, na predvođenju procesa transformacije pravnoga i gospodarskoga sustava, na članstvu u NATO-u i EU”, kazao je Plenković. HDZ danas, dodao je, radi na rješavanju ključnih pitanja za građane – gospodarstvu i socijalnoj uključenosti te nastojanju da se Hrvatska kvalitetno pozicionira.

Istaknuo je i kako je ovo godina kad se obilježava 20. godišnjica smrti Franje Tuđmana pa su obilježavanje 30. obljetnice stranke i započeli na Mirogoju, kako bi još jednom odali poštovanje svojemu utemeljitelju.

HDZ će 30. obljetnicu osnivanja obilježiti svečanom akademijom u Koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski, a nakon toga uslijedit će druženje u prostorijama NK Jaruna i tradicionalna nogometna utakmica između momčadi HDZ-a i zvijezda.

(Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Pregled

Most želi Ustavom zaštititi ljudsko pravo na pitku vodu

Objavljeno

na

Objavio

Klub zastupnika Mosta u ponedjeljak je svim saborskim klubovima uputio svoju inicijativu za promjenu Ustava kako bi se zaštitilo ljudsko pravo na pitku vodu kao i vodni resursi u Hrvatskoj.

Kako ističu, tom se promjenom jamči ustavno pravo na čistu i pitku vodu svakom pojedincu, što je civilizacijska obaveza našeg društva.

Kako bi pokrenuli proceduru promjene Ustava, potrebni su im potpisi petine zastupnika, odnosno 31 potpis, a dobiju li ih, za promjenu Ustava treba 101 glas, odnosno, dvije trećine zastupnika.

Čelnik Mosta Božo Petrov odgovore drugih saborskih klubova tek očekuje, ali uvjeren je da nitko tko želi pomoći građanima ne može biti protiv ovog prijedloga.

“Svaki građanin mora imati jasno definirano pravo na pitku vodu. Ne smije se dopustiti privatizacija javne opskrbe vodom. Vidimo na primjerima u svijetu gdje se to napravilo da cijene rastu, a kvaliteta isporuke pada. Voda je, uz to, bitan resurs za budućnost te je zato potrebno dodatno zaštititi“, rekao je Petrov.

Robert Podolnjak izvijestio je da se u Ustav uvede novi članak kojim bi se definiralo da „svatko ima pravo na čistu i pitku vodu“. Usto, po njihovu prijedlogu, Ustavom bi se propisalo da su „vodni resursi opće dobro kojim upravlja država, a opskrba kućanstva pitkom vodom i vodom za kućanstva je neprofitna komunalna djelatnost koju osiguravaju javni isporučitelji dok se komunalna djelatnost opskrbe vodom uređuje zakonom“.

“Želimo spriječiti bilo kakav pokušaj privatizacije isporuke vode. Bile su primjetne tendencije na europskoj razini da se ide na liberalizaciju vodnih usluga, pa je nastala inicijativa Pravo na vodu koja je skupila preko 2 milijuna potpisa.

Iznimno je važno definiranje opskrbe pitkom vodom kao komunalne djelatnosti, jer Ustav RH komunalne djelatnosti izrijekom povjerava jedinicama lokalne samouprave, a opskrba pitkom vodom mora ostati neprofitna javna služba“, poručio je Podolnjak.

Miro Bulj najavio je da su spremni skupljati i potpise na peticiji kojom bi dodatno potaknuli vladajuće na usvajanje ovog prijedloga koji je na dobrobit cijele države.

“Naše pitke vode ugrožavaju postupci koji su već na razini ekocida. Pojedini lokaliteti, na Perući i Cetini, su već vidljivo onečišćeni velikim mrljama nepoznatog podrijetla i sastava“, kazao je Bulj.

On je pozvao nadležne da zatvore sve nelegalne deponije, pa i one legalne, kao što je Lećevica, koji ugrožavaju zdravlje ljudi kroz utjecaj na pitku vodu.

(Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari