Connect with us

BiH

Bariša Čolak: Pozdravljam ono što Milanović govori

Objavljeno

on

Bariša Čolak, izaslanik u Domu naroda državnog parlamenta, kaže u izjavi za Bild.ba kako je izjava Zorana Milanovića “kontinuitet i jasna politika koju vodi”.

Zoran Milanović je gostujući u središnjem dnevniku HRT-a ponovio svoje izjave o Bosni i Hercegovini.

“Dayton je takav kakav je i ne vidim uopće načina da ga se promijeni bez nasilja. Ne mislim na rat. Mislim naprosto na mentalno i svako drugo nasilje koje u BiH, to svatko zna, nikada nije prolazilo. I uvijek je izazivalo još veće nasilje. Vi ne možete bosanski sustav, bosanskohercegovački okvir promijeniti bez volje konstitutivnih naroda. To su Srbi, koji imaju Republiku Srpsku, koja je donesena, to ne možete poništiti.

Mogu ja o tome misliti što god hoću, prošlo je 25 godina. Imate Srbe, čiji predstavnici govore svašta, ali imaju nekakva prava. Imate Hrvate – da, Hrvati postoje, kao i Bošnjaci, postoje, ne možemo se praviti da ne postoje – koji su nezadovoljni u toj državi. Je li to neka tajna? Jesam li ja nacionalist ili šovinist ako to kažem? To je sad problem onih koji se sa mnom ne slažu, što će to meni jako teško reći, mada će mi to reći, već i govore.

Neka se ne zanose da će bilo kakve strateške odluke o ičemu biti donošene bez suglasja triju konstitutivnih naroda, i to nije nikakav srednji vijek, i bez toga nema građanske države. Dakle, još jednom govorim – građanska država je daleki, daleki san, i to je lijepa stvar, ali prvo sapun, onda parfem”, rekao je Milanović.

“Ja sam vidio što je predsjednik Zoran Milanović rekao i to pozdravljam. To je samo jedna od izjava koju je on dao i izraz je kontinuiteta i jasne politike predsjednika Hrvatske kad je riječ o BiH i bh. Hrvatima”, kazao je Čolak.

Čolak se, također, slaže s Milanovićem oko nemogućnosti uspostave građanske države onako kako je vide vodeće bošnjačke političke elite.

“On (Milanović) zapravo utvrđuje ono što je istina – a to je da se Ustav ne može mijenjati bez volje konstitutivnih naroda i to je vrlo jasno rekao. Kada on govori o građanskoj državi, on govori da nije moguća onako kako je vide bošnjačke stranke. Oni je vide kao državu gdje dominira bošnjački narod nad Hrvatima i Srbima. Vidimo i da Bakir Izetbegović govori da treba više građanskog u odnosu na etničko. Upravo tu se vidi jedna zamjena teza. Građansko nije problem u građanskim domovima, a on pod etničkim negira koletkivnu jednakost koja je ustavom i preambulom ustava definirana: Dakle, Bošnjaci, Srbi, Hrvati zajedno s ostalim građanima… “, podsjetio je Čolak.

Izjava Milanovića je, kaže Čolak, “na mjestu”, a to što se neki s njom ne slažu je “njihovo pravo”.

Po njegovom mišljenju, u BiH postoji tendencija pokušaja zatiranja kolektivnih prava.

“Problem je što se pod građanskom državom podrazumijeva pravilo jedan čovjek jedan glas… Građanske su i Belgija i Švicarska i Kanada gdje se uvažavaju i pojedinačna i kolektivna prava. Ovdje se kolektivna pokušavaju zatrti i pokušava se zatrti činjenica da postoje tri konstitutivna naroda”, zaključio je Čolak.

Podijeli članak s prijateljima

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari