Connect with us

Kolumne

Barbika II.

Objavljeno

on

Koliko je ovih mržnje, bijesa i bedastoće pokuljalo iz ”onih koji ne mrze”, dala bi se sastaviti podeblja knjiga ljudske zlobe, jada i jeda. Međutim, u svakom ludilu ima sistema, pa se tako iz ostrašćenih i podmuklih reakcija na pobjedu Kolinde Grabar Kitarović može zaključiti da je gubitnička izlazna strategija bila u pripremi još dok je trajala kampanja.

Iste one agencije za istraživanje javnog mnijenja koje su Josipoviću davale dvocifrenu prednost vjerojatno su svojim stvarnim naručiteljima davale točne informacije. Po kojima je poraz Ive josipovića bio izvjestan. Sukladno tomu pripremala se i strategija kako poraz pretvoriti u pobjedu ili barem pobjedu što je više moguće onečistiti i uniziti. Taj bismo plan prigodno mogli nazvati Barbika II. Iskreno, nemam pojma postoji li takav plan, no vidim da se on provodi. Više činjenica upućuje na to, pravnici bi to lijepo nazvali ”zatvoreni krug indicija”.

lazni-snimakNakon prvog izbornog kruga BBC-ju se ”potkrala grješka” te je objavo sliku nepoznate žene u šubari umjesto kandidatkinje Grabar Kitarović. Ah, taj engleski humor!

Da je ta naoko benigna pogrješka bila uvod u skandalozni pokušaj manipulacije, pokazali su srpski mediji nakon drugog izbornog kruga. Srpske dnevne novine Informer na naslovnici su objavile golišave fotografije porno glumice Diamond Foxxa tvrdeći da je riječ o hrvatskoj predsjednici! Svi srpski mediji su jedva dočekali takvo podvalu te počeli raspredati o navodnoj aferi hrvatske predsjednice s neodoljivim, razumije se, Srbinom. No, ono što je posebno zanimljivo u Informeru su tvrdili da im je ”snimke dostavila hrvatska tajna služba”.

Naravno, takva suluda konstrukcija nije mogla opstati dulje od jednog dana pa se glavni urednik Informera Dragan Vučićević, kada je razotkriven, ljigavo ispričao javnosti riječima: “Ovo je strаšnа greškа. Ispričavam se srpskoj i hrvаtskoj jаvnosti. Nаjiskrenije se ispričavam i hrvаtskoj predsjednici”. Hrvatski su mainstream mediji, naravno, cijeli taj diplomatski skandal prve vrste, u Srbiji su naime novine Informer poznate kao produžena ruka aktualne vlasti, potpuno prešutjeli. Da valjda ne bi naškodili idiličnim odnosima između Vesne Pusić i srpskih vlasti. Sve u svemu, sačuvaj nas, Bože, srbijanske iskrenosti i hrvatskih medija!

Unutarhrvatska akcija spašavanja ”vojnika Ive” išla je ponešto drukčije. U izbornoj noći ”dobri je policajac” uljudno govorio i nudio cigarete, dok je ”loši policajac” divljao i razbijao inventar. Kad su prespavali, probudila se i Sandra Petrović Jakovina i ustvrdila da je pobjeda Kolinde Grabar Kitarović protuustavna. Takva nebuloza, naravno, nije imala nikakva izgleda da prođe čak ni u sluđenoj hrvatskoj javnosti, međutim imala svrhu da dodatno uprlja pobjedu Kolinde Grabar Kitarović. Zato su se stari lisci poput Josipa Leke i Ive Josipovića uredno skrivali iza fraze da se ”ne žele miješati u rad institucija”, puštajući potrošenu Sandru da se dalje blamira.

Kad se ta nepotrebna halabuka malo stišala, izvukli su iz šešira još jednog davno odstrijeljenog zeca – Krunoslava Olujića. Taj se novopečeni matematičar tjedan dana nakon završenih izbora spremno obrukao u emisiji provjerene uzdanice ”bratstva i jedinstva” Aleksandra Stankovića tvrdeći da Kolinda Grabar Kitarović ”nema legitimitet jer nema apsolutnu većinu”. U članku 17. Zakona o izboru predsjednika RH stoji da u drugom krugu ”pobjeđuje kandidat koji dobije najveći broj glasova birača koji su glasali”. Dakle, Olujić neizravno tvrdi da Kolinda Grabar Kitarović nije dobila više glasova od Ive Josipovića, to jest da 1.114.945 nije više od 1.082.436. Pred takvim stavom svaka razumna argumentacija uzmiče i čovjeku ne preostaje ništa drugo nego da se čudom čudi kakva je to zemlja u kojoj je Olujić mogao biti sveučilišni profesor, predsjednik Vrhovnog suda i odvjetnik!?

Stvarni cilj navedenih i sličnih postupaka ipak nije da se uistinu ospori izbor predsjednice jer je to sada nemoguće, no jest nastojanje da se njezin mandat što više oteža i njezina politička uloga oslabi. Sve to govori u prilog tezi da nam predstoji najprljavija kampanja za parlamentarne izbore do kojih nema ni godinu dana. Akteri te kampanje, čini se, ne ustručavaju se ni plesa na rubu državnog udara kako bi sačuvali vlast.

Damir Pešorda

[ad id=”40551″]

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari