Connect with us

Hrvatska

Banožić: Promocija Komoda važan dan za hrvatsku obrambenu industriju

Objavljeno

on

Foto: MORH/ J. Kopi

Ministar obrane Mario Banožić ocijenio je u utorak da je promocija Komoda, hrvatskog inovativnog robotskog sustava za ekstremne uvjete tvrtke Dok-ing, važan dan za hrvatsku obrambenu industriju jer taj sustav može imati višenamjensku primjenu u oružanim snagama.

”Hrvatska obrambena industrija i Hrvatska vojska usko su povezane i međusobno se nadograđuju. Robotski sustav dizajniran je da zamjeni vojnike na najrizičnijim zadaćama nuklearno, biološke i kemijske prirode, inženjerijskih zadaća identifikacije i neutralizacije eksplozivnih naprava te zadaće potpore borbenom djelovanju”, rekao je Banožić na predstavljanju Komoda u pogonima zagrebačke tvrtke Dok-ing.

Ministar je pritom istaknuo važnost Europskog obrambenog fonda i mogućnosti suradnje sa članicama Europske unije.

”Vlada i MORH aktivno sudjeluju u razvoju europskih obrambenih inicijativa, poput Stalne strukturirane suradnje (PESCO). Dok-ing s ovim robotskim sustavom s nuklearno, kemijski i biološkim modulom sudjeluje u PESCO projektu uspostave sustava nadzora kemijskih, bioloških i nuklearnih prijetnji”, kazao je.

Banožić je podsjetio da je projekt operativno zaživio početkom godine, a Dok-ing je prva hrvatska tvrtka koja sudjeluje u PESCO-vom projektu.

Sustav “Komodo” razvijen u tri godine

Osnivač i predsjednik Nadzornog odbora Dok-inga Vjekoslav Majetić naglasio je da je „Komodo“ razvijen upravo iz europskih strukturnih financijskih fondova.

”U našem radu pronašli smo motiv u zaštiti naše domovine i sigurnosti njezinih građana. U zadnjih 30 godina proces poslovanja nam se izrazito promijenio, tehnološki napredak omogućio nam je odgovor na aktualne sigurnosne izazove i uvijek ćemo tražiti najbolja rješenja kako bi zaštitili svaki ljudski život. Razvijali smo ovaj robotski sustav tri godine i čast nam je što je sada dio DOK-ING obitelji”, poručio je Majetić.

Predsjednik uprave Hrvatske agencije za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG BICRO) Vjeran Vrbanec podsjetio je kako su brojni Dok-ingovi projekti bili prilika za otvaranje novih radnih mjesta. ”Vjerujem u uspjeh Dok-ingovog projekta i radujem se novim izazovima i investicijama”, rekao je.

“Komodo” je inovativni robotski sustav na daljinsko upravljanje za rad u ekstremnim nuklearnim, biološkim i kemijskim uvjetima. Riječ je o jedinstvenom stroju koji može djelovati u uvjetima otvorene vatre, eksplozije, urušavanja, visokih koncentracija eksplozivnih i toksičnih tvari, kao i u terorističkim prijetnjama.

Prema Majetićevim riječima, Komodo je jedan od najznačajnijih inovativno-razvojnih sigurnosno-obrambenih projekata u Hrvatskoj, a Europska komisija svrstala ga je među top 20 od 972 analizirana projekta iz područja sigurnosno-obrambene industrije. (Hina)

Foto: MORH/ J. Kopi

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari