Pratite nas

Politika

Bariša Čolak: Bošnjaci su izborom Komšića poručili Hrvatima da nisu politički narod

Objavljeno

na

Izborom Željka Komšića za hrvatskoga člana Predsjedništva BiH Bošnjaci su jasno poručili Hrvatima da ih ne smatraju političkim narodom i da su BiH i FBiH njihov prostor, rekao je za dnevnik.ba Bariša Čolak, član Predsjedništva HDZ-a BiH i zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamenta BiH.

Na jučerašnjim izborima Bošnjaci su izabrali dva člana Predsjedništva BiH – hrvatskoga i bošnjačkoga, te time nastavili proces političkog obespravljivanja Hrvata i njihovog pretvaranja u nacionalnu manjinu.

„Prije ozbiljnijih analiza izbora potrebno je dobiti sve rezultate glasovanja. Prema podacima kojima mi raspolažemo, uvjerljivo smo pobijedili u pet županija. No, dok ne dobijemo sve rezultate, ne treba unaprijed proglašavati pobjedu. Ipak, prema podacima kojima mi raspolažemo podrška HDZ-u BiH i strankama HNS-a BiH bi trebala biti veća nego u mandatu na izmaku“, rekao je Čolak.

Ipak, fokus izbora je izbor Komšića u Predsjedništvo i novo gaženje izborne volje hrvatskoga naroda.

„Sada je potrebno procijeniti što i kako dalje. No, već je sad sasvim izvjesno da se provodi jedan osmišljeni projekat. To će se zorno vidjeti i kroz analizu izbornih rezultata, jer će ta analiza pokazati tko je za koga glasovao. Naši sugrađani Bošnjaci ovim izborom Komšića su nam poručili sljedeće: ‘nas ima preko 50 posto, BiH je naša država a FBiH je naš entitet’. To se želi poručiti“, rekao je Čolak.

Napomenuo je kako su hrvatski političari to do sada već nebrojeno puta kazali.

„U samoj kampanji to nismo isticali, vodili smo pozitivnu kampanju ne obazirući se na druge. No, dok smo mi to tako radili, drugi su osmislili projekat Komšić i proveli. Sve je ovo već viđeno. Zna se što se događalo u vrijeme platforme i alijanse. Ovo je jedna ružna poruka Hrvatima u BiH, ali i čitavoj BiH. Poručuje se da će biti onako kako Bošnjaci kažu ili neće biti nikako. To je jako loša poruka za cijelu državu“, istaknuo je.

Također, naglasio je kako izbor Komšića u Predsjedništvo jasno pokazuje i zbog čega se nije provela presuda Ustavnoga suda BiH o legitimnom predstavljanju u predmetu „Ljubić“.

„Tu se više ne radi o neznanju ili propustu, nego o svjesnoj nakani da se ne dođe do promjena Izbornoga zakona koji bi omogućio legitiman izbor političkih predstavnika svakog od konstitutivnih naroda. To se vidjelo i u sinoćnjim izjava bošnjačkih političara koji su neskriveno poručili Hrvatima da ne postoje kao politički narod i da će Bošnjaci birati umjesto njih“, rekao je Čolak za dnevnik.ba

 

Dan patološke mržnje u Bosni i Hercegovini (7. listopad 2018.)

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Politika

Milijan Brkić: Ostajem u HDZ-u, ja nisam od onih koji napuštaju borbu

Objavljeno

na

Objavio

Potpredsjednik Hrvatskog sabora i zamjenik predsjednika HDZ-a Milijan Brkić, vezano uz podizanje optužnice i produljenje pritvora Franji Vargi i Blažu Curiću, Brkićevu kumu, u tzv. “aferi SMS”, u srijedu je rekao kako će se “boriti još više i još jače”

Na žalost mnogih dušebrižnika, nisam spomenut u optužnici, ponovio je Brkić i danas.

Na novinsko pitanje, je li prevelik teret za HDZ, Brkić je odgovorio:

“Teret? Imate vi neku vagu da to mjerite?… Nisam u optužnici, poručujem svima da sam u HDZ-u, da ostajem u HDZ-u. Ja nisam od onih koji napuštaju borbu i ostajem se boriti još više i još jače”, kazao je Brkić u srijedu u Saboru.

Podsjetimo, osječki Županijski sud u utorak je produljio pritvor osumnjičenicima u tzv. “aferi SMS”, bivšem policijskom informatičaru Franji Vargi i bivšem vozaču ministra poljoprivrede Blažu Curiću, koje Uskok tereti zbog spriječavanja dokazivanja i pomaganja u tome nedjelu.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Politika

Lovro Kuščević: Raduje me što Brkića nema u optužnici u aferi SMS

Objavljeno

na

Objavio

Ministar uprave i politički tajnik HDZ-a Lovro Kuščević izjavio je u srijedu kako ga raduje što zamjenika predsjednika HDZ-a Milijana Brkića nema u optužnici protiv bivšeg policijskog informatičara Franje Varge i bivšeg vozača ministra poljoprivrede Blaža Curića, koje Uskok tereti zbog sprječavanja dokazivanja i pomaganja u tome nedjelu, ali dodaje kako ipak treba pričekati da se proces dovrši.

Upitan da prokomentira to što Brkića nije spomenut u optužnici u tzv. “aferi SMS”, a unatoč tomu “iz HDZ-a dolaze signali kako bi Brkić trebao sam razmisliti o odlasku”, Kuščević je rekao kako se cijela stvar treba dovesti do kraja.

“HDZ-u je stalo da se cijeli proces dovede do kraja i da se što prije sazna tko je što radio i tko je naručivao takve SMS-ove”, rekao je.

“Ako se bilo tko povezuje s aferom, ne samo Brkić nego bilo tko s bilo kakvim aferama, utoliko mu nije mjesto u HDZ-u. Ja bih ipak pričekao da se sve dovrši”, kazao je Kušćević odgovarajući na pitanje je li Brkićeva pozicija u HDZ-u upitna.

Na opasku novinara da za HDZ nije dovoljno što Brkića nema u optužnici nego se čeka da bude sve gotovo te se ne isključuje mogućnost da se istraga proširi, Kuščević je rekao da ne nadzire rad nadležnih tijela.

“Zaista ne nadzirem niti kontroliram rad Uskoka niti policije ni bilo koga. Ako je bilo koji član HDZ-a povezan s ikakvom aferom, njemu nije mjesto u HDZ-u. Vidim da Brkića tu nema i to me raduje”, zaključio je Kuščević.

(Hina)

 

MILIJAN BRKIĆ – ‘Na žalost mnogih dušebrižnika, niti sam obuhvaćen niti spomenut u optužnici’

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari