Connect with us

Politika

Bandov o srazu Trumpa i Bidena: Voda zasad ide na mlin Trumpu

Objavljeno

-

Donald Trump
Foto: EPA

O političkoj utakmici Donalda Trumpa i Joea Bidena u središnjem Dnevniku HTV-a novinar Mladen Sirovica razgovarao je s prof. dr. sc. Goranom Bandovom, rukovoditeljem Ureda za međunarodne odnose i održivi razvoj Sveučilišta u Zagrebu.

Bandov se slaže s mišljenjem da zasad “voda ide na mlin” Donaldu Trumpu.

– Tako se nekako i čini, barem što se tiče republikanskog tabora. Bivši predsjednik Trump na neki način je uspio doslovno pomesti gotovo sve svoje protukandidate. Vidimo da je u ovom trenutku u svim tim predizbornim predanketama na neki način dominira. Svi analitičari govore o njemu kao osobi koja će se suprostaviti predsjedniku Bidenu na konačnim izborima za američkog predsjednika ove godine. Znači, sve mu se slaže, ali ono što je rekla i kolegica Branka Slavica, najvišega može na neki način zaustaviti pitanje cijelog niza optužnica. Ovdje je nekoliko njih navedeno, ali brojka tih optužnica je značajno duža. Nešto se od toga sigurno može pojaviti i nešto od toga sigurno može biti i protiv njegovog interesa, u konačnici da budu presude onakve kako njemu neće odgovarati i što može na neki način ugroziti određenu biračku potporu. No moram reći i da te optužnice na neki način njemu daju dodatnu snagu, pokazuju da je on isto i žrtva. Optužnice mu s jedne strane otežavjua, s druge strane ga i profiliraju kao žrtvu, što opet mu osigurava dodatnu potporu, istaknuo je Bandov.

Ono što je Trumpu vrlo važna tema je funkcioniranje NATO-a. Ima vrlo zapaljivu retorika i doslovce kaže da oni koji ne ispunjavaju financijske obveze prema NATO-u neće biti branjeni od strane NATO-a.

– To nije pitanje NATO-a nego je to pitanje financija, pitanje novaca. To je pitanje njegovih birača, barem to Donald Trump misli, na neki način su osjetljivi na pitanje novca, na to što SAD, barem to tako vide njegovi birači, a u konačnici očigledno i sam Donald Trump, financiraju sigurnost Europe, drugih partnera unutar tog sustava NATO-a i to je nešto gdje je Donald Trump ocijenio da može pucati vrlo snažno, rekao je Bandov.

Dodao je kako Trump ima jedan unikatan način komuniciranja, potpuno drugačiji od onog što je uobičajeno u visokoj politici i to se mora ukalkulirati.

– Nisam potpuno siguran da bi on tako mogao uopće djelovati, čak dapače, prilično sam uvjeren da on tako ne bi mogao djelovati čak kada bi on to tako i htio. Postoje neke obveze unutar NATO-saveza, potpuno su jasno definirane, ali vidimo da već i sada cijeli niz članica razmišlja što bi to zapravo značilo ako sada bivši predsjednik Trump ponovo bude postao predsjednik, kako spasiti NATO, objasnio je Bandov.

Mislite li da su te poruke koje šalje primarno za domaće biračko tijelo, a ne pokazivanje mišića prema zapadnim saveznicima.

Trump je u svome mandatu kada je bio predsjednik konstantno pokušavao na neki način nametnuti upravo pitanje 2% izdvajanja bruto domaćeg proizvoda svake države, članice partnera NATO saveza.

– To su govorili i cijeli niz drugih predsjednika prije predsjednika Trumpa. Primjerice Obama je to konstantno također ponavljao, ali na jedan ugodniji način. U ovoj situaciji nije samo pitanje predsjednika Trumpa i onoga što kandidat trenutno govori, nego ono što se zapravo događa u svijetu. Na neki način shvaćamo da je to realnost, da Europa mora puno ozbiljnije shvatiti pitanje sigurnosti i puno više ulagati u tom području, naglasio je Bandov.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari