Connect with us

Hrvatska

Banožić: Do kraja kolovoza očekujemo ponude za nabavu borbenih aviona

Objavljeno

-

Ministar obrane Mario Banožić rekao je da su današnjom proslavom Oluje udareni temelji novih generacija prema “boljim i višim” ciljevima. Najavio je i po kojim će modelima Hrvatska tražiti ratne avione za HRZ.

Na pitanje RTL-a je li zadovoljan kako je prošla proslava u Kninu rekao je da su zadnjih tjedan dana imali sastanke, posebice zbog epidemioloških mjera koje su morali zadovoljiti. U tome su sudjelovali uz Ministarstvo obrane i MUP i Ministarstvo branitelja te udruge branitelja.

“To je rezultiralo time da su svi zadovoljni, a uspjeli smo maksimalno zadržati mjere od COVID-a.

Na pitanje o političkim porukama premijera i predsjednika te na dolazak srpskog predstavnika u Knin kazao je da je društvo u Hrvatskoj evoluiralo:

“Društvo je evoluiralo u odnosu na nekakava prethodna razdoblja po pitanju zatvaranja prošlosti, ali i otvaranju budućnosti. A tu prvenstveno govorimo o jednom suživotu koje vidimo. Dolaze nove generacije koje ne smiju biti opterećene starim problemima, ali opet dobro naučene po pitanju moderne povijesti što se događalo i na koji način. Danas smo upravo to imali.”

“Bili smo upoznati s onim što se događalo u povijesti, ali su i poslane poruke da trebamo graditi na ekonomskoj, političkoj i društvenoj budućnosti koja će rezultirati da nove generacije gledaju prema boljim i višim ciljevima nego smo dosad imali”, rekao je.

Odgovorio je i na pitanje je li realno očekivati da će Hrvatska u njegovom mandatu nabaviti nove borbene avione:

“Ono što nas očekuje do kraja kolovoza i po povratku s godišnjih odmora da dobijemo ponude koje smo zatražili po tri modela. To je prije svega pokušaj nabavke novih aviona, govorimo o avionima koje smo zatražili od SAD-a F-16 odnosno Švedske Gripena, a razmišljali smo i o europskoj proizvodnji, prije svega to su polovni odnosno rabljeni avioni, francuski ili talijanski.”

“Ali nije isključeno ni da budu novi. Sada tražimo model. Imamo i treći model, to su rabljeni F-16 avioni koje su koristile Norveška, Grčka, odnosno Izrael. Ono što nas očekuje u međuresornom povjerenstvu za nabavku višenamjenskog borbenih aviona je da vidimo što je to financijski i politički najrealnije i ono što će svakako doprinijeti je da će to doprinijeti budućnosti vojne zračne sile u narednih 30 ili 40 godina”, rekao je Banožić te dodao kako će se u tome savjetovati s Damirom Krstičevićem kojega je premijer Plenković imenovao posebnim savjetnikom za obranu.

“Vjerujem da će i ta suradnja mene kao ministra obrane, a u mom ministarstvu je Damir Krstičević zaista ostavio trag, imati osim savjetodavne uloge i jednu ulogu koja će se odraziti i kroz buduće planove razvoja Oružanih snaga. Ali ne samo Krstičevića kao savjetnika već i svih generala, Generalskog zbora i svih koji su ostavili traga u Ministarstvu obrane i Oružanim snagama, dobrodošli su sa svojim savjetima i razmišljanjima koja će se odraziti na budućnost Hrvatske vojske”, zaključio je.

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari