Pratite nas

Politika

Bariša Čolak: Članovima SIP-a se prijeti, a političko Sarajevo poziva na kršenje zakona

Objavljeno

na

U gostima kod Marija Vrankića kroz talk show “Dobar, loš, zao” Naše TV o političkim aktualnostima mjesec dana poslije izbora govorio je jedan od najiskusnijih hrvatskih političara u Bosni i Hercegovini, pravnik iz Širokog Brijega, trenutni supredsjedatelj Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Bariša Čolak. Među ostalim, Čolak je kazao da političko Sarajevo u sprezi sa privatnim i javnim medijima ponavlja laži da je primjena popisa iz 1991. po Ustavu FBiH obavezna pri popuni Doma naroda FBiH obavezna što, naravno, nije istina.  

Sve ovo čemu svjedočimo, od rasprave koji popis stanovništva bi se trebao koristiti kao podloga za izborni proces, smije li Središnje izborno povjerenstvo donijeti nova pravila i kakva, uglavnom suprotna mišljenja stranaka Hrvatskog narodnog sabora od onih koje svoje sjedište imaju u Sarajevu, sve su to, nažalost, očekivane stvari i za našega sugovornika.

Na pitanje stvara li politika iz Sarajeva pogrešnu sliku o zakonima i pravu za narod koji “izbezumljuje”, Čolak odgovara da je to slučaj i u većini medija, privatnim i javnim. “To je namjerno ponašanje, to više nije slučajno. Ponavlja se laž da je popis iz ’91. obvezatan po Ustavu Federacije što nije istina itd.”, dodaje.

Čolak je 1999. godine otišao u Sarajevo i prema vlastitom iskustvu kaže kako je u to vrijeme povjerenje bilo veće nego sada. “U međuvremenu se dogodilo mnogo toga, od Alijanse do Platforme, pa sad i ovo zadnje biranje Komšića za hrvatskog člana predsjedništva. Umjesto da povjerenje s vremenom raste, to ipak nije tako.”

Stalno svjedočimo međusobnim optužbama za u BiH čiji su političari rigidni, čiji potpiruju negativnost, čije je retorika oštrija. Sarajevska mantra o trećem entitetu se toliko puta ponavlja da je neki smatraju istinitom, ali Čolak tvrdi da je s hrvatske strane kampanja bila korektna. “Onog trenutka kada se vi zalažete za ono što vam Ustav BiH omogućuje, da imate pravo na konstitutivnost, evo, koliko je već vremena prošlo od odluke Ustavnog suda, pa i one o navodnoj povredi vitalnog nacionalnog interesa bošnjačkog naroda, što je sud odbacio, međutim, vi nemate partnere s kojima biste to izglasali”, tvrdi.

“Nedavno sam čuo g.Nermina Nikšića kako kaže da je korištenje popisa iz 2013. legaliziranje etničkog čišćenja i udruženog zločinačkog pothvata, ali pogledajte krajeve s bošnjačkom većinom i one s hrvatskom, vidjet ćete da je kod Hrvata da ih je u tim krajevima preko 50% manje, što s druge strane nije slučaj, radi se o daleko manje postotku”, govori Čolak.

Smatra da nije dobro tražiti od SIP-a da donese podzakonske akte koje za to nema ovlasti i tako još dodatno radi razliku između Zastupničkog doma i Doma naroda. Za potonjeg Čolak smatra da je u državama kao BiH još važniji jer štiti vitalne nacionalne interese određenog naroda.

Na pitanje zašto su HDZ BiH i HNS dopustili da se stvori mišljenje kako oni ne žele promjenu izbornog zakona, Čolak podsjeća da nijedna stranka iz Sarajeva nije ponudila bilo kakvo rješenje koje bi bilo u skladu s odlukama Ustavnog suda BiH. Također, na vječno pitanje kod izbora u Predsjedništvo jeli kandidat mora biti iz reda hrvatskog naroda ili hrvatski predstavnik dodaje još jedno pravilo koje jasno govori da se radi o legitimnom predstavljanju – “Ako je jedan član Predsjedništva nezadovoljan odlukom koju su donijela ostala dvojica on se ima pravo obratiti u Domu naroda svom klubu tj. hrvatskom ili nekom drugom klubu.”

Još 2013. se u Bruxellesu potpisalo da jedan narod neće drugome birati predstavnike, to je 2015. ponovilo na još jednom sastanku u Mostaru, onda imamo rezolucije EU parlamenta koje govore o federalizmu i sl., a onda dolazimo do toga da se takve izjave iz Europe osuđuju, a svi smo kao za Europsku uniju, prepričava dio problema Čolak.

“Neki dan se kroz jednu tiskovinu poručuje premijeru i predsjednici RH ‘sjašite s Bosne i Hercegovine’, jeli to jezik s kojim bi se trebalo komunicirati s bilo kim u svijetu, ne samo našim susjedima.”

Spomenuo je i Bugojno kao sredinu u kojoj je veliki broj nekažnjenih ratnih zločina i što je još žalosnija činjenica da neki koji su i osuđeni obnašaju značajne uloge u političkom ili kulturnom životu Bugojna. Tamo danas Hrvata skoro da i nema u odnosu na stanje prije rata. Tamo je dolazio Željko Komšić i bio u društvu ljudi koji imaju prste upravo u ratnim nedjelima.

Osvrćući se na rad budućeg Predsjedništva Čolak daje usporedbu s prethodne četiri godine aktualnog sastava koje je unatoč nesuglasicama i zamjerkama ono jako puno odluka na tom tijelu donijeli suglasno. “Bojim se da u ovom novom sastavu to neće biti moguće”, dodaje.

Nedavno je i predsjednik SIP-a priznao da se na njih vrši pritisak, što hoće nama pripisati, prepričava Čolak, pozivam ih da prijave nadležnim institucijama bez obzira koliko mi bili skeptični prema našim organima. Te pritiske je javno priznao predsjednik Petrić.

“Smatram da bi nakon svih intervencija visokih predstavnika sada trebalo donijeti potpuno novi ustav, ali kako”, pita se Čolak.

HMS/ /Hrvatsko nebo

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Politika

Picula nosi SDP-ovu listu za europske izbore

Objavljeno

na

Objavio

Uoči sjednice Glavnog odbora SDP-a u nedjelju ujutro okupilo se Predsjedništvo stranke koje je utvrdilo redoslijed 12 kandidata na stranačkoj listi za izbore za Europski parlament, koju će, neslužbeno doznaju mediji u nedjelju, predvoditi aktualni europarlamentarac Tonino Picula.

Lista je sastavljena prema zip-modelu, odnosno, naizmjenično su kandidirani muškarci i žene tako da je druga na listi također europarlamentarka Biljana Borzan. Na trećem je mjestu saborski zastupnik i član Predsjedništva Predrag Matić, slijedi zastupnica Romana Jerković te zastupnik Joško Klisović.

Na šestom je mjestu članica Predsjedništva Ivana Posavec Krivec, iza nje zastupnik Gordan Maras, te Barbara Antolić Vupora i Mladen Novak. Na desetom je mjestu Sanja Radolović, iza nje nestranačka Mirela Holy te saborski zastupnik Ranko Ostojić.

Premda izglasavanje liste za europske izbore nije bilo utvrđeno dnevnim redom, naknadno je ta točka uvrštena u dnevni red pa će o njoj glasati Glavni odbor SDP-a.

(Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Politika

Siniša Varga: Ne vraćam mandat SDP-u

Objavljeno

na

Objavio

Varga je u otvorenom pismu napisao da je kap koja je prelila čašu bila odluka da se bivša članica SDP-a Mirela Holy kandidira na SDP-ovoj listi za europske izbore.

Siniša Varga gostovao je u Dnevniku N1 televizije i pojasnio razloge odlaska iz SDP-a te odgovorio na zahtjev Davora Bernardića da vrati saborski mandat.

Varga je u otvorenom pismu napisao da je kap koja je prelila čašu bila odluka da se bivša članica SDP-a Mirela Holy kandidira na SDP-ovoj listi za europske izbore.

Za N1 je poručio da je ona bila sastavnica u detroniziranju SDP-a s vlasti i povratku HDZ-a. “To je krimen preko kojeg ne mogu preći”. poručio je Varga dodavši da je Holy sada privržena Bernardiću i da imaju pakt o nenapadanju. “Ide na eu izbore, to je bio znak, donio sam odluku kakvu sam donio”, rekao je Varga.

Rekao je da su svi pokušaji mijenjanja stranke iznutra bili jalovi i neuspjeli. Dodaje da će SDP vjerojatno zbog izborne metodologije ostvariti priželjkivana tri mandata u Europskom parlamentu, što će “zabetonirati status predsjednika, a stranka će se iznutra nastaviti urušavati”.

Varga kaže da će se u Saboru nastaviti zalagati za legalizaciju uzgoja medicinskog kanabisa te poboljoljšanje dostupnosti zdravstvene zaštite. “To ne mogu postići kao zastupnik SDP-a, ali kao nezavisni možda mogu”, poručio je.

Dodao je i da mu je na početku mandata aktualnog Predsjedništva rečeno, kao i svim bivšim ministrima, da moraju biti “tihi i kuš”, da bi se novi članovi mogli istaknuti.

Odbio je zahtjev Davora Bernardića da vrati saborski mandat stranci

“Moja je ustavna ovlast da radim s mandatom što želim. Mogu građanima više dati ja kao neovisan nego jalovo kao član SDP-a”, poručio je dodavši da je dao vlastito zdravlej za boljitak SDP-a i građana te da kao nezavisni zastupnik može dati puno više.

Rekao je da je vodio neformalne razgovore s drugim klubovima u Saboru, ali da u narednom razdoblju ostaje neovisni zastupnik, dodaje da će prema HDZ-u biti malo više distanciran.

 

Bernardić o izlasku Varge iz SDP-a: Cijenim ljude koji ne napuštaju SDP kada situacija postane teška

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari