Connect with us

BiH

Bariša Čolak: Ne možemo odstupiti od Ustava i odluka Ustavnog suda BiH

Objavljeno

-

Ne možemo odstupiti od Ustava i odluka Ustavnog suda BiH. Ako govorimo o izmjenama Ustava, tu se moramo rukovoditi relevantnim odlukama Međunarodnog suda u Strasbourgu, izjavio je u intervjuu za Oslobođenje predsjednik Odjela za ustavnopravna pitanja HNS-a BiH Bariša Čolak.

– Ostajemo pri stavu da je ključno promijeniti izborna pravila za Predsjedništvo BiH i Dom naroda, kao i konačno donijeti rješenje za Mostar. Voljni smo saslušati i prihvatiti i rješenja koja ponude drugi. Naravno, ona moraju uvažavati načelo konstitutivnosti i ravnopravnosti svih naroda. Moraju uvažavati i načelo legitimnog predstavljanja. To se zrcali u odlukama Ljubić i 3/17 – donesenoj na temelju ulaganja vitalnog nacionalnog interesa od Kluba Bošnjaka u Domu naroda – kaže Čolak.

Upitan postoji li danas više prijedloga ili se razmatra konkretno jedan, kazao je da ima više mogućnosti. – Jedna od njih se odnosi na općine, druga na županije… Koja od navedenih će na kraju biti ponuđena, iskreno ne znam ni sam, a ne mogu ni pretpostaviti. Osobno se mogu zalagati za jednu od njih, ali ukoliko nju ne podiže ostali unutar HNS-a, onda ne treba iznositi ni osobni stav – rekao je.

Naglasio je da se prijedlozi mogu razlikovati u procesnom ili u izvedbenom smislu, ali da se “bit ne može razlikovati”.

– Ne može se odskakati od odluka Ustavnog suda. Ako govorimo o Domu naroda – pa jasno je da bi to trebao biti u pravom smislu riječi Dom naroda, a ne dom županija. Naše rješenje ne može biti ponuđeno ukoliko ne uvažava i taj princip. U protivnom, Dom naroda ne bi imao smisla – rekao je, između ostalog, Čolak za Oslobođenje.

(Fena)

Karamatić: Amerikanci su planirali kako će im trebati 20 godina da naprave bosansku naciju…

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas