Pratite nas

Hrvatska

U Baranji otvoren najveći sustav za navodnjavanje u Hrvatskoj

Objavljeno

na

Najveći izgrađeni sustav za navodnjavanje u Hrvatskoj, “Baranja”, iz lateralnog kanala Kneževi Vinogradi-Zmajevac, pušten je u rad te će opskrbljivati pet tisuća hektara poljoprivrednog zemljišta.

U sustav za navodnjavanje uloženo je 129 milijuna kuna i to iz državnog proračuna, “Hrvatskih voda” i Osječko-baranjske županije.

Ministar Tolušić: U Hrvatskoj zanemarivih dva posto navodnjavanih površina; slijede novi projekti

Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić istaknuo je kako se postotak navodnjavanih površina u Hrvatskoj s 0,8 povećao na dva posto što je još uvijek zanemarivo u odnosu na druge europske zemlje. Najavio je kako “Hrvatske vode” pripremaju brojne projekte u tome segmentu, a iz Programa ruralnog razvoja osigurano je 100 milijuna eura za izgradnju novih sustava navodnjavanja od čega je oko 30 milijuna već podijeljeno za novih osam sustava, većinom u Slavoniji.

“Novi natječaji idu krajem godine, i očekujem da će se na njih javiti Osječko-baranjska županija, koja će do tada imati spremna barem četiri projekta, koje ćemo financirati u 100-postotnom iznosu, pa Županiju to neće ništa koštati. Iz ovoga programa, sa 70 posto iznosa, sufinanciramo razvoj mreže i opremu za krajnje korisnike, pa bi naše poljoprivrednike ovaj sustav trebao stajati jako malo”, poručio je Tolušić.

Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić upozorio je kako se sredstva programa ruralnog razvoja trebaju čim prije iskoristiti za povećanje navodnjavanih površina, kako bi hrvatska poljoprivreda bila učinkovitija, s većim prinosima i prihodima, a što će u konačnici rezultirati većim zapošljavanjem u slavonskim županijama.

Generalni direktor “Hrvatskih voda” Zoran Đuroković rekao je kako je puštanjem u rad sustava “Baranja” stvorena mogućnost navodnjavanja pet tisuća hektara zemljišta vodom iz Dunava, tijekom cijele vegetacijske godine, a na tom je području riješen i sustav odvodnje, pa je tako zaštićeno 10 tisuća hektara zemljišta.

Župan Anušić: Uskoro i sustav navodnjavanja “Gat”

Osječko-baranjski župan Ivan Anušić najavio je kako će Županija aplicirati još četiri sustava navodnjavanja te aktivirati sustav navodnjavanja “Gat”, koji je izgrađen još 2007. godine, ali se još nije počeo koristiti. Usporedno s izgradnjom sustava navodnjavanja radimo na projektu izgradnje ulo-hladnjače, gdje će proizvođači moći uskladištiti svoje proizvode, te pričekati pravi trenutak za plasman na domaće i inozemno tržište, kazao je župan.

Na novinarski upit čini li se otvaranjem takvih sustava usluga potencijalnim inozemnim ulagačima, koji će, zbog krize u “Agrokoru”, možda kupovati tvrtke iz njegovog sustava, poput “Belja”, koje ima veći dio navodnjavanih površina, ministar Tolušić je odgovorio kako se “usluga ne čini nikome, jer je ovo hrvatska zemlja, i to će ostati i dalje, jer nije prodana, već je dana u koncesiju”.

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Hrvatska

Predsjednica: Pitanje nestalih je bolno pitanje koje je iz humanitarnog pitanja nažalost preraslo u političko pitanje

Objavljeno

na

Objavio

Predsjednica države Kolinda Grabar-Kitarović u nedjelju tijekom posjeta Vinkovcima i priredbama Dječjih vinkovačkih jeseni posjetila i članove vinkovačkog Udruženja roditelja poginulih branitelja te razgovarala o problemima koji tište ovu stariju populaciju stradalnika Domovinskog rata, ali i o problematici nestalih branitelja i civila.

„Obitelji stare, roditelji umiru, a bolne se rane ne zatvaraju“, rekla je Grabar-Kitarović govoreći o nestalima te istaknula da, kada je o njoj riječ, niti jedan čin, ni radnja nisu ponižavajući da bi pokušala učiniti što je god moguće za obitelji nestalih.

„Kako je rekao vukovarski gradonačelnik Ivan Penava i sa živim vragom bih razgovarala kako bih pomogla koliko god mogu“, dodala je.

Istaknula je potrebu pritiska na svim razinama, od međunarodnih humanitarnih udruga do europskih, američkih, ruskih i drugih dužnosnika jer „…pitanje nestalih je bolno pitanje koje je iz humanitarnog pitanja nažalost preraslo u političko pitanje“.

Predsjednica Udruženja roditelja poginulih branitelja grada Vinkovaca Mara Bartulović upoznala je predsjednicu s radom ove udruge osnovane 1993. godine koja okuplja još 50-tak roditelja poginuli branitelja, posebno istaknuvši činjenicu da je u Domovinskom ratu poginulo 243 hrvatska branitelja iz Vinkovaca.

Istaknula je dobru suradnju s Udrugom obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja „Hrvatska majka“ Vinkovci koja traga za još 30 nestalih, a kada je „Hrvatska majka“ osnovana 1992. godine tragali su za 120 nestalih branitelja i civila.

„Politika mora odraditi pitanje nestalih, nema više čekanja“, poručila je pred okupljenim novinarima Bartulović nakon sastanka s predsjednicom Republike posebno zahvalivši predsjednici na podršci i naporima u rješavanju problematike nestalih branitelja i civila. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Događaji

Predsjednica Vinkovačkim jesenima dodijelila Povelju RH

Objavljeno

na

Objavio

foto HINA

Oko 2.500 najmlađih čuvara hrvatske tradicijske baštine, sudionika Dječjih Vinkovačkih jeseni, prošetalo je u nedjelju Vinkovcima, što je promatrao velik broj posjetitelja, među kojima i predsjednica države Kolinda Grabar-Kitarović, koja je Vinkovačkim jesenima dodijelila Povelju Republike Hrvatske.

U sklopu 54. Vinkovačkih jeseni, koje se u Vinkovcima održavaju od 13. do 22. rujna, ulicama i trgovima toga slavonskog grada prošla su djeca iz folklornih skupina iz Hrvatske, BiH i Srbije koja njeguju izvorni hrvatski folklor.

Prije početka svečanog mimohoda, predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović i i visoka pokroviteljica manifestacije uručila je vinkovačkom gradonačelniku i predsjedniku Organizacijskog odbora 54. Vinkovačkih jeseni Povelju Republike Hrvatske.

“Zahvalna sam svima koji čuvaju ovu tradiciju, posebice Organizacijskom odboru Vinkovačkih jeseni i zato s posebnom čašću Vinkovačkim jesenima predajem Povelju Republike Hrvatske za očuvanje hrvatske tradicijske, kulture i narodnog bogatstva”, istaknula je Grabar-Kitarović ukazavši na potrebu očuvanja tradicijske baštine.

Gradonačelnik Ivan Bosančić posebice se zahvalio članovima brojnih KUD-ova i folklornih skupina koje dolaze na Vinkovačke jeseni, a bez čijeg angažmana i ljubavi prema folkloru i tradiciji, te manifestacije ne bi niti bilo.

“Hvala vam svima što sudjeluje u organizaciji Vinkovačkih jeseni i što se kroz ovih 54 godine Vinkovcima podarili najznačajniju manifestaciju tradicijske kulture u Hrvatskoj”, rekao je gradonačelnik Ivan Bosančić koji je zjedno s predsjednicom Grabar-Kitarović mimohod promatra iz svečane lože zajedno s ministrom državne imovine Mariom Banožićem, vukovarsko-srijemskim županom Božom Galićem i predsjednikom Gradskog vijeća Vinkovaca Mladenom Karlićem.

Ulicama i trgovima Vinkovaca, od gradske tržnice do velikog šatora na Trgu Vinkovačkih jeseni, u pjesmi i plesu prošlo je oko 2.500 najmlađih članova iz 62 KUD-a i folklorne skupine iz cijele Hrvatske te BiH i Srbije, prikazavši običaje i pjesme kraja iz kojeg dolaze.

Tijekom boravka u Vinkovcima, predsjednica Kolinda Grabar-Kitrović susrest će se i s članovima Hrvatske udruge roditelja poginulih branitelja Domovinskog rata Grada Vinkovaca.

„Obitelji stare, roditelji umiru, a bolne se rane ne zatvaraju“, rekla je Grabar-Kitarovć govoreći o nestalima te istaknula da, kada je o njoj riječ, niti jedan čin, ni radnja nisu ponižavajući da bi pokušala učiniti što je god moguće za obitelji nestalih.

„Kako je rekao vukovarski gradonačelnik Ivan Penava i sa živim vragom bih razgovarala kako bih pomogla koliko god mogu“, dodala je.

Istaknula je potrebu pritiska na svim razinama, od međunarodnih humanitarnih udruga do europskih, američkih, ruskih i drugih dužnosnika jer „…pitanje nestalih je bolno pitanje koje je iz humanitarnog pitanja nažalost preraslo u političko pitanje“. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari