Pratite nas

Hrvatska

U Baranji otvoren najveći sustav za navodnjavanje u Hrvatskoj

Objavljeno

na

Najveći izgrađeni sustav za navodnjavanje u Hrvatskoj, “Baranja”, iz lateralnog kanala Kneževi Vinogradi-Zmajevac, pušten je u rad te će opskrbljivati pet tisuća hektara poljoprivrednog zemljišta.

U sustav za navodnjavanje uloženo je 129 milijuna kuna i to iz državnog proračuna, “Hrvatskih voda” i Osječko-baranjske županije.

Ministar Tolušić: U Hrvatskoj zanemarivih dva posto navodnjavanih površina; slijede novi projekti

Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić istaknuo je kako se postotak navodnjavanih površina u Hrvatskoj s 0,8 povećao na dva posto što je još uvijek zanemarivo u odnosu na druge europske zemlje. Najavio je kako “Hrvatske vode” pripremaju brojne projekte u tome segmentu, a iz Programa ruralnog razvoja osigurano je 100 milijuna eura za izgradnju novih sustava navodnjavanja od čega je oko 30 milijuna već podijeljeno za novih osam sustava, većinom u Slavoniji.

“Novi natječaji idu krajem godine, i očekujem da će se na njih javiti Osječko-baranjska županija, koja će do tada imati spremna barem četiri projekta, koje ćemo financirati u 100-postotnom iznosu, pa Županiju to neće ništa koštati. Iz ovoga programa, sa 70 posto iznosa, sufinanciramo razvoj mreže i opremu za krajnje korisnike, pa bi naše poljoprivrednike ovaj sustav trebao stajati jako malo”, poručio je Tolušić.

Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić upozorio je kako se sredstva programa ruralnog razvoja trebaju čim prije iskoristiti za povećanje navodnjavanih površina, kako bi hrvatska poljoprivreda bila učinkovitija, s većim prinosima i prihodima, a što će u konačnici rezultirati većim zapošljavanjem u slavonskim županijama.

Generalni direktor “Hrvatskih voda” Zoran Đuroković rekao je kako je puštanjem u rad sustava “Baranja” stvorena mogućnost navodnjavanja pet tisuća hektara zemljišta vodom iz Dunava, tijekom cijele vegetacijske godine, a na tom je području riješen i sustav odvodnje, pa je tako zaštićeno 10 tisuća hektara zemljišta.

Župan Anušić: Uskoro i sustav navodnjavanja “Gat”

Osječko-baranjski župan Ivan Anušić najavio je kako će Županija aplicirati još četiri sustava navodnjavanja te aktivirati sustav navodnjavanja “Gat”, koji je izgrađen još 2007. godine, ali se još nije počeo koristiti. Usporedno s izgradnjom sustava navodnjavanja radimo na projektu izgradnje ulo-hladnjače, gdje će proizvođači moći uskladištiti svoje proizvode, te pričekati pravi trenutak za plasman na domaće i inozemno tržište, kazao je župan.

Na novinarski upit čini li se otvaranjem takvih sustava usluga potencijalnim inozemnim ulagačima, koji će, zbog krize u “Agrokoru”, možda kupovati tvrtke iz njegovog sustava, poput “Belja”, koje ima veći dio navodnjavanih površina, ministar Tolušić je odgovorio kako se “usluga ne čini nikome, jer je ovo hrvatska zemlja, i to će ostati i dalje, jer nije prodana, već je dana u koncesiju”.

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj

Hrvatska

Tomo Medved: Nova Vlada imat će od 15 do 18 ministarstava

Objavljeno

na

Objavio

Ministar branitelja Tomo Medved najavio je u ponedjeljak kako bi do kraja tjedna mogli imati cjelokupnu strukuturu buduće vlade koja će brojiti od 15 do 18 ministarstava, a pojasnio je i zašto se odustalo od objedinjavanja resora obrane i branitelja.

“Predsjednik vlade svakodnevno razgovara s velikim brojem kolegica i kolega za sve resore, za dužnosnike u budućoj vladi. Očekujemo da ćemo do kraja ovog tjedna imati cjelokupnu strukturu buduće vlade. Ona je na tragu najavljenih smanjenja broja ministarstava ali ni u kojem pogledu neće biti umanjenja u funkcionalnom segmentu”, rekao je Medved u Dnevniku HTV-a dodavši kako bi nova vlada mogla imati 15 do 18 ministarstava.

Medved, koji bi prema najavama trebao ostati ministar branitelja te postati i jedan od potpredsjednika vlade, objasnio je zašto se odustalo od spajanja Ministarstva branitelja i obrane.

“HDZ i predsjednik Andrej Plenković odašilju snažnu poruku braniteljima i stradalnicima Domovinskog rata koliko je važna ta populacija te njihov doprinos u stvaranju i obrani domovine i kroz organizacijski oblik i ostavljanje resora Ministarstva hrvatskih branitelja”, poručio je Medved.

Ministarstvo obrane, pojašnjava, ima nove i drugačije izazove ponajviše usmjerene prema obuci, osposobljavanju i nabavci moderne suvremene tehnologije, međunarodne misije i operacije.

“Upravo iz tog razloga, odluka je predsjednika vlade Andreja Plenkovića da zadržimo Ministarstvo hrvatskih branitelja”, rekao je Medved.

Dodao je su izazovi poput pronalaska nestalih osoba, rješavanja pitanja civilnih žrtava te skrbi o zdravlju branitelja takve naravi da je nužno zadržati resor. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Hrvatska

Ministar Božinović: Uvest ćemo i sankcije ako se neće poštovati mjere i nositi maske

Objavljeno

na

Objavio

Kako će se kontrolirati nose li građani zaštitne maske u zatvorenim prostorima, koje je od danas obavezno u trgovinama, pojasnio je šef Nacionalnog stožera Davor Božinović.

Poručio je da smo na globalnoj razini suočeni s novom dinamikom širenja virusa. Kod nas će se, govori, primjenjivati lokalne mjere i gasiti lokalna žarišta, ali bit će i mjera koje će se primjenjivati na nacionalnoj razini, kao što su već uvedeno nošenje maski u ugostiteljskim objektima, trgovinama i javnom prijevozu.

“Na jesen bismo se mogli suočiti s većim širenjem i težim simptomima, stoga sad moramo steći navike koje će nam biti neophodne kada dođe jesen”, kazao je, istaknuvši kako su upravo zbog toga opet krenuli s press konferencijama, koje služe i za, kako je potom rekao – edukaciju.

“Naš temeljni pristup je obavještavati javnost. Nije toliko poanta u kaznama, ali imat ćemo i određenih sankcija ako neka mjera ne bude prihvaćena. Nadamo se da neće doći do toga. Veliki centri imaju zaštitare gdje nije problem ne pustiti osobu bez maske, u malim trgovinama ne smije se poslužiti nekoga bez maske. Nema toliko policije ni inspekcija da mogu baš sve kontrolirati… Apeliramo na sve da zovu 112 ili policiju ako treba intervenirati”, poručio je.

Poručio je i da je svima cilj prihvatiti ‘novo normalno’ i da, nošenje maski u zatvorenim prostorima, postane praksa. “Pokazalo se da su učinkovite”, dodao je. Iz dana u dan će, kaže, ponavljati sve što smatraju važnim za sprječavanje širenja virusa. Dodaje kako vode brigu da turistička sezona bude maksimalno dobra i sigurna.

U zadnja 24 sata možemo reći da što se tiče stranih turista, u Hrvatsku je ušlo više od 7500 njemačkih, 7100 slovenskih, 3800 čeških, više od 3400 austrijskih državljana… Krenuo je i zračni promet”, rekao je Božinović.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Oglasi

Komentari