Connect with us

Hrvatska

Banožić: Višestruka korist od nabave 12 borbenih zrakoplova

Objavljeno

-

Ministar obrane Marijo Banožić naglasio je u srijedu u saborskom ‘aktualnom prijepodnevu’ višestruke koristi nabavke 12 francuskih višenamjenskih borbenih zrakoplova tipa Rafale.

Nabavkom tih zrakoplova osigurana je najviša investicija u posljednjih 30 godina, stvoreno snažno strateško partnerstvo, stvara se i dodatni gospodarski ciklus za hrvatsko gospodarstvo, odgovorio je ministar Mariju Kapulicu (HDZ).

Nabavkom zrakoplova, dodao je, riješeni su ne samo materijalni resurs za idućih 30 do 40 godina, nego i dobivena podloga za strateški sporazum koji će biti potpisan sutra, zadržana je sposobnost Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i stvoreni preduvjeti za njegov daljnji razvoj.

Bauk: Banožić primio toliko udaraca da je prešao booster dozu

Arsen Bauk (SDP) ustvrdio je kako je Hrvatska imala lošijih premijera od Andreja Plenkovića te ministara zdravstva i policije od Vilija Beroša i Marija Božinovića, ali da nije imala lošijeg ministra obrane od Banožića koji je, kazao je, nepotrebno i neiskusno krenuo u sukob s predsjednikom države u kojem ne može pobijediti, a “primio je toliko udaraca da je prešao booster dozu”.

Je li vam žao Banožića u što ste ga uvalili, upitao je Bauk premijera te ustvrdio kako se iz načina na koji je ministar odgovarao Kapulici vidjelo da je pod stresom.

“Što se tiče Banožića on je OK, stabilan ministar, sutra će se njegov potpis naći na ugovoru za 12 Rafala, zamisli ti ministra obrane kao što je Banožić, on će potpisati ugovor o Rafalima, pa nije on baš tako loš, mislim da je dobar”, odgovorio mu je premijer koji je za SDP-ova zastupnika imao protupitanja.

Premijer Bauku: Je li vama žao što je Milanović bio predsjednik SDP-a?

“Dragi moj i cijenjeni zastupniče Bauk, moj najdraži Bračanin od svih, a je li vama žao što vam je Milanović bio predsjednik SDP-a, ajde reci, je li on danas više Petrovljev i Buljev ili SDP-ov, to bih htio čuti”, šaljivo ga je upitao premijer.

Bauka je upitao i je li mu žao ako predsjednik krši Zakon o sudovima, ako na Dan Hrvatskog sabora čestita Dan neovisnosti.

“Jel’ tebi žao kad predsjednik kojeg si podržao krši Zakon o obrani kojeg, ajme meni, donese Vlada u kojoj si ti bio ministar”, poručio je Plenković SDP-ovcu koji mu je uzvratio kako mu ni zbog čega nije žao, pa ni za onih 180 kuna članarine “koju sam mu platio, platit ću i opet ako treba”.

I Stipo Mlinarić (DP) problematizirao je nabavku Rafala.

Kupujemo polovne zrakoplove, oni će za 20 do 30 godina biti otpisani, hoće li Rafali biti opremljeni najmodernijim zračnim raketama da budemo regionalna sila u zraku, zanimalo ga je.

Premijer mu je odgovorio kako na sva njegova pitanja ne može odgovoriti jer se kod kupovine sofisticirane opreme,  ne govori o detaljima, no zadovoljan je odabirom Rafala.

Odabrali smo zrakoplov koji je jedan od najmodernijih i najboljih tog tipa, ono što smo htjeli, to smo i dogovorili, ti će zrakoplovi s nama biti dugo, imat će snagu odvraćanja, naša vojska nakon toga više nikad neće biti ista, poručio je Plenković.

Andru Krstulovića Oparu (HDZ) zanimalo je može li itko usporiti realizaciju projekta Žnjanski plato u Splitu za koji je Vlada nedavno donijela odluku o koncesiji.

Nakon te odluke Vlade, sada je stvar na tvrtki koja je dobila koncesiju da u roku dvije godine dostavi dokumentaciju kako bi ta investicija mogla krenuti, odgovorio mu je ministar mora Oleg Butković.

Znači da je gotovo s opstrukcijama, preveo je zastupnik.

Božinović: Za 40 posto smanjen broj pokušaja ilegalnih ulazaka

Odgovarajući Ivanu Budaliću (HDZ), ministar unutarnjih poslova Davor Božinović pohvalio se kako se, zahvaljujući prije svega naporima hrvatske policije, ove godine uspjelo za 40 posto smanjiti broj pokušaja ilegalnih ulazaka u državu.

Oko ilegalnih ulazaka angažirali se mnogi, danas već govorimo o mrežama krijumčara, u našem mandatu uhitili smo više od 4000 krijumčara ljudi, a ako je svaki prevozio 10 migranata, to je 40 tisuća ljudi koje smo spriječili da ilegalno uđu u Hrvatsku , kazao je ministar.

(Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari