Connect with us

BiH

‘Barbika’ je vrlo ozbiljan plan

Published

on

Otzv. “akcijskom planu Barbika” čuli su se različiti komentari, ali ga je, dojam je, malo tko pročitao. Analiza njegova sadržaja upućuje kako to nije nekakav pamflet koji je sastavio jedan provokator ili, pak, neki pojedinci iz paraobavještajnog podzemlja, nego da je to baš ozbiljan, promišljen, lukav i vrlo pismeno napisan tekst, koji sam po sebi nije namijenjen javnosti, nego predstavlja plan djelovanja sa stručno razrađenim metodama i organizacijom radi neutraliziranja Kolinde Grabar Kitarović u njezinoj nakani da postane predsjednicom države, zna se u čiju korist.

josipovickolindaoperacijabarbikaProcjenjuje se kako bi gubitak predsjedničkih izbora predstavljao uvod i u siguran gubitak parlamentarnih, odnosno u HDZ-ovo ovladavanje svim državnim institucijama.

Anketni inženjering

U ovom se planu traže slabe točke Josipovićeve protukandidatkinje, pri čemu se, kao u svakoj političkoj propagandi, barata s poluistinama i izmišljotinama, što bi moglo odbiti glasače od zaokruživanja njezina imena. Nju će se nastojati predstaviti kao poslušnicu Zapada, američku igračicu iza koje stoji masonerija, NATO pakt i moćni centri u svijetu, što bi, između ostalog, mogla biti smetnja obećavajućoj gospodarskoj suradnji s Rusijom, čemu je, kako vidimo zadnjih dana, upravo posvećen Ivo Josipović, valjda iz inata što ga nije primio Barak Obama.

Nadalje, suradnja s Ivom Sanaderom trebala bi je dodatno kompromitirati, a u tom smislu pokušat će se preko Ante Nobila i Čede Prodanovića dobiti kakva podupiruća izjava ex-premijera. Desno boračko tijelo bi se moglo obeshrabriti informacijama o navodno Kolindinoj partizanskoj obitelji.

U toj je nervozi sazvao i hitnu konferenciju za novinare da bi objavio postojanje “Barbike”. On kao s tim nema veze, ali se potrudio da se za nju dozna.

Oko Josipovića će se okupiti široka koalicija i angažirati cijela Vlada, ali nije dobro da ga, s obzirom na pad rejtinga, naglašeno zagovara Zoran Milanović niti da on bude naglašeno protiv Kolinde. Također je poželjna diskretna potpora Milana Bandića, kojega valja zaštititi od mogućih afera. Iskoristit će se Josipovićev savjetnik za vjerska pitanja Stjepo Bartulica, inače blizak kardinalu Bozaniću radi utjecaja na crkvene krugove.

U istom kolu trebali bi se naći inače međusobno suprotstavljeni pojedinci (Čačić-Pusić, Bandić-Milanović, Kajin-Jakovčić). Zanimljivo, Kolindi Grabar planiraju se približiti one civilne udruge koje inače nisu drage desnom biračkom tijelu te će se vršiti analiza njezinih vrijednosnih stavova koji su u suprotnosti sa stavovima tog tijela.

Nervozni Josipović

Neće, naravno ostati pošteđen ni privatni život gospođe Kitarović. Pa će se tako nastojati podmetati i širiti vijesti o njezinim ljubavnim aferama i bračnim problemima, pri čemu se računa na pomoć medijskih prijatelja u Bruxellesu, a vodit će se i tajni nadzor nad plaćanjem poreza. Njezina uspješna karijera tumačit će se kao rezultat dodvoravanja političarima suprotnog spola. Likove koji se budu vezali uz nju u kampanji nastojat će se kriminalizirati, ili prikazivati kao “tipove iz Karamarkova obavještajnog podzemlja”.

Ključnu ulogu trebao bi odigrati anketni inženjering, čega inače u našim političkim nadmetanjima ne nedostaje. Voditelje naručenih i redovito promašenih anketnih istraživanja sve češće susrećemo i kao objektivne političke analitičare. Ta bi istraživanja morala pokazivati uvjerljivu nadmoć aktualnog predsjednika i to u svim županijama, tako da se ostavi dojam kako za protukandidatkinju nema smisla glasovati.

Također je važno pokazivati kako je i dio desnih, odnosno HDZ-ovih birača sklon Josipoviću, što se uostalom već sada radi. “Barbika” priznaje da je Kolinda Ivi nadmoćnija u vizualnom izgledu, što će se nastojati kompenzirati vađenjem njezinih eventualnih nespretnih detalja, intonacija, izjava ili poza.

Za provedbu ovoga plana koristit će se “medijska gerila”, forumi, blogovi, komentatori, Facebook i Twitter, kompjutorski i komunikacijski stručnjaci, pouzdane novine i televizije, Puls i Gong, savjetnik za nacionalnu sigurnost, županijski stožeri i ministri. Svi će oni raditi na otvorenoj promidžbi i protupromidžbi, na lažnim istraživanjima, na širenju glasina, škakljivih vijesti, karikatura, i viceva poput ovoga: “Zašto plavuša želi biti predsjednica? Zato da dokaže kako svatko može biti predsjednik”.

Ivo Josipović, koji se naglo probudio iz četverogodišnjeg sna, zastupajući krajnje problematičnu ideologiju, koji sada niče i tamo gdje ga ne siju, koji je pokrovitelj svih mogućih manifestacija i koji prima na kavu predstavnike raznih slojeva, koji prati Gorana Baru na klaviru, koji je preuzeo ulogu Vlade u pregovorima o energetskoj strategiji, koji se hvali kako je s Obamom sjedio na ručku stolac do stolca na skupu državnika istočne Europe, pri čemu je od aperitiva do glavnog jela s njim razmijenio mišljenje o svim gorućim svjetskim i hrvatskim problemima, koji dijeli odlikovanja Stieru i Piculi kako bi pokazao svoju širinu, a Bajiću svoju potporu borbi protiv korupcije, koji pokreće promjenu Ustava itd., grčevito se očito bori za svoj opstanak postajući sve nesigurniji i nervozniji.

U toj je nervozi sazvao i hitnu konferenciju za novinare da bi objavio postojanje “Barbike”. On kao s tim nema veze, ali se potrudio da se za nju dozna.

Josip Jović/slobodnadalmacija.hr

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari