Pratite nas

BiH

Bandiću zbog izjave o trećem entitetu Sarajevo želi oduzeti nagradu

Objavljeno

na

Čim je izgovorio ‘treći entitet’, Bandić je završio kao i svi iz RH koji pokažu brigu za bh. Hrvate. Poručuje im se “marš kući”.

S popisa nagrađenih iz 1982. godine grad Sarajevo bi najradije izbrisao ime Emira Kusturice. Kontroverzni redatelj danas je najveći bošnjački izdajnik, a prije nešto više od tri desetljeća bio je počasni građanin rodnoga grada i miljenik svog naroda. On i njegova filmska ostvarenja su doživljavana kao božanstva. Zbog toga je dobio Šestoaprilsku nagradukoja se kao najviše priznanje Sarajeva dodjeljuje zaslužnima.

Od 1956. godine gradske vlasti su dodijelile više od600 takvih pojedinačnih ili skupnih nagrada. Danas bi se uz Kusturicu Sarajevo odreklo još mnogih. Međutim, kada su već priznanja uručena, neugodno ih je oduzimati. Pogotovo bi to moglo biti nelagodno onima koji su ih uručili. No, nikada se nije dogodilo da se uoči proglašenja želi oduzeti priznanje pojedincu koje još nije ni dobio. Upravo ovoga 6. travnja moglo bi se to dogoditi Milanu Bandiću. Iako su vijećnici Grada Sarajeva odlučili prije nekoliko dana gradonačelnika glavnoga grada Hrvatske proglasiti počasnim građaninom glavnoga grada BiH, onda je Bandić izjavio kako bi se trećim entitetom trebala zaštititi ravnopravnost bh. Hrvata i time se ozbiljno zamjerio jednom broju Bošnjaka.

Reagirale su razne udruge, a dogradonačelnik Sarajeva Aljoša Čampara službeno je zatražio preispitivanje nagrade za Bandića, čime je poslao poruku da nema mjesta među počasnim i običnim građanima Sarajeva onima koji ustroj BiH vide drukčije od većinskog bošnjačkog političkog mišljenja. Osim toga, na mala vrata se uvodi “verbalni delikt”. Sugerira se da treba kazniti sve koji se javno zalažu za treći entitet. Koji sarajevska medijska i politička elita opisuje kao “oživljavanje Herceg Bosne i udruženog zločinačkog pothvata”.

Svih ovih godina Bandić je bio miljenik Bošnjaka. Jednakim manirama kao kumice na zagrebačkom Dolcu pridobio je i sarajevsku čaršiju. Njegove izjave godile su njihovom uhu. Ima dosta bošnjačkih prijatelja s kojima se rado pojavljuje u javnosti. Pomagao je kad god je mogao. Konačno, Hercegovac je koji je suprotnost sarajevskih stereotipa. Pri tome Bandić nije glumio. On uistinu voli ljude i gradove. Bez obzira na naciju i vjeru. Istinski je prijatelj Bošnjaka. Ali, i Hrvata. Upravo ta ljubav prema sunarodnjacima mogla bi ga koštati sarajevske nagrade. Pokrenula se lavina protiv njega čim je ustvrdio kako bi se neravnopravnost bh. Hrvata mogla popraviti trećim entitetom. Odmah su mu uzvratili uvredom neka pravi entitete u Hrvatskoj za “obespravljene Srbe”. Bandić je, dakle, završio kao i svi drugi iz Hrvatske koji pokažu brigu za bh. Hrvate. Poručuje im se “marš kući”.

Mostarskog muftiju ef. Smajkića “Bandićev entitet” podsjeća na Herceg Bosnu u kojoj su, kako on kaže, počinjeni mnogi zločini. U vrlo oštrom tonu prijeti kako to Bošnjaci nikad neće dopustiti. Što bi bilo kada bi u istom takvom tonu katolički ili pravoslavni svećenici odgovorili Smajkiću kako Hrvati i Srbi nikada neće dopustiti unitarnu Bosnu i Hercegovinu kakvu žele Bošnjaci, jer ih to podsjeća na ratne dane gdje su pod kontrolom Armije RBiH i mudžahedina počinjeni stravični zločini nad Hrvatima i Srbima?! Što su to drugo nego ratni pokliči?! I to baš od onih koji bi umjesto sijača mržnje trebali biti promicatelji mira!

I Hrvatima je bilo drago što će Bandić postati počasnim građaninom. Pogotovo, ako će se i službeno smatrati stanovnikom Sarajeva. Time bi popravio statistiku. Od prijeratnih 30 tisuća Hrvata sada bi ih s Bandićem bilo nešto više od 12 tisuća. Pita li se glavni grad je li 60 posto jednog naroda iz njega uz sve nevolje iselilo i zbog netolerantnosti.

Ono što od Bandića nisu željeli čuti Bošnjaci jesu Hrvati. Porastao mu je rejting kod svih, a napose u rodnim Grudama. Možda bi čak i tamo sada mogao pobijediti u utrci za gradonačelnika. Uostalom, ne bi se morao spuštati s razine glavnoga grada, jer i Grude su nekada bile “prijestolnica” – HR Herceg Bosne. Upravo zbog te republike bh. Hrvatima sada zabranjuju čak i govoriti o trećem entitetu.

Jozo Pavković/VL

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

BiH

Saudijska Arabija je izdvojila 800 mil. USD za militante na Balkanu

Objavljeno

na

Objavio

Foto: Večernji list

Služba za istrage Europskog parlamenta upozorila je na porast utjecaja Saudijske Arabije i drugih muslimanskih Zaljevskih zemalja na Balkan, a napose na Bosnu i Hercegovinu u kontekstu porasta utjecaja vehabizma te radikalnih učenja islama od tradicionalne bosanske verzije.

Stoji to u dokumentu koji je izrađen za potrebe zastupnika i njihovo lakše razumijevanje stanja u ovoj regiji. Pri tome se navodi kako je Saudijska Arabija tijekom rata izdašno pomagala muslimanima te su sa sobom doveli i novu verziju islama.

Džamija Kralja Fahda

Upozorava se i na ranije pokušaje promjena tradicionalnog islama kroz razne pokrete za vrijeme II. svjetskog rata, tijekom 1971., ali i na Islamsku deklaraciju Alije Izetbegovića. Za Izetbegovića se navodi kako je udomio tisuće stranih boraca u postrojbu “El Mudžahid”, a koju je financirala Saudijska Arabija.

Taj se utjecaj s vremenom širio na brojne džamije, a najočitija je, prema podacima Europskog parlamenta, džamija kralja Fahda u Sarajevu. Procjenjuje se kako je Saudijska Arabija donirala 800 milijuna dolara militantnim islamistima, piše Večernji list

 

Čović pisao premijerima i/ili predsjednicima svih zemalja članica NATO-a: Problem u BiH su islamski radikalisti

 

Prvo arapsko naselje u BiH – Ulaz bh. građanima je zabranjen

 

Naučite arapski! ‘Reportaža iz Sarajeva koja je podigla prašinu u čitavoj regiji’

 

facebook komentari

Nastavi čitati

BiH

Hamdija Abdić “Tigar” i ostali uhićeni pušteni na slobodu

Objavljeno

na

Objavio

Kantonalni sud u Bihaću, na upravo završenom ročištu, odbio je prijedlog Tužiteljstva USK za određivanje mjera pritvora Hamdiji Abdiću i drugima u predmetu ubojstva generala HVO Vlade Šantića i oni su pušteni na slobodu, potvrdila je za Klix.ba Fata Nadarević, predsjednica suda.

Hamdija Abdić, Dedo Karabegović, Jasmir Topal, Enver Keranović i Ramiz Bajramović privedeni su danas u Tužiteljstvo USK iz prostorija Federalne uprave policije, a ročište u Kantonalnom sudu počelo je u 14:30 sati.

Kako je potvrdila Nadarević, prijedlog Tužiteljstva za određivanjem mjere pritvora osumnjičenim Sud je odbacio i oni su pušteni na slobodu.

Hamdiju Abdića, nekadašnjeg zapovjednika 502. viteške brigade Petog korpusa Armije BiH i četvoricu osumnjičenih jučer su, po naredbi Tužiteljstva USK, uhitili pripadnici Federalne uprave policije (FUP) zbog sumnje da su umiješani u ubojstvo generala HVO Vlade Šantića, koje se dogodilo u noći 08. na 09. ožujka 1995. godine u Bihaću. Od te noći, Šantiću se gubi svaki trag, piše Klix.ba

 

Oni su osumnjičeni da su između 8. i 9. užujka 1995. ubili generala Vladu Šantića.

General Šantić podsljednji put je viđen živ 8. ožujka 1995. u bihaćkom hotelu “Sedra” gdje je bio u društvu s tadašnjim zapovjednikom Petog korpusa Armije BiH generalom Atifom Dudakovićem.

Iz hotela su ga odvele naoružane osobe, navodno pripadnici vojne policije 502. brigade iz sastava Petog korpusa kojom je tada zapovjedao Hamdija Abdić i potom mu se gubi svaki trag.

Šantićev sin Duje Šantić,ranije je opetovano tvrdio kako je zapravo Dudaković taj koji je zapovjedio ubojstvo njegova oca.

“Slučaj Šantić” je nakon početne istrage 1995. završene bez rezultata godinama bio zaboravljen da bi ponovo bio otvoren 2013. na temelju iskaza zaštićenog svjedoka,

Svjedok je tvrdio kako je generalovo tijelo nakon ubojstva raskomadano, zapaljeno i potom ubačeno u bačvu zalivenu gipsom ili cementom. Plastična bačva s koštanim ostacima je 2014. pronađena na odlagalištu otpada kod Bihaća no iz sadržine nije mogao biti izdvojen materijal za DNK analizu pa navodi svjedoka nisu mogli biti potvrđeni.

Abdić je opetovano odbacivao bilo kakvu vezu s nestankom i ubojstvom generala Šantića.

Trebalo je čak 22 i pol godine da se počne rasvjetljavati nestanak i ubojstvo generala HVO-a

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Podržite nas

Podržite našu novu facebook stranicu jednom sviđalicom (like). Naša izvorna stranica je uslijed neviđene cenzure na facebooku blokirana.

Komentari