Pratite nas

Banja Luka: Biskupijska proslava proglašenja svetim Ivana Pavla II.

Objavljeno

na

“Otvorite vrata Kristu, nemojte se bojati! Širom otvorite svoje srce ljubavi Božjoj”. Te znakovite i programatske riječi službenog himna u čast nedavno proglašenog sveca Katoličke Crkve omiljenog pape Ivana Pavla II., odjekivale su iz više stotina grla u nedovršenoj župnoj i samostanskoj crkvi banjolučkog Petrićevca, u subotu 21. lipnja, na početku svečanoga koncelebriranog misnog slavlja.

 

Domaći biskup Franjo Komarica, zajedno sa svojim svećenicima, redovnicima i vjernicima laicima, upriličio je uz obljetnicu nezaboravnog pohoda Banjolučkoj biskupiji pape Ivana Pavla II. biskupijsku zahvalnu svečanost za nedavno proglašenje svetim toga dokazanog prijatelja Banjolučke biskupije.

Svečanost je počela pojedinačnim nastupom župskih pjevačkih zborova iz sedam župa s područja dijela biskupije koji se nalazi u Federaciji BiH: Jajca, Bihaća, Glamoča, Čuklića, Bile, Ljubunčića i Livna. Sve je animirala i vodila s. Damjana Kovačević, katedralna orguljašica i koordinatorica crkvenog pjevanja velikih i malih zborova u Banjolučkoj biskupiji.

Uslijedio je audio-vizualni prikaz molitve sv. Krunice, koju je na hrvatskom jeziku predvodio sveti Ivan Pavao II., te njegova boravka na Petrićevcu 22. lipnja 2003., kada je za vrijeme “najveće mise ikad slavljene na području cijele Bosne i Hercegovine podigao na čast oltara domaćeg sina – Ivana Merza”.

U koncelebraciji je sudjelovalo 34 svećenika i dva đakona. Pored oltara je s jedne strane bio “zavjetni križ”, koji je mladima darovao sv. Ivan Pavao II., a s druge strane njegova službena svetačka slika. Biskup Komarica u propovijedi prikazao je život sv. Ivana Pavla II. koji se odlikovao istinskom svetošću. Konkretnim primjerima papinih riječi i gesta pojasnio je njegovu osobitu ljubav prema Banjolučkoj biskupiji. Sveti papa dvojicu njezinih članova osobno je zaredio za biskupe nad grobom apostola Petra u Vatikanu – sadašnjeg banjolučkog biskupa i sadašnjeg vrhbosanskog nadbiskupa, kojega je kasnije imenovao jednim od svojih neposrednih suradnika – kardinalom. Naveo je i dijelove papinih izričitih apela u obrani ugroženih katolika u Banjolučkoj biskupiji tijekom dramatičnih ratnih godina.

“Da je naš osvjedočeni prijatelj – sveti papa Ivan Pavao II. itekako stajao iza svojih riječi potvrdio je on to i konkretnim djelom, kada je unatoč odvraćanja – iz opravdanih razloga – od strane njegovih najbližih suradnika, osobno odlučio doći k nama u – kako je rekao, ovaj “izmučeni grad”, u ovu biskupiju i ovu zemlju”, rekao je biskup i ponovio riječi svetog pape izgovorene tijekom euharistijskog slavlja na Petrićevcu: “Pozivam sve da se ne povlačite nazad, da ne popuštate pred napašću malodušnosti, nego da povećate pothvate kako bi Bosna i Hercegovina ponovno postala zemlja pomirbe, susreta i mira. (…) Po primjeru blaženog Ivana Merza budite svjedoci ljepote kršćanskog bogoštovlja i svojim životom očitujte ono što ste u vjeri primili. Neka vam na vašem hodočašću prema kraljevstvu Božjem križ bude uvijek svjetlo i putokaz”. Biskup Komarica poručio je da su te riječi upućene sadašnjoj i budućim generacijama u Banjolučkoj biskupiji i našem narodu i “one su za nas trajna obveza”. Sve je pozvao na trajnu zahvalnost svetom papi, na izvršavanje njegovih naputaka i na zaufanu molitvu tom – uz blaženog Ivana Merza – nama “najbližem” svecu.

Misu je uveličao veliki zajednički zbora, više od 250 članova, pod ravnanjem s. Julijane Djaković iz župe Livno, a na orguljama je bila s. Damjana Kovačević iz banjolučke katedrale.

Na kraju mise svi sudionici najprije su otpjevali zahvalnu pjesmu “Tebe Boga hvalimo”, a zatim su uz pjevanje pjesama izišli pred crkvu, gdje je biskup svečano blagoslovio prvo od tri zvona predviđena za crkvu koja se polako dovršava. Zvono je nabavljeno u Italiji, a na njemu je napisano ime svetog pape Ivana Pavla II. s njegovim likom te ime župe Petrićevac i datum blagoslova. Na završetku svečanosti svi su otpjevali omiljenu pjesmu svetoga pape: “Krist na žalu”.

Svi su pjevači, svećenici i redovnice ostali na “gozbi ljubavi” u prostorijama župe i samostana. Svečanost je prenosila Radio Marija BiH, a djelomično i TVRS.

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Hrvatska

26 godina od stradanja Vukovara – Položeni vijenci na Memorijalnom groblju

Objavljeno

na

Objavio

U Vukovaru se obilježava 26. godišnjica stradanja toga grada u Domovinskom ratu i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara 1991.

U grad su stigli brojni hrvatski građani kako bi odali počast poginulima i ubijenima u agresiji bivše Jugoslavenske vojske i srpskih paravojnih postrojbi na taj grad. Među onima koji će s pokloniti žrtvi Vukovara, hrvatskih branitelja i civila tijekom Domovinskog rata cijeli je državni vrh predvođen predsjednicom Republike Kolindom Grabar-Kitarović.

Sudionici Kolone sjećanja stigli su na Memorijalno groblje. Državna i druga izaslanstva položila su vijence i zapalila svijeće podno spomen obilježja na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata u Vukovaru čime su odali počast žrtvi toga grada u Domovinskom ratu i obilježili 26. obljetnicu stradanja grada heroja. U spomen na branitelje i civile stradale u agresiji JNA i paravojnih postrojbi na Vukovar 1991. godine, zajednički vijenac položili su i svijeće zapalili predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović, predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković i Vlade Andrej Plenković.

Počast stradalima polaganjem vijenca i paljenjem svijeće odala su i izaslanstva vukovarskih branitelja te grada Vukovara, a potom su vijence položila i svijeće zapalila i druga brojna izaslanstva među kojima i grada Zagreba na čelu s gradonačelnikom Milanom Bandićem te brojnih drugih hrvatskih gradova, županija te braniteljskih i stradalničkih udruga.

Molitvu za poginule i nestale molio je đakovački i osječki nadbiskup msgr. Đuro Hranić, dok misu zadušnicu na groblju predvodi požeški biskup Antun Škvorčević.

isječak HRT

Do Memorijalnog groblja državni vrh i ostali sudionici obilježavanja Dana sjećanja došli su u koloni sjećanja od vukovarske bolnice, u kojoj je bio održan prigodan komemorativni program pod nazivom “Vukovar – mjesto posebnog pijeteta”. Kolonu su predvodili branitelji Vukovara i članovi obitelji poginulih, ubijenih i nestalih branitelja, a slijedili su ih nositelji 186 zastava hrvatskih ratnih postrojbi te državni vrh. Brojni hodočasnici koji su u Vukovar došli iz svih krajeva Hrvatske i okolnih država bili su zaogrnuti hrvatskim zastavama i nosili su transparente s domoljubnim porukama.

Nakon polaganja vijenaca na groblju, predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović vijenac će položiti i na mjestu masovne grobnice na Ovčari, a nakon mise, to će učiniti predsjednik Sabora Gordan Jandroković i Vlade Andrej Plenković.

facebook komentari

Nastavi čitati

Događaji

PENAVA ISPUNIO OBEĆANJE: HOS prvi put zajedno uz zastave brigada Domovinskog rata na čelu kolone

Objavljeno

na

Objavio

Slika koju vidite izuzetno je rijedak trenutak u HRT-ovom prijenosu kolone sjećanja u Vukovaru, kada se vidi zastava HOS.

Vukovar se nikada neće odreći branitelja i postrojbi koje su ga branile, tako ni HOS-a! U Koloni sjećanja vijorit će se njihova zastava, a sliku Jean-Michel Nicoliera s grbom HOS-a na njegovu ramenu čuvam ispred svog ureda – izjavio je u Bujici vukovarski gradonačelnik Ivan Penava i tako jasno stao uz postrojbu koja je pod pozdravom ‘Za dom spremni’ branila i Grad heroj.

Penava se u program Z1 i partnerskih televizija javio uživo iz Hrvatskog doma u Vukovaru tijekom ‘Večeri pijeteta’ koji svake godine organizira Nacionalni sindikat policije.

“Niti je ikada itko pomislio – niti će se dogoditi da se Vukovar odriče branitelja i svojih postrojbi. HOS-ova zastava uvijek u sklopu svih ratnih postrojbi, predvodi Kolonu sjećanja, tako će biti i u subotu, most u središtu Vukovara nosi ponosno ime HOS-ovca Jean-Michel Nicoliera, a ispred mog ureda stoji njegova slika s grbom HOS-a na njegovu ramenu. Ne možemo ih se odreći, to bi značilo da se odričemo Domovinskog rata! Ne pričam o konotacijama pozdrava ZDS u Drugom svjetskom ratu, što se tiče Domovinskog rata – tu je stvar čista. Sviđa mi se izjava u kojoj se reklo da ako je i bilo prljavštine na tom pozdravu, branitelji HOS-a isprali su je svojom krvlju,“ rekao je Penava izvjestitelju Bujice iz Vukovara Igoru Petroviću, dodavši da pri obilježavanju Dana sjećanja uvijek daje svoj maksimum i nema razloga da i ove godine ne bude tako.

“Pozivamo sve da nam se pridruže, a oni koji ne mogu, neka upale  lampion u svom domu. Želim svima sretan put prema Vukovaru i odlasku iz njega i da u miru i sa pijetetom mislimo na žrtve, da prođemo u koloni dostojanstveno i odamo im dužno poštovanje. Koliko god se neki trudili prikazati drugačije, mi smo jedinstveni, a sve će i ove subote biti korektno i ispravno. Krenule su razne inicijative – poput one da se odjednom ne pale lampioni diljem Hrvatske i da se umjesto toga donese hrana za gladne Vukovarce… Poručujem im: gladnih Vukovaraca nema, za to smo se pobrinuli, a lampione za heroje Domovinskog rata trebamo paliti dok je svijeta i vijeka,“ zaključio je Penava, bez dlake na jeziku u Bujici., piše Priznajem.hr

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari