Barbara Buljan APK Zrinjski: Zahvaljujem svojoj obitelji na potpori

  0

  APK Zrinjski pravi je rasadnik uspješnih mladih plivača koji postižu odlične rezultate gdje god se natječu. Jedna od njih je svakako i Barbara Buljan, i evo što je mlada plivačica APK Zrinjski rekla za naš portal:

  Za početak nam se predstavi.

  barbara 1Zovem se Barbara Buljan. Imam 13 godina. Idem u osmi razred Osnovne škole Petra Bakule i odlična sam učenica.

  Kao prvo od kada se baviš plivanjem?

  Nakon što sam završila školu plivanja, plivanjem se aktivno bavim u zadnjih 5 godina u Akademskom plivačkom klubu „Zrinjski”. Treniramo u 25 metarskom bazenu u Kampusu 2 u Rodoču.

  Što je jednu djevojku privuklo da se počne baviti baš plivanjem?

  Odmalena sam voljela vodu. Rado sam plivala i ronila. Vremenom sam saznala da u Mostaru ima plivački klub pa sam se učlanila i ostala sve do danas.

  U kojima se disciplinama natječeš?

  Najviše mi odgovara stil leđno, pa se najčešće u njemu natječem tj. discipline 50, 100 i 200 metara. Međutim, ostali mi stilovi podjednako dobro idu pa plivam i mješovito 100, 200 i 400 metara i dulje dionice.

  Možeš li nam nabrojati svoje najbolje rezultate?

  Moji najbolji rezultati su većinom ostvareni na jakim međunarodnim natjecanjima. Izdvojila bih vrijeme na 100 mješovito isplivano na “Mimoza kupu” u Herceg Novom i vrijeme na 50 leđno u Sarajevu popraćeno zlatom. Također bila sam više puta pobjednica u maratonu na Buškom jezeru.

  Ima li netko od trenera za koga možeš reći da si od njega najviše naučila?

  Definitivno sam najviše naučila od sadašnjeg trenera Marinka Ferenca. On je u plivanju imao iznimne rezultate i vrlo mi je drago što mogu učiti od tako velikog plivača. U zadnje vrijeme u treninge intenzivno se uključila i trenerica Jelena Letica koja je također bivša vrlo uspješna plivačica od koje imamo što naučiti.

  Koliko puta tjedno treniraš?

  Tjedno imam 6 „mokrih” treninga tj. treninga u vodi i 2-3 „suha” koja odradim u teretani individualno ili s prijateljem. Treninzi u vodu nam traju 105 minuta a suhi nešto kraće.

  Je li teško treniranje uskladiti sa ostalim životnim obvezama?

  Mogu vam reći da treninzi olakšavaju svakodnevne radne obaveza. Netko tko ima pregršt vremena, obaveze stalno odgađa i na kraju ih ni ne odradi, a ja npr. ukoliko između škole i treninga imam dva slobodna sata znam da ih moram izvršiti u tom roku inače će ostati neizvršene. U plivanju imam potpunu potporu moje obitelji i ovim putem im se zahvaljujem.

  Postoji li neki plivač ili plivačica koji je tvoj uzor?

  U mom bližem okruženju uzor mi je Amina Kajtaz koja je bez obzira na loše i neodgovarajuće uvjete za plivanje i treniranje koje je imala u gradu Mostaru uspjela, a moji uzori svakako su i Michael Phelps, Federica Pellegrini i Laure Manaudou.

  Što planiraš u budućnosti, kakvi su ti planovi za plivanje?

  Planiram upisati gimnaziju i nastaviti se baviti plivanjem sve dok mi okolnosti budu pružale priliku. Volim plivanje, a jedan od razloga je i taj što se nakon treninga bolje osjećam, imam više snage kao i zadovoljstva. Plivanjem držim liniju pa mogu jesti i najslađe kolače…

  Za kraj neka poruka našim čitateljima.

  Želim pozvati sve čitatelje neka se uključe u sport. Kroz sport se upoznaju dragi ljudi, stječu nova prijateljstva, raste samopouzdanje, putuje se i kao najvažnije ostaje zdravim. U našem Klubu upravo traje upis u školu plivanja, gdje će se vršiti obuka neplivača, usavršavati plivačke tehnike i neka ovo bude poziv mladima iz Mostara neka se uključe u ovu školu, nauče plivati i krenu s nama na putovanja, natjecanja i nezaboravna druženja. (izvor: Hercegovinainfo)

  facebook komentari