Connect with us

Banke se okreću poslovanju na internetu, zatvoreno 20.000 poslovnica

Objavljeno

-

Banke u Europi zatvorile su 5.500 poslovnica samo u 2012. godini, čime je broj zatvorenih poslovnica od početka krize dosegao brojku od 20.000. Kako bi smanjile troškove, banke samnjuju fizičku dostupnost te se okreću poslovanju na internetu.

Na 2.300 stanovnika sada postoji jedna poslovnica banke, što je za osam posto manje nego prije četiri godine, pokazuju podaci Europske centralne banke. Iako se tih osam posto ne čini velika brojka, značajna je za mnoge stanovnike periferije, koji su u tom razdoblju ostali bez jednostavnog pristupa bankarskim uslugama, prenosi Index.hr.

Najveća racionalizacija dogodila se u Španjolskoj. Gotovo petina poslovnica zatvorena je od 2008. godine. Španjolska kreditna banka Bankia, morala je uvesti mobilni servis za svoje klijente – autobus koji je obilazio udaljena područja.

Francuska je suprotan primjer. Francuzi nerado zatvaraju poslovnice, te imaju najveću mrežu bankarskih poslovnica, njih čak 38.450, prema podacima iz 2012. godine, te se njihova mreža od početka krize smanjila za manje od 3 posto.

Kada zatvorite poslovnicu, dolazite u situaciju da izgubite barem nekoliko klijenata – kaže Fabrice Asvazadourian iz konsultantske kompanije Roland Berger.

To je trenutak kada klijente dovodite u situaciju da razmisle o promjeni banke – kaže on.

Internet bankarstvo je jedna od jeftinih alternativa koja se snažno razvija.
No trebat će proći vrijeme cijele jedne generacija, kako bi se iskoristio puni potencijal.

Do sada, on line bankarstvo teško može zamijeniti sve usluge koje su nudile zatvorene poslovnice. Pogotovo internet teško može zamijeniti poslovnice onim klijentima u udaljenim područjima i onima koji se slabije koriste internetom.

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari