Pratite nas

Hrvatska

Bandić: ‘Sve ovo rade kako se ne bih kandidirao na izborima’

Objavljeno

na

Šef Zagrebačkog holdinga rekao je da je spreman otići s položaja, a ostavku je ponudio i Petar Pripuz

Ja sam častan čovjek i uvijek sam radio u korist grada Zagreba i građana. Smatram da je sloboda vrednija od zlata i u ovom ću postupku dokazati da nisam počinio to što mi se stavlja na teret.

‘Jedini krivac’

Zagreb, 19.10.2014 - Nakon pretrage stana pripadnici PNUSKOKA izvode Milana BandicaOvo sve je zbog mene, kako se ne bih kandidirao na sljedećim izborima, pustite ove ljude”, tako je gradonačelnik Zagreba Milan Bandić u utorak navečer govorio na ročištu na kojemu se odlučivalo hoće li sljedećih mjesec dana on, njegov najbliži suradnik Slobodan Ljubičić, poduzetnik Petar Pripuz i još devetorica osumnjičenika provesti u Remetincu, navodi Jutarnji List.

Višesatno saslušanje

Iz zatvorenih vrata tzv. sindikalne dvorane zagrebačkoga Županijskog suda, gdje je zbog velikog broja osumnjičenika i njihovih branjenika u utorak navečer privremeno smještena sudnica istražnog suca Zdenka Posavca, maratonsko pritvorsko ročište trajalo je ukupno pet sati. Atmosfera je bila užarena, a tenzije visoke. Puno je toga bilo na kocki. Premda je pritvor mjera, a ne kazna, sasvim je izvjesno da će na buduću političku karijeru Milana Bandića ta odluka imati golem utjecaj. Počelo je u 12.40 sati, Bandićevi i Pripuzovi branitelji, Krešimir Krsnik, Mate Matić i Anto Nobilo, odmah su zatražili da se početak sjednice odgodi do 15 sati kako bi mogli pročitati spis. A USKOK je predložio oko 270 svjedoka, vjerojatno najveći broj predloženih svjedoka dosad. Za Sanadera u slučaju Fimi-Media i za Marinu Lovrić Merzel bilo ih je predloženo oko 120. Nakon jednosatne pauze, rasprava je odgođena do 15 sati, a onda su počela očitovanja odvjetnika i okrivljenika. Bandićev odvjetnik Krsnik počeo je s optužbama da je postupak politički motiviran.

Tražili blaže mjere

“Radi se o čovjeku koji je pet puta biran za gradonačelnika, vječno je pod pratnjom medija pa se i zbog toga ne može ponašati protupravno. Nema opasnosti od utjecaja na svjedoke, da je to želio, mogao je to učiniti godinama unatrag. Može mu se odrediti i neka blaža mjera ako sud baš smatra da bi mogao utjecati na svjedoke.”

Kao i Bandić, i Slobodan Ljubičić je rekao da smatra da je sloboda čovjeku vrednija od zlata. “Spreman sam ponuditi jamčevinu i odustupiti s mjesta predsjednika Uprave Holdinga ako bih na taj način pomogao ovoj istrazi i ako bi to bilo potrebno da mi se omogući obrana sa slobode. Iznio sam konciznu obranu i smatram da mi niti jedan svjedok ne može štetiti svojim iskazom, pa nema ni opasnosti od utjecaja na svjedoke”, rekao je Ljubičić.

Ostavka zbog istrage

Petar Pripuz, kojemu je odobrena jamčevina od milijun eura, izjavio je pak da je njegova tvrtka jedina bila registrirana i osposobljena za traženu vrstu zbrinjavanja smeća te da se zbog toga i javljao na natječaje. I Pripuz je izjavio da je spreman odustupiti s mjesta odgovorne osobe u CIOS-u ako je to potrebno da se otkloni opasnost od ponavljanja djela.

‘Prevelik je spis da bismo se tako brzo očitovali’

Svi branitelji također su naglasili da se ne mogu očitovati o svim dokumentima USKOK-a jer je dokumentacija jednostavno preobimna, a nije im dana na uvid tako da se ne mogu adekvatno očitovati o svim svjedocima zbog kojih bi njihovi branjenici mogli ostati iza rešetaka“Tko može znati što se nalazi u 40 registratora spisa”, rekao je odvjetnik Filipa Čule, Željko Žganjer. Odvjetnik Branka Mihaljevića, Vladimir Terešak, inače zastupnik HDZ-a u predmetu Fimi-Media, nije propustio napomenuti kako smatra da se radi o još jednom od postupaka s političkom pozadinom u kojima se stranka na vlasti obračunava sa svojim bivšim članovima. Jutarnji List

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Događaji

VUKOVAR – Komemoracija kod Veleprometa

Objavljeno

na

Objavio

FAH

Komemorativnim skupom u dvorištu vukovarskog Veleprometa, u kojemu je srpski agresor još u rujnu 1991. otvorio prihvatni logor kroz koji je tijekom okupacije Vukovara, po podacima Hrvatskoga društva logoraša srpskih koncentracijskih logora (HDLSKL), prošlo oko 10.000 branitelja i civila, započelo je  obilježavanje dana sjećanja na žrtve ubijene na tome mjestu.

Podno spomen ploče položen je vijenac i zapaljene su svijeće, a misu zadušnicu služi će povjerenik za pastoral branitelja Đakovačke i osječke nadbiskupije, velečasni Stanislav Šota.

U hangarima u kojima su bili zatočenici postavljena je izložba novinskih tekstova i fotografija o stradanjima u srpskim logorima.

Prigodnim programom “Ovčara, vječna rana” te polaganem vijenaca i paljenjem svijeća obilježit će se i 26. obljetnica ubojstva 200 ranjenika i civila na Ovčari nedaleko od Vukovara.

U Župnoj ckrvi Kraljice mučenika bit će služena misa zadušnica za žrtve s Ovačer.

Novinarsko-književničkim susretom “Grad-to ste vi” Vukovarci će se prisjetiti na Ovčari ubijenog ratnog izvjestitelja i urednika Hrvatskog radija Vukovar Siniše Glavaševića, čime će i završiti program obilježavanja 26. obljetnice stradanja Vukovara u Domovinskom ratu i Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. (Hina)

facebook komentari

Nastavi čitati

Hrvatska

VELIKO FINALE: Državni vrh zasad skloniji izraelskom F-16, ali Gripen spušta cijenu

Objavljeno

na

Objavio

Amerikanci i Grci otpali – Izraelci i Šveđani ostali u užem izboru na natječaju za kupnju hrvatske borbene eskadrile

Švedski proizvođač SAAB uz potporu švedske vlade odlučio se na završno lobiranje i uvjeravanje hrvatske strane da je izbor njihova Gripena JAS 39 C/D za novu borbenu eskadrilu Hrvatskog ratnog zrakoplovstva (HRZ) jedini racionalan izbor.

Pa je, na prilično iznenađenje, “u zadnji čas” na studijsko putovanje u Švedsku pozvao i novinare desetak hrvatskih redakcija koje je potom primio sam vrh kompanije, čak i vlasnik iz moćne obitelji Wallenberg te ministar obrane Peter Hultqvist, piše Večernji list

Prošlo je mjesec i pol dana od kako su u Ministarstvu obrane otvorili četiri pristigle ponude, a prema najavama, vrednovanje tih ponuda, posao koji rade razna stručna povjerenstva u MORH-u, trebao bi biti završen do 30. studenog, kada bi trebalo biti objavljeno čija je ponuda najbolja za Hrvatsku.

Premda se detalji još ne mogu saznati, neke su se informacije u proteklim tjednima počele probijati u stručniju javnost tako da se brzo saznalo kako su dvije ponude – ona najskuplja iz SAD-a, koji je ponudio potpuno nove lovce F-16 blok 70/72 koji su samo korak do aviona 5. generacije, te ponuda iz Grčke koja nudi već islužene F-16 blok 30 – pale u drugi plan.

Američka je ponuda navodno skupa, a Grčke rabljene F-16, premda su navodno najjeftiniji, trebalo bi još modernizirati.

Ostaju u finalu, ako je vjerovati “dobro upućenima”, dvije ponude, ona izraelska, za njihove ponajbolje rabljene lovce F-16 Barak, te švedska koja nudi potpuno nove Gripene Jas 39 C/D.

>>> Cijeli tekst pročitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista od ponedjeljka

Što će u novu eskadrilu: F-16 Barak ili Gripen?

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari