Pratite nas

Vijesti

‘Bando Govnarska’

Objavljeno

na

Kao što smo imali prilike doznati, već mjesecima u BiH traje (i) JMBG kriza – naime, bebe rođene od veljače nadalje ne mogu dobiti JMBG, pa time niti rodni list, pa niti zdravstveno, a potom niti razna uvjetovana prava i dokumente, kao npr. pasoše/putovnice.

JMBG se ne može dobiti jer se BiH parlament ne može dogovoriti oko zadnje znamenke – dok se hrvatski i bošnjački predstavnici zalažu da se ona određuje slučajnim odabirom, tj. nasumce, srpski bi da ona određuje entitet, da ne velim etnicitet.

Bizarni problem eskalirao je kad je bebi od 3 mjeseca zatrebala putovnica da bi mogla otići u Njemačku na terapiju koja bi joj mogla spasiti život. Na žalost, jok, nema JMBG-a, nema pasoša, nema pasoša, nema putovanja, nema putovanja, nema nade za ozdravljenje, čak ako se i zanemari činjenica da za bebino liječenje treba skupiti nemale novce jer zdravstveno to ne pokriva, a i kad bi pokrivalo, kako bi pokrivalo kad nema JMBG-a.

Eskalacija je nastupila u vidu prosvjeda mama i beba pred parlamentom, da bi im se pridružila svekolika sarajevska čeljad blokirajući parlament, onako čisto fizički, onemogućavajući parlamentarcima napuštanje radnog mjesta i odlazak na zasluženi popodnevni odmor, i ne samo njima, već i cijenjenim članovima, kako li se već zovu, onima kojima je šef Valentin Inzko, Visoki predstavnik “Ureda visokog predstavnika i specijalnog predstavnika Evropske unije za Bosnu i Hercegovinu”. Time je prosvjed dobio i međunarodnu dimenziju, a odmah mu se prilijepio i časni epitet talačke krize, što mu je donekle i podiglo vizibilitet – više manje posvuda, osim u domaćim medijima.

Naime, domaćim čitanijim medijima je važnije izvještavati o “otkupu mobitela”, “pljačkašici zlatarnice” i “škotskim navijačima u suknjama”, nego o ozbiljnoj krizi u zemlji s kojom imamo najdulju granicu, s kojom smo dijelili zajedničku prošlost, a bogami i sadašnjost i u kojoj živi nemali broj Hrvata. Srećom, zahvaljujući (inozemnim) “guardianima”, “ovim_i_onim_postovima” i društvenim mrežama, činjenice se više-manje znaju ili mogu doznati…

jmbgTako da ne bih više o činjenicama, već o nečem sasvim drugom – o poraznom svjedočanstvu kako nefunkcionalna vlada koja je samoj sebi svrha može kontra svake pameti i zdrave logike u potpunosti blokirati elementarna prava čovjeka, a to je u ovom slučaju pravo da uopće postoji. Jer bez niza brojeva nema ni čovjeka, pa niti tromjesečne bolesne bebe…

Još bih i o tome kako je poražavajuće za čovjeka uopće pristajanje na takvu vrstu problema. Rješenje se traži u hitnom ponovnom početku izdavanja JMBG-a, pa se pristalo i na Dodikovu ucjenu, problem se prepoznaje kao blokada i nefunkcionalnost vlasti, a ne kao apsurd u kojem je moguće da tromjesečna beba ne može otići na liječenje zbog toga što nema neki broj…

I svima je izgleda posve normalno da se zbog nepostojanja nekog broja kao ultimativnog počela svakog građanina niti ne pokušava tražiti drugačije rješenje osim proizvodnje tog istog broja… da se niti ne sagleda činjenica koliko je besmisleno da jedna tromjesečna beba ne može putovati ako nema broj, pa rodni list, pa pasoš…

I to ne sagledavaju niti Visoki Predstavnik Ureda visokog predstavnika, niti Nijemci, niti Turci, ni Katarci, niti parlamentarci, a izgleda niti sami građani… što je možda i dobro… jer bi u protivnom počeli pucati ko’ kokice.

Bigulica/kamenjar.info

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Vijesti

Beroš: Za Uskrs ostanite kod svojih kuća

Objavljeno

na

Objavio

Ministar zdravstva Vili Beroš u četvrtak je pozvao građane da za vrijeme predstojećih uskrsnih blagdana ostanu doma te im poručio da je ključ uspjeha u borbi s pandemijom koronavirusa u njihovim rukama.

“Ključ uspjeha je u našim rukama. Ovih blagdana važnije je nego ikada ostati doma. Za zdraviju budućnost moramo djelovati sada i odlučno”, rekao je ministar na sjednici Vlade predstavljajući aktivnosti poduzete na suzbijanju epidemije u posljednjih tjedan dana.

Posebno je istaknuo dodatne napore u ukazivanju na lažne vijesti o koronavirusu i posljedice koje one ostavljaju.

“Lažne tvrdnje vezane uz pandemiju koronavirusa mogu ugroziti ljudske živote i dodatno jačaju anksioznost i paniku. Stoga pozivam na dodatni oprez i oslanjanje isključivo na službene izvore podataka”, rekao je Beroš.

Vezano uz prodor infekcije u splitski Dom za starije i nemoćne, Beroš je izvijestio da su evakuirani štićenici zbrinuti su u KBC-u na Križinama i dodatno dijagnostički obrađeni te da za sada nema znakova težih komplikacija.

No, s obzirom na njihovu dob, potreban je maksimalan oprez, istaknuo je.

Podsjetio je i kako su s ciljem dodatne zaštite starije populacije kao posebno rizične skupine već 27. ožujka određene su upute za sprječavanje suzbijanje epidemije u domovima za starije osobe i drugim ustanovama u sustavu socijalne skrbi.

Iznio je i podatak da je na globalnoj razini potvrđeno je 1.518.719 oboljelih, sa 88.502 smrtna ishoda, te da je izliječenih 330.589.

U Hrvatskoj je ukupno testirano 13.125 osoba, a od njih su 1343 bile pozitivne. Postotak pozitivnih u odnosu na broj testiranih je 10,11 posto, rekao je Beroš.

Predstavio je grafički prikaz tijeka porasta broja zaraženih u RH od početka pojave bolesti koji pokazuje da je u Hrvatskoj i dalje linearna uzlaznost broja oboljelih i ne dolazi do značajnijeg porasta.

Izvijestio je i da se u bolnici u Biogradu, koja je žarište zaraze u Zadarskoj županiji, ispituju okolnosti ulaska infekcije u bolnicu, ona je dezinficirana i pripremljena za prijem covid-pozitivnih bolesnika.

Krizni stožer Ministarstva zdravstva ponovio je upute za distribuciju osobne zaštite i opreme svim pružateljima zdravstvenih usluga u primarnoj zdravstvenoj zaštiti.

(Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Vijesti

Vučićev sin pozitivan na korona virus, primljen je u bolnicu

Objavljeno

na

Objavio

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić na Instagramu je objavio da mu je sin pozitivan na koronavirus.

Danilo Vučić, sin predsjednika Srbije, pozitivan je na korona virus, piše na službenom instagramu Aleksandra Vučića.

“Kad je sve počelo, moj Danilo mi je rekao da predaja nije opcija.


Moj prvijenac zaražen je korona virusom, a klinička slika mu je takva da je primljen u Infektivnu kliniku. Sine, pobijedit ćeš to. Voli te tata, svi te volimo “, napisao je Vučić.

Srbija u srijedu do 15 sati bilježi pad broja novozaraženih korona virusom te ih je 219, u odnosu na 247 u utorak, a vlada je odlučila dodatno pojačati mjere zabrane kretanja i socijalne distance uvođenjem policijskog sata tijekom cijelog vikenda.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari