Connect with us

Hrvatska

Banožić stanovnicima potresom pogođenog područja: Hrvatska vojska i dalje je uz vas

Objavljeno

-

Foto: Hina

Ministar obrane Mario Banožić poručio je u srijedu kako je ponosan na angažman Hrvatske vojske nakon razornoga potresa na Banovini, a stanovništvu pogođenih područja Sisačko-moslavačke županije poručio je da se uz HV mogu osjećati sigurno.

“Ponosan sam na ulogu Ministarstva obrane i Hrvatske vojske na ovom području. Već godinu dana pomažu na otklanjanju posljedica razorne katastrofe. Zahvaljujem Hrvatskoj vojsci, ali i svim dobrim ljudima koji su na bilo koji način priskočili u pomoć ljudima u nevolji”, istaknuo je ministar u priopćenju MORH-a.

Stanovništvu Sisačko-moslavačke županije poručio je da se mogu osjećati sigurno jer je Hrvatska vojska i dalje s njima, dokle god to bude potrebno. “Naše pripadnice i pripadnici su po tko zna koji put pokazali da ih osim neupitne profesionalnosti odlikuje veliko srce, a glavna misija je pomoći našem čovjeku”, kazao je Banožić.

Na dan razornog potresa, 29. prosinca 2020. godine, Hrvatska vojska ustrojila je Namjenski angažirane snage OS RH sa zadaćom uklanjanja ruševina, čišćenja objekata, prometnica i javnih površina sa svom potrebnom mehanizacijom i materijalno-tehničkim sredstvima, te postavljanja šatora i stambenih jedinica za potrebe građana i civilnog stanovništva na području Banovine.

Ovisno o zahtjevima Stožera civilne zaštite RH za uklanjanje posljedica razornog potresa prilagođavao se i broj pripadnika Hrvatske vojske. Najviše ih je bilo angažirano prva dva dana nakon potresa, prvi dan 656, a drugi dan 818. U prvoj polovici godine dnevna angažiranost je u prosjeku iznosila do 60 pripadnika dnevno.

Hrvatska vojska na raspolaganje je stavila i materijalno-tehnička sredstva, oko 130 motornih vozila i inženjerijskih strojeva. Stanovništvu su pomagali i s cjelodnevnim obrocima, vodom, krevetima, dekama, šatorima, vrećama za spavanje, agregatima i terenskim kuhinjama.

Tijekom godine pružena je operativna i logistička potpora Stožeru civilne zaštite u vojarni Pukovnik Predrag Matanović u Petrinji, gdje su bili osigurani smještaj, prehrana i zdravstvena skrb za stanovnike koji su ostali bez domova, štićenike domova za starije, djelatnike Hrvatskog Crvenog križa i Civilne zaštite. Najveći broj korisnika zbrinutih u jednom danu bio je 404.

HV je bio angažiran i na sanitetskom prijevozu starijih i nemoćnih, helikopterskom prijevozu pacijenata iz petrinjske i sisačke bolnice u zagrebačke bolnice te prijevozu pripadnika Hrvatske gorske službe spašavanja u Petrinju.

Uz inženjerijske radove, prijevoz i postavljanje stambenih kontejnera i mobilnih kućica, ključne su zadaće aktivnosti HV-a bile usmjerene prema privremenom stambenom zbrinjavanju lokalnog civilnog stanovništva.

Hrvatska vojska postavila je 400 kontejnera i 52 mobilne kućice, a do danas je pomogla u postavljanju 3.833 stambenih jedinica. Postavljena su četiri grijana šatora za potrebe Opće bolnice Dr. Ivo Pedišić u Sisku i jedan u selu Hrastovica, te polja šatora tipa sukladno zahtjevima Stožera civilne zaštite. Dostavljene su i četiri poljske kuhinje, jedna u Topusko i tri u Petrinju.

Pripadnici Hrvatske vojske bili su angažirani i na ispomoći Hrvatskom Crvenom križu u prihvatu i razvrstavanju kao i prijevozu 28 šlepera odnosno oko 720 tona humanitarne pomoći. Dnevno je bilo angažirano i po pet mobilnih timova za civilno-vojnu suradnju.

U Sisku, Petrinji, Glini, općini Lekenik te okolnim selima pripadnici HV bili su angažirani na uklanjanju i odvozu urušenih dijelova građevina, snimanju kritične infrastrukture dronovima i besposadnim letjelicama, sanaciji prometnica i klizišta, uređenju platoa za kontejnerska naselja, izradi propusta, uređenju pristupnih putova u dvorišta, pripremi podloga za izradu parkirališta, prilaznih putova, izviđanju lokacija, utovaru, prijevozu i postavljanju mobilnih kućica, kontejnera i šatora, opskrbi gorivom i geosondiranju nasipa.

Godinu dana nakon potresa, Ministarstvo obrane RH i Hrvatska vojska i dalje su na raspolaganju stanovništvu i lokalnoj zajednici, ističe MORH.

Pripadnici Hrvatske vojske trenutno su angažirani na zadaćama distribucije, istovara i utovara stambenih kontejnera, te goriva za vozila i strojeve Stožera Civilne zaštite. (Hina)

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari