Pratite nas

Barbara Buljan APK Zrinjski: Zahvaljujem svojoj obitelji na potpori

Objavljeno

na

APK Zrinjski pravi je rasadnik uspješnih mladih plivača koji postižu odlične rezultate gdje god se natječu. Jedna od njih je svakako i Barbara Buljan, i evo što je mlada plivačica APK Zrinjski rekla za naš portal:

Za početak nam se predstavi.

barbara 1Zovem se Barbara Buljan. Imam 13 godina. Idem u osmi razred Osnovne škole Petra Bakule i odlična sam učenica.

Kao prvo od kada se baviš plivanjem?

Nakon što sam završila školu plivanja, plivanjem se aktivno bavim u zadnjih 5 godina u Akademskom plivačkom klubu „Zrinjski”. Treniramo u 25 metarskom bazenu u Kampusu 2 u Rodoču.

Što je jednu djevojku privuklo da se počne baviti baš plivanjem?

Odmalena sam voljela vodu. Rado sam plivala i ronila. Vremenom sam saznala da u Mostaru ima plivački klub pa sam se učlanila i ostala sve do danas.

U kojima se disciplinama natječeš?

Najviše mi odgovara stil leđno, pa se najčešće u njemu natječem tj. discipline 50, 100 i 200 metara. Međutim, ostali mi stilovi podjednako dobro idu pa plivam i mješovito 100, 200 i 400 metara i dulje dionice.

Možeš li nam nabrojati svoje najbolje rezultate?

Moji najbolji rezultati su većinom ostvareni na jakim međunarodnim natjecanjima. Izdvojila bih vrijeme na 100 mješovito isplivano na “Mimoza kupu” u Herceg Novom i vrijeme na 50 leđno u Sarajevu popraćeno zlatom. Također bila sam više puta pobjednica u maratonu na Buškom jezeru.

Ima li netko od trenera za koga možeš reći da si od njega najviše naučila?

Definitivno sam najviše naučila od sadašnjeg trenera Marinka Ferenca. On je u plivanju imao iznimne rezultate i vrlo mi je drago što mogu učiti od tako velikog plivača. U zadnje vrijeme u treninge intenzivno se uključila i trenerica Jelena Letica koja je također bivša vrlo uspješna plivačica od koje imamo što naučiti.

Koliko puta tjedno treniraš?

Tjedno imam 6 „mokrih” treninga tj. treninga u vodi i 2-3 „suha” koja odradim u teretani individualno ili s prijateljem. Treninzi u vodu nam traju 105 minuta a suhi nešto kraće.

Je li teško treniranje uskladiti sa ostalim životnim obvezama?

Mogu vam reći da treninzi olakšavaju svakodnevne radne obaveza. Netko tko ima pregršt vremena, obaveze stalno odgađa i na kraju ih ni ne odradi, a ja npr. ukoliko između škole i treninga imam dva slobodna sata znam da ih moram izvršiti u tom roku inače će ostati neizvršene. U plivanju imam potpunu potporu moje obitelji i ovim putem im se zahvaljujem.

Postoji li neki plivač ili plivačica koji je tvoj uzor?

U mom bližem okruženju uzor mi je Amina Kajtaz koja je bez obzira na loše i neodgovarajuće uvjete za plivanje i treniranje koje je imala u gradu Mostaru uspjela, a moji uzori svakako su i Michael Phelps, Federica Pellegrini i Laure Manaudou.

Što planiraš u budućnosti, kakvi su ti planovi za plivanje?

Planiram upisati gimnaziju i nastaviti se baviti plivanjem sve dok mi okolnosti budu pružale priliku. Volim plivanje, a jedan od razloga je i taj što se nakon treninga bolje osjećam, imam više snage kao i zadovoljstva. Plivanjem držim liniju pa mogu jesti i najslađe kolače…

Za kraj neka poruka našim čitateljima.

Želim pozvati sve čitatelje neka se uključe u sport. Kroz sport se upoznaju dragi ljudi, stječu nova prijateljstva, raste samopouzdanje, putuje se i kao najvažnije ostaje zdravim. U našem Klubu upravo traje upis u školu plivanja, gdje će se vršiti obuka neplivača, usavršavati plivačke tehnike i neka ovo bude poziv mladima iz Mostara neka se uključe u ovu školu, nauče plivati i krenu s nama na putovanja, natjecanja i nezaboravna druženja. (izvor: Hercegovinainfo)

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Politika

Plenković: Nacionalni HDZ ne stoji iza prosvjeda u Vukovaru, ne želimo da ga se zloupotrijebi ili izmanipulira

Objavljeno

na

Objavio

Foto: Hina

Premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković poručio je u utorak da nacionalni HDZ ne podupire prosvjed u Vukovaru, najavljen za sredinu listopada, te da ne želi da dođe do bilo kakve njegove zloupotrebe ili manipulacije.

Vukovarski gradonačelnik Ivan Penava najavio je za 13. listopada prosvjed u Vukovaru zbog nezadovoljstva sporošću procesiranja ratnih zločina, a premijer je uoči sjednice saborskog Kluba HDZ-a u pogledu te Penavine inicijative rekao kako je vrlo jasan stav stranke da nadležna tijela trebaju intenzivirati rad na istraživanju i procesuiranju ratnih zločina, osobito u vezi s Vukovarom i Ovčarom.

“Što se tiče eventualne manipulacije ili zloupotrebe prosvjeda, mislim da smo tu također bili sasvim jasni. Stav HDZ-a je da HDZ kao stranka ne stoji iza tog prosvjeda. To je prije svega, koliko ja razumijem, apel gradonačelnika Penave, s obzirom na sve žrtve koje su se dogodile u Vukovaru i na jedno ozračje gdje ta vrsta neprocesuiranja tih zločina predstavlja određeni problem”, rekao je predsjednik HDZ-a.

Istaknuo je da “nacionalna razina HDZ-a ne stoji iza prosvjeda”.

“Imali smo vrlo jasan zaključak Središnjeg odbora. S druge strane, Penava jest član HDZ-a, živi u Vukovaru i, možemo reći, živi s problemom o kojem se radi. I s tog kuta imamo određeno razumijevanje za njegovu inicijativu. Ono što ne želimo, i tu smo sasvim jasni, da ne dođe do bilo kakve zloupotrebe ili manipulacije s ovim prosvjedom”, rekao je Plenković.

Novinari su ga pitali i da komentira izjavu čelnika HDSSB-a Branimira Glavaša, koji je s organizacijom toga prosvjeda povezao potpredsjednika HDZ-a Milijana Brkića, a premijer je rekao da se s Brkićem, koji je na putu, nije čuo, iako ga je danas pokušao dobiti telefonski, te da će o toj temi razgovarati i s Glavašem.

Glavaš je za N1 ustvrdio da Brkić ima utjecaj na Penavu, potkrepljujući to događajem u vrijeme kad je služio kaznu u mostarskom zatvoru u kojem ga je Penava trebao posjetiti, ali je odustao, kako je naveo Glavaš, na pola puta nakon što ga je Brkić nazvao i naredio mu da okrene automobil i vrati se nazad.

“Koliko sam pročitao tu izjavu, riječ je o nekim aktivnostima od prije četiri do pet godina, tako da ne vidim točno kako ona govori o ovoj poveznici”, prokomentirao je to Plenković.

Na sastanku Kluba zastupnika ministar financija Zdravko Marić predstavit će, uoči nastavka sjednice Hrvatskog sabora, Vladin prijedlog izmjena devet zakona iz paketa porezne reforme koji će na dnevnom redu Sabora biti u četvrtak.

(Hina)

 

Darijo Žepina: Božinović laže o Ovčari i obmanjuje Plenkovića!

 

 

Hvidra zbog prosvjeda u Vukovaru odgađa natjecanje invalida Domovinskog rata

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Hrvatska

Hvidra zbog prosvjeda u Vukovaru odgađa natjecanje invalida Domovinskog rata

Objavljeno

na

Objavio

Članovi Predsjedništva i Glavnog odbora udruge Hrvatskih ratnih vojnih invalida Domovinskog rata (Hvidra) sastali su se u utorak u središnjici udruge.

Tema sastanka je bila (ne)održavanje sportskog natjecanja članova Hvidre u Vukovaru u vrijeme prosvjeda najavljenog za 13. listopada.

Prije sastanka čelnici Hvidre nisu htjeli dati izjave okupljenim novinarima, no trebali su odlučiti hoće li se Svehrvatsko športsko natjecanje invalida Domovinskog rata održati od 12. do 14. listopada u Vukovaru ili će, kako se spekulira u medijima, biti premješteno u Makarsku.

Nakon sastanka održana je konferencija za novinare na kojoj je istaknuto kako natjecanje ipak neće seliti u Makarsku, ali će ga odgoditi. Nisu rekli kada će na koncu biti održane.

Istaknuli su kako je vukovarski gradonačelnik Ivan Penava iskoristio datum kad su oni najavili održavanje svog natjecanja da na taj dan zakaže prosvjed zbog neprocesuiranja ratnih zločina.

Naglasili su i kako je Penava imao dovoljno vremena da ih upozna s namjerom da baš na taj dan održi prosvjed te kazali da su ga molili da ga barem odgodi za jedan dan, ali to nije htio učiniti.

Na pitanje kakav je njihov stav o prosvjedu kažu da ga podržavaju, ali u njemu neće sudjelovati. “Ideju podržavamo, ali mislimo da nije izvorna”, kazali su na presici.

Podsjetimo, u Vladi, naime, smatraju da nije slučajno što je prosvjed protiv sporog rješavanja pitanja ratnih zločina u Vukovaru zakazan baš u vrijeme kada bi se u Vukovaru na sportskom natjecanju trebali okupiti brojni ratni vojni invalidi.

(Hina)

 

Darijo Žepina: Božinović laže o Ovčari i obmanjuje Plenkovića!

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari