Connect with us

Reagiranja

Banožić najavio smanjivanje Milanovićevih ovlasti: ‘Vojsci je potreban mir’

Objavljeno

-

Ne vrijeđam ja predsjednika, nego on vrijeđa hrvatski narod, poručio je u nedjelju ministar obrane Mario Banožić, istaknuvši da u Vladi nemaju namjeru udovoljiti zahtjevu Predsjednika Republike da mu se zakonskim izmjenama povećaju ovlasti u Oružanim snagama.

Gostujući u RTL-ovim Vijestima ministar Banožić je odbacio i teze da su postojale opcije po kojima je i on trebao biti smijenjen u aktualnoj rekonstrukciji Vlade.

“Rekonstrukcija za mene kao ministra obrane nikada nije bila tema između premijera i mene, ona je bila nametnuta od dijela medija koji su poticali tako nešto. Jasno je da je premijer taj koji predlaže ministre, a isto tako i u slučaju sa mnom”, naglasio je.

Upitan je li mu u tome pomoglo što je na meti uvreda predsjednika Zorana Milanovića, odgovorio je da ne vrijeđa predsjednika države, nego on vrijeđa hrvatski narod.

“To je bitna teza koju trebamo postaviti. Ja radim svoj posao časno i pošteno od kada sam došao u Ministarstvo obrane, isto tako kada sam bio u državnoj imovini. Kao član Vlade nastojat ću raditi pošteno, na čast hrvatske države”, istaknuo je Banožić.

Povećati ovlasti predsjednika – Naravno da ne!

Naravno da ne, odgovorio je na pitanje hoće li Vlada udovoljiti zahtjevu predsjednika Milanovića koji zaziva izmjene Zakona o obrani kako bi mu se povećale ovlasti u Oružanim snagama.

“Zakon iz 2013. godine je zakon koji je on donio i rekao za njega da je loš. Taj zakon je trebao definirati ovlasti predsjednika u mirnodopsko vrijeme i u vrijeme rata, a kao takav nije dovoljno specificiran. Predsjednik Milanović koristi određeni prostor u zakonu koji nije jasno specificiran i onda radi ovakve stvari koje radi, koje su poraz za Hrvatsku vojsku”, poručio je ministar.

Ustvrdio je da će Vlada ići u zakonske izmjene koje će biti u korist vojnikinjama i vojnicima te njihovu razvoju, “s ciljem skidanja vojske s naslovnica medija”, prozvavši Milanovića da donosi nemir gdje god se pojavi.

Odbacio je i njegove prozivke da je kupnja borbenih aviona Rafalea bila preplaćena i beskorisna, naglasivši kako je i struka potvrdila da je to najbolje za Hrvatsku vojsku.

“Dakle, mi smo Hrvatsko ratno zrakoplovstvo na taj način modernizirali i opremili, a ono što se radilo prijašnjih godina, za vrijeme njegova mandata, to je prepucavanje sa starim MIG-ovima u nekakvoj čudnoj varijanti”, kazao je Banožić.

Na zahtjev predsjednika da se isplate dnevnice vojnim osobama u njegovoj pratnji najavio je da se oko toga traži zakonski model, “s obzirom da odluka koju on izdaje nije u skladu sa Zakonom o obrani. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari