Pratite nas

BiH

Banja Luka – Proslava 120. obljetnice rođenja blaženoga Ivana Merza

Objavljeno

na

Bl. Ivan Merz rođen je u Banjoj Luci, 16. prosinca 1896. g. Ove godine navršilo se 120 godina od njegova rođenja. Ova je obljetnica svečano proslavljena u Banjoj Luci, njegovu rodnom gradu 16. prosinca 2016.

Toga dana u 18 sati banjolučki biskup služio je koncelebriranu sv. misu u banjolučkoj katedrali na kojoj su sudjelovali banjolučki vjernici te štovatelji bl. Ivana iz Zagreba, Osijeka i Vukovara. U propovijedi je biskup Komarica naglasio važnost ove obljetnice koja nas ponovno podsjeća na duhovnu veličinu našega Blaženika, na njegovu poruku i ulogu koju kao katolički intelektualac sveta života ima i za naše vrijeme.

Nakon sv. mise u dvorani Biskupskog ordinarijata predstavljena je nova knjiga o bl. Ivanu Merzu koja je objavljena za 120. obljetnicu njegova rođenja. Knjigu su predstavljali mons. Ivica Božinović, ravnatelj Katoličkog školskog centra „Bl. Ivan Merz“ u Banjoj Luci, postulator Blaženika p. Božidar Nagy, i dvojica autora, Domagoj i Krešimir.

Na kraju programa predstavljanja govorio je i biskup Franjo Komarica koji je napisao i predgovor za knjigu. Knjiga nosi naslov Apostol Kristov a napisali su je  dvojice braće iz Vukovara, inženjeri građevine, Domagoj i Krešimir Jakumetović. Knjiga je izašla u izdanju nakladničke kuće „U pravi trenutak“ iz Đakova.

Knjiga u prvom redu sadržava pjesme braće Jakumetovića u čast Blaženika koje su počeli pisati još od 2009. god. pa do danas. Svaki od autora napisao je po 30 pjesama, ukupno 60 pjesama. Knjiga je osim toga obogaćena brojnim ilustracijama umjetničkih djela o Ivanu Merzu te drugim tekstovima o Blaženiku u kojima su autori našli nadahnuća za svoje pjesničko stvaralaštvo.

U programu predstavljanja knjige bilo je pročitano nekoliko pjesama naših autora, a sudjelovao je i hrvatski katolički dječji zbor iz banjalučke  župe u kojoj je kršten bl. Ivan s lijepim skladbama izvedenima u čast bl. Ivana. Proslavi 120. obljetnice pridružio se i  akademski kipar Dubravko Radman, iz Istre koji je u kamenu izradio reljefni lik bl. Ivana Merza ispod kojega je uklesao stihove Marije Dubravac iz Brisbana, Australija, koje je spjevala u čast 120. obljetnice rođenja bl. Ivana Merza.

Evo tih stihova:

Kročio si putem k Suncu da prispiješ ka vrhuncu,

čuvajući dušu čistu darova je Kralju Kristu.

Dobro biće, skromno, smjerno, zapovijedi Božjoj vjerno,

u cvjetnjaku hrvatskome, dalo sjeme rodu svome.

Zalud zemske čari svijeta! Obećaje vjera sveta,

preko žrtve sreću raja, divnu plaću do beskraja.

O, Ivane, ljiljan cvijete, našeg roda mlado dijete,

ime ti sred slavoluka upisala Banja Luka.

 

Sastavio:

  1. Božidar Nagy, isusovac

postulator bl. Ivana Merza

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

BiH

Bosna i Hercegovina je najkorumpiranija zemlja u svijetu!

Objavljeno

na

Objavio

BiH je najkorumpiranija zemlja u svijetu, podaci su američke agencije Gallup dobiveni na osnovu istraživanja javnog mnijenja.

Na reprezentativnom uzorku u svakoj zemlji koja je obuhvaćena istraživanjem građanima je postavljano isto pitanje o prisustvu korupcije, a u BiH je čak 94,6 posto ispitanih odgovorilo da je ova negativna pojava široko rasprostranjena i da utječe na sve sfere života. Ovakav postotak potvrdnih odgovora ujedno je i najveći na svijetu, a isti rezultat zabilježen je u Moldaviji, prenosi Dnevni avaz. Analitičar u oblasti sigurnosti Denis Hadžović smatra kako je ovakav postotak potvrdnih odgovora o prisustvu korupcije u BiH definitivno znak za uzbunu.

Napominjući kako ovi podaci ukazuju na to da se situacija pogoršava, Hadžović je upozorio da je zabrinjavajuće to što se korupcija veže za organizirani kriminal koji predstavlja ozbiljnu prijetnju za društvo i ekonomiju. “S obzirom na to da je izabranim predstavnicima građana dozvoljeno da upravljaju proračunskim novcem, onda je jasno odakle dolazi korupcija”, kaže Hadžović.

Kada je riječ o državama u Europi, može se zaključiti da je problem korupcije u 2017. bio gori nego godinu ranije. Među 20 najkorumpiranijih zemalja na svijetu su i neke članice EU, kao što su Bugarska, Rumunjska i Mađarska. Sociolog Esad Lukač rekao je za Avaz kako je činjenica da je naše društvo na svim razinama korumpirano.

”Treba se baviti uzrokom ove pojave, a ne samo posljedicama. Uzrok je mnogo širi u slučaju BiH, to je promjena društvenog sustava. Prelazak iz jednog u drugi sustav zahtijeva edukaciju stanovništva. Kao drugo, ovdje vlada neka poluanarhija, gdje je ljudima prepušteno da se snađu i u svim tim mutnim vodama se snađu upravo oni koji su skloni korupciji”, rekao je Lukač.

Dodao je da je najgore što je korupcija u ovoj državi ušla u domenu normalnog i prihvatljivog ponašanja. ”Ono što mi danas nazivamo demokracijom, strano je našim ljudima. Jer, svaka demokracija traži odgovornost i to je osnova funkcioniranja sustava. Kod nas su osnova pravnog sustava ljudi koji su skloni korupciji i to je značajan problem. Mi nismo bili spremni i educirani za ovakav način života”, rekao je Lukač.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

BiH

Biskupi u Mostaru izrazili žaljenje da je BiH ratificirala Istanbulsku konvenciju

Objavljeno

na

Objavio

Davor Visnjic/PIXSELL

Biskupi pozivaju i potiču sve političke i društvene strukture da u središte svojih nastojanja stave čovjeka kojem treba služiti svaki sustav i svaka institucija promičući njegovo dostojanstvo i sva osnovna ljudska prava i slobode”, poručili su biskupi na press konferenciji za medije nakon zasjedanja Biskupske konferencije BiH.

Biskupi su izrazili žaljenje što je Istanbulska konvencija usvojena u BiH bez šire rasprave u kojoj bi bile uključene Crkve i vjerske zajednice.

Medijima su rekli kako daju potporu braći u biskupstvu u Republici Hrvatskoj i svim ljudima koji se zalažu za istinsko vrednovanje života, obitelji i bračnog zajedništva muškarca i žene na temelju naravnog zakona i Božje objave. Govoreći o problemu odlaska, istaknuli su kako je lani šest vjeroučitelja, koji su imali zasnovan stalni radni odnos, odselilo na Zapad a da ih je sedam ove godine najavilo da će učiniti isto.

Naime, Biskupska konferencija BiH je 20. i 21. ožujka u prostorijama Biskupskog ordinarijata u Mostaru održala svoje 72. redovito zasjedanje pod predsjedanjem nadbiskupa metropolita vrhbosanskog kardinala Vinka Puljića.

Priopćili su kako ohrabruju sve da se okrenu izgradnji društva u kojem će svakom čovjeku i svakom narodu u cijeloj Bosni i Hercegovini biti priznato i poštivano pravo na vlastiti identitet jer je to temeljni preduvjet za izgradnju suživota u različitosti.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati