Connect with us

Politika

Banožić odbacio Milanovićeve optužbe o neistinama u izvješću

Objavljeno

-

Foto: Hina

Ministar obrane Mario Banožić odbacio je u četvrtak optužbe predsjednika Republike Zorana Milanovića o neistinama u Godišnjem izvješću o obrani za 2021., o kojemu se raspravlja u Saboru, ustvrdivši da je sve točno navedeno, jedino su izostavljeni klasificirani podaci.

Milanović je danas uputio medijima priopćenje u kojem tvrdi da su u Godišnjem izvješću o obrani za 2021. godinu nezakonitosti, propusti i neistine.

Klasificirani podaci nisu u izvješću

Banožić mu je odgovorio nakon sjednice Vlade poručivši  da “nema što frizirati, izvješće je otvorenog karaktera, u njemu su podaci koji se već nalaze u otvorenim izvorima o stanju u HV-u i broju ljudi”.

“To je sinteza svega što se događalo u 2020. i 2021. godini, nema se tu što frizirati ili lagati”, poručio je.

Dodao je kako stanje materijalno-tehničkih resursa HV-a nije dio toga izvješća i on to ne može komentirati jer je riječ o klasificiranim podacima.

“Klasificirani podaci nisu u tom izvješću, oni se ne iznose van, nije ništa sakriveno. Sve je provjerljivo, svaka rečenica se može kopirati i proguglati i pronaći”, istaknuo je.

Ustvrdio je kako obrana Hrvatske nije ugrožena i ne zna, kaže, zašto se predsjednik uporno trudi takvom je prikazati.

“Ako imate načelnika Glavnog stožera koji je svjestan da se 20 godina nije ulagalo u HV, svi smo svjesni da se sada radi na poboljšanju, ali on se sada usudi prozivati nekoga tko je nešto učinio”, rekao je Banožić.

Vlada radi na poboljšanju uvjeta u HV-u, a to Milanoviću očito smeta jer on u svom premijerskom mandatu, kaže Banožić, nije apsolutno ništa učinio za HV.

Pritom je pozvao Milanovića da objavi podatke iz svoga premijerskog mandata i “dokaže da ih nije frizirao”.

Upitan o tehničkim problemima na dva od četiri helikoptera Black Hawk, odgovorio je da su “primijećeni određeni indikatori koji mogu upućivati na određeni problem”.

“Helikopteri su u garancijskom roku i zatraženo je otklanjanje kako sutra ne bi bilo problema izvan garancijskog roka. No, nisu prizemljeni, jedna je situacija već riješena, bit će i druga”, rekao je Banožić no, nije htio precizirati jesu li problemi uočeni na doniranim ili kupljenim helikopterima.

O slanju ruskih helikoptera u Ukrajinu naveo je kako je Vlada donijela odluku o helikopterima koji će biti isporučeni Ukrajini, no odbio je reći kada će se to dogoditi.

Milanović politizira vojsku

Upitan za najavu da će predsjednik Milanović idućih dana okupiti zapovjednike HV-a na Pantovčaku, Banožić je odgovorio kako je to još jedan pokazatelj da Milanović politizira vojsku.

“Saziva zapovjednike i radi performanse, a realno ne zna kako sustav vojske funkcionira. Tumači zakon na način na koji on to želi. Interes nam nije da je HV svaki dan na naslovnicama, što on čini”, kaže Banožić.

Poručio je i da se neće pojavljivati s Milanovićem na događajima dok god se on tako ponaša. (Hina)

Milanović: U Godišnjem izvješću o obrani za 2021. nezakonitosti, propusti i neistine

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari