Connect with us

Pregled

Banski dvori idu u cjelovitu obnovu vrijednu 155 milijuna kuna

Objavljeno

-

Palača Banski dvori, u kojoj je sjedište Vlade RH, bit će temeljito obnovljena, piše u ponedjeljak Večernji list.

Vlada je pokrenula postupak javne nabave za izradu projektno-tehničke dokumentacije i cjelovitu obnovu te povijesne građevine, a procijenjena vrijednost nabave iznosi 155,11 milijuna kuna bez PDV-a.

Kako je navedeno u dokumentaciji o nabavi, konstrukcijska obnova (1. faza) Banskih dvora sufinancirat će se bespovratim sredstvima iz Fonda solidarnosti EU, a sukladno uvjetima iz poziva za dodjelu bespovratnih sredstava – provedba mjera zaštite kulturne baštine oštećene u potresu 22. ožujka 2020. godine na području Grada Zagreba, Krapinsko-zagorske i Zagrebačke županije.

Financiranje 2. faze, koja uključuje cjelovitu obnovu – izradu elaborata racionalne uporabe energije i toplinske zaštite, elaborata popravka i uređenja okoliša, uređenja interijera… osigurano je iz drugih izvora. Rok za izvršenje 1. faze je šest mjeseci, a 2. faze 24 mjeseca od potpisivanja ugovora.

Kako je pojašnjeno, palača Banski dvori na Trgu sv. Marka 1 i 2 izrazitog je povijesnog značenja i visoke graditeljsko-tipološke, arhitektonske i urbanističke vrijednosti, zaštićeno je kulturno dobro, upisano u registar kulturnih dobara RH, a ujedno se nalazi na području povijesne urbane cjeline grada Zagreba.

U interijeru palače nalazi se vrijedna zbirka umjetnina koja se sastoji od slika, crteža, grafika, skulptura, namještaja i predmeta umjetničkog obrta smještenih u prostorima salona, nastalih od 17. do 20. stoljeća.

Stoga obnova palače podliježe svim odredbama Zakona o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara pa je za sve zahvate na zgradi potrebno ishoditi konzervatorske smjernice odnosno posebne uvjete ili prethodno odobrenje Zavoda za zaštitu spomenika kulture i prirode grada Zagreba.

Cjelovita obnova Banskih dvora uključuje i rekonstrukciju svih instalacija, sanaciju kapilarne vlage te kompletnu rekonstrukciju temeljne kanalizacije i ostalih dijelova. Ugradit će se i separator masti za kuhinju te preurediti neke svečane dvorane. Pri obnovi će se i sistematizirati sanitarni čvorovi i pri tome uvesti novi za osobe s invalidnošću.

Provest će se i sistematizacija rasporeda ureda i uređenja interijera, a abnova uključuje i hortikulturno uređenje dvorišta, sanaciju bazena fontane i uređenje skulpture, donosi Večernji list.

(Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari