Connect with us

BiH

Bariša Čolak – Ako se ne riješi Izborni zakon tražit ćemo alternativne moduse u okviru međunarodnog prava

Objavljeno

-

bariša čolak Borjana Krišto

Bariša Čolak, izaslanik u Domu naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine, kazao je da treba insistirati na potpisanom sporazumu između ove stranke i SDA koji se tiče izbora u Mostaru i Izbornog zakona. Nakon što su o Izbornom zakonu neuspjeli pregovori, Čolak je kazao da su se strane obvezale da će ga provesti – ipak, naveo je da je bilo previše negativnih iskustava u prošlosti.

“Čujte, imamo negativna iskustva, 2013. je bilo nešto slično, potpisano u Briselu, a kada su predstavnici tada šest stranaka potpisali da jedan narod neće drugome birati predstavnike. Ponovilo se u Mostaru 2015. Imamo dvije rezolucije Europskog parlamenta koje govore o federalizmu, decentralizaciji, legitimnom predstavljanju”, rekao je Čolak za N1 televiziju.

On je kazao da se ne može ravnodušno gledati na sve što se događa.

“Prije svega mislim na istup Izetbegovića. Traže se novi uvjeti. Što se promijenilo do sada – ništa se nije promijenilo. Nije bilo drugih uvjeta u potpisanom sporazumu. To je u interesu svih, ne samo HDZ-a, HNS-a, nego u interesu svih stranaka i u korist BiH. Mi moramo riješiti problem, jer ga nitko drugi neće riješiti”, poručio je.

Upitan znači li to Izborni zakon pa Vlada FBiH ili obratno, Čolak je odgovorio:

“Ne mislim da se radi o ucjeni, barem ne s naše strane. Kolegama je stavljeno do znanja što je naš prioritet i što treba napraviti prvo. To je po meni principijelni stav. Odgovorna politika. Ne koristi samo nama nego svim građanima. Mi ne mislimo da je nekakav nesrazmjer između ovog što tražimo i cilja kojeg želimo postići”, kazao je.

“Želimo da se promijeni Izborni zakon. Imamo pet negativnih iskustava, uspostava Vlade bez hrvatskih predstavnika, tri puta izbor člana Predsjedništva. To moramo riješiti”, pojasnio je.

Bakir Izetbegović odbio pregovore o izmjenama izbornog zakona

HDZ će biti uporan u provođenju zacrtanog, a ponadao se i utjecaju međunarodne zajednice – koja je bila svjedok sporazuma u Mostaru.

“Ako ne dođe do toga – moramo tražiti alternativne moduse”, naveo je rekavši da će ih tražiti u okviru međunarodnog prava, međunarodnih standarda, ali i u okvirima Ustava BiH.

“Naš je cilj da provedemo konačno odluke Ustavnog suda i Europskog suda za ljudska prava”, dodao je.

“Ovo na čemu mi inzistiramo – partnerska strana krši temeljne odredbe Ustava i odluka Ustavnog suda. Da ne spominjem druge koje je donio Europski sud za ljudska prava”, kazao je Čolak.

On je rekao da se i ranije dogašalo da se vlade nisu konstituirale po godinu i pol dana, bilo je sličnih primjera u drugim državama – ali je dodao: “Mislimo da je ovo (Izborni zakon) prioritet svih prioriteta”.

Čolak je komentirao i posjetu Milorada Dodika Zagrebu, rekavši da nema potrebe za negativnim konotacijama, te je dodao da bi bilo dobro da više stranaka rješava otvorena pitanja.

“Drugi koji žele, a obnašaju funkcije, bi trebali pokazati inicijativu i rješavati probleme, kazao je Čolak, prenosi HMS.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari