Connect with us

Banja Luka: Biskupijska proslava proglašenja svetim Ivana Pavla II.

Objavljeno

on

“Otvorite vrata Kristu, nemojte se bojati! Širom otvorite svoje srce ljubavi Božjoj”. Te znakovite i programatske riječi službenog himna u čast nedavno proglašenog sveca Katoličke Crkve omiljenog pape Ivana Pavla II., odjekivale su iz više stotina grla u nedovršenoj župnoj i samostanskoj crkvi banjolučkog Petrićevca, u subotu 21. lipnja, na početku svečanoga koncelebriranog misnog slavlja.

 

Domaći biskup Franjo Komarica, zajedno sa svojim svećenicima, redovnicima i vjernicima laicima, upriličio je uz obljetnicu nezaboravnog pohoda Banjolučkoj biskupiji pape Ivana Pavla II. biskupijsku zahvalnu svečanost za nedavno proglašenje svetim toga dokazanog prijatelja Banjolučke biskupije.

Svečanost je počela pojedinačnim nastupom župskih pjevačkih zborova iz sedam župa s područja dijela biskupije koji se nalazi u Federaciji BiH: Jajca, Bihaća, Glamoča, Čuklića, Bile, Ljubunčića i Livna. Sve je animirala i vodila s. Damjana Kovačević, katedralna orguljašica i koordinatorica crkvenog pjevanja velikih i malih zborova u Banjolučkoj biskupiji.

Uslijedio je audio-vizualni prikaz molitve sv. Krunice, koju je na hrvatskom jeziku predvodio sveti Ivan Pavao II., te njegova boravka na Petrićevcu 22. lipnja 2003., kada je za vrijeme “najveće mise ikad slavljene na području cijele Bosne i Hercegovine podigao na čast oltara domaćeg sina – Ivana Merza”.

U koncelebraciji je sudjelovalo 34 svećenika i dva đakona. Pored oltara je s jedne strane bio “zavjetni križ”, koji je mladima darovao sv. Ivan Pavao II., a s druge strane njegova službena svetačka slika. Biskup Komarica u propovijedi prikazao je život sv. Ivana Pavla II. koji se odlikovao istinskom svetošću. Konkretnim primjerima papinih riječi i gesta pojasnio je njegovu osobitu ljubav prema Banjolučkoj biskupiji. Sveti papa dvojicu njezinih članova osobno je zaredio za biskupe nad grobom apostola Petra u Vatikanu – sadašnjeg banjolučkog biskupa i sadašnjeg vrhbosanskog nadbiskupa, kojega je kasnije imenovao jednim od svojih neposrednih suradnika – kardinalom. Naveo je i dijelove papinih izričitih apela u obrani ugroženih katolika u Banjolučkoj biskupiji tijekom dramatičnih ratnih godina.

“Da je naš osvjedočeni prijatelj – sveti papa Ivan Pavao II. itekako stajao iza svojih riječi potvrdio je on to i konkretnim djelom, kada je unatoč odvraćanja – iz opravdanih razloga – od strane njegovih najbližih suradnika, osobno odlučio doći k nama u – kako je rekao, ovaj “izmučeni grad”, u ovu biskupiju i ovu zemlju”, rekao je biskup i ponovio riječi svetog pape izgovorene tijekom euharistijskog slavlja na Petrićevcu: “Pozivam sve da se ne povlačite nazad, da ne popuštate pred napašću malodušnosti, nego da povećate pothvate kako bi Bosna i Hercegovina ponovno postala zemlja pomirbe, susreta i mira. (…) Po primjeru blaženog Ivana Merza budite svjedoci ljepote kršćanskog bogoštovlja i svojim životom očitujte ono što ste u vjeri primili. Neka vam na vašem hodočašću prema kraljevstvu Božjem križ bude uvijek svjetlo i putokaz”. Biskup Komarica poručio je da su te riječi upućene sadašnjoj i budućim generacijama u Banjolučkoj biskupiji i našem narodu i “one su za nas trajna obveza”. Sve je pozvao na trajnu zahvalnost svetom papi, na izvršavanje njegovih naputaka i na zaufanu molitvu tom – uz blaženog Ivana Merza – nama “najbližem” svecu.

Misu je uveličao veliki zajednički zbora, više od 250 članova, pod ravnanjem s. Julijane Djaković iz župe Livno, a na orguljama je bila s. Damjana Kovačević iz banjolučke katedrale.

Na kraju mise svi sudionici najprije su otpjevali zahvalnu pjesmu “Tebe Boga hvalimo”, a zatim su uz pjevanje pjesama izišli pred crkvu, gdje je biskup svečano blagoslovio prvo od tri zvona predviđena za crkvu koja se polako dovršava. Zvono je nabavljeno u Italiji, a na njemu je napisano ime svetog pape Ivana Pavla II. s njegovim likom te ime župe Petrićevac i datum blagoslova. Na završetku svečanosti svi su otpjevali omiljenu pjesmu svetoga pape: “Krist na žalu”.

Svi su pjevači, svećenici i redovnice ostali na “gozbi ljubavi” u prostorijama župe i samostana. Svečanost je prenosila Radio Marija BiH, a djelomično i TVRS.

Podijeli članak s prijateljima

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari