Connect with us

Politika

Banožić nakon Milanovićeve odbijenice: o obuci Ukrajinaca odlučit će Sabor

Objavljeno

-

Foto: Hina

Ministar obrane Mario Banožić rekao je u utorak da će vlada od Sabora tražiti da odluči o obuci ukrajinskih vojnika u Hrvatskoj, nakon što je tu ideju odbacio predsjednik države Zoran Milanović.

Banožić vjeruje da za to postoji dvotrećinska većina u parlamentu, no nije precizirao u kojem se roku odluka mora donijeti.

Također nije konkretno rekao za što bi se obučavali ukrajinski vojnici.

Milanović je ranije u utorak odbio razmotriti Banožićev dopis u kojemu se tražila njegova suglasnost za obuku ukrajinskih snaga na teritoriju Hrvatske. Predsjednik, koji se više puta tome jasno usprotivio, svoj najnoviji potez obrazložio je proceduralnim razlozima, tvrdeći da Banožićev zahtjev nije u skladu s ustavom.

“Ne vidim nijedan razlog zašto je predsjednik to odbacio. Ovo je izbjegavanje jasnih stavova, jesi li za nešto ili nisi”, izjavio je Banožić novinarima.

“Što se mene tiče procedura može ići dalje – na vladu, sabor i to je to”, rekao je ministar nakon sastanka vladajuće koalicije.

Banožić kaže da je siguran u dvotrećinsku većinu, u saborske zastupnike koji “duboko osjećaju ono što se događa u Ukrajini i u Europi i u ono što može ugroziti Europu i cijeli svijet”. “I u tom pravcu trebaju donositi odluke”, naglasio je.

No ministar obrane nije rekao kako bi obuka konkretno trebala izgledati. “O to ćemo još razgovarati na tijelima vlade”, izjavio je.

Ipak, nada se da će Sabor odluku donijeti što prije, jer je situacija u Ukrajini svakim danom sve ozbiljnija. “Koliko god se mi nadali da će to stati, vidimo da se u Rusiji provode mobilizacije, treninzi. Moramo pomoći Ukrajini, dobro se sjećamo kako je bilo nama”, rekao je Banožić. (Hina)

Milanović odbio dati suglasnost za obuku ukrajinskih vojnika u Hrvatskoj

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas