Connect with us

Politika

Barroso od Janukoviča zatražio hitno okončanje nasilja, Prijeti i Obama

Objavljeno

on

[box_dark]

21.55 Upravo je okončan sastanak predsjednika Janukoviča i trojice oporbenih čelnika – Olega Tjagniboka, Vitalija Klička i Arsenija Jatsenjuka. RT piše kako se razgovaralo o mirnom oknočanju krize u zemlji. Informaciju je priopćio ured stranke Batkivščina.

21.15 General Filip Breedlove, najviši vojni zapovjednik NATO-a, također je pozvao ukrajinske čelnike da izbjegnu korištenje vojne sile protiv svoga naroda. Nasilje je osudio i Ban Ki-moon. Glavni tajnik UN -a kazao je kako je ono ”neprihvatljivo od bilo koje strane”. Poziva na poštovanje ljudskih prava u Ukrajini.

20.44 Američki predsjednik Barack Obama zaprijetio je ukrajinskoj vladi da će osjetiti ”posljedice” ako se nasilje nastavi. Obama je oštro osudio nasilje u Kijevu te dodao kako još uvijek vjeruje da je mirno rješenje moguće.

Zdravstveni odjel u Kijevu priopćio je da je najmanje 426 osoba zatražilo liječničku pomoć. Njih 277 trenutačno se liječi odprostrjelnih rana i opeklina.

Prosvjednici su opljačkali i zapalili ured vladajuće Stranke regija u Poltavi istočno od Kijeva, priopćila je ukrajinska novinska agencija Interfax. Više od 1000 ljudi okupilo se ispred glavnog policijskog ureda u Žitomiru zapadno od Kijeva. Bacaju zapaljive bombe, javlja UNIAN, prenosi BBC.

20.15 Kanada je zatvorila svoje veleposlanstvo u Ukrajini, a britansko je veleposlanstvo objavilo kako je ”privremeno zatvoreno za posjetitelje”. U mjestu Hmelnitski u središnjoj Ukrajini prosvjednici su prevrnuli autobus. Jedna žena ubijena je od sigurnosnih snaga, javlja BBC. Smijenjeni general Zamana početkom mjeseca kazao je da “nitko nema pravo koristiti oružane snage da bi ograničio prava građana”, citira AFP.

[/box_dark]

[dropcap]U[/dropcap] pozadini događaja u Ukrajini zapravo je borba za utjecaj i moć Zapada u svijetu i gledaju li ljudi i dalje na SAD kao na svjetskog lidera, a bitka koja se vodi u toj zemlji dio je bitke starije i od SAD-a kao države, piše u srijedu BBC.

Od pada Sovjetskog Saveza, Rusija je pretrpjela katastrofalne gubitke od Zapada i ispravno ili krivo, na EU gleda kao na “šapu američke mačke”, piše Mark Mardell, urednik BBC-a za Sjevernu Ameriku.

Ne samo da su Poljska i Češka ključne članice EU-a, nego su u Uniji i republike bivšeg SSSR-a poput Litve i Latvije, a želi joj se priključiti i povijesni ruski saveznik Srbija.

EU se možda čini sklerotična, stara i nesposobna, ali i dalje predstavlja Zapad i vrlo je atraktivna zajednica koja susjedne, manje bogate zemlje privlači kao magnet željezo.

Smrt na ulicama, buka oklopa specijalnih snaga i molotovljevi kokteli samo su vanjska manifestacija onoga što je počelo kao želja brojnih Ukrajinaca da se priključe EU-u, a Rusija odlučila da je to točka u kojoj mora zaustaviti slabljenje svoje moći.

Ruski predsjednik Vladimir Putin želi osnovati Euroazijsku uniju kao pandan EU-u, pri čemu su mu nafta i financijska pomoć jaki asovi u rukavu.

Ukrajinski predsjednik Viktor Janukovič oduševljeno je prihvatio tu ponudu, dok Gruzija i druge zemlje regije sklone Zapadu motre situaciju.

Filozof iz 18. stoljeća Gottfried Wilhelm Leibniz upozorio je da je Rusija postala “Turska sa sjevera”, odnosno da je Otomansko carstvo stoljećima bilo najveći izazov Europe, dok današnja Rusija predstavlja sličnu teritorijalnu i ideološku prijetnju.

Dvadeseto stoljeće pokazalo je da je bio u pravu. Povijest još nije gotova. Mislim da živimo u dovoljno pametnom svijetu da se neće dogoditi naoružani sukob između današnjih verzija velikih sila, kaže Mardell.

_73086038_kiev_sat_976

No, uz Europu koju doživljavaju slabom i američkog predsjednika Baracka Obamu za kojeg kažu da ga previše ne zanima ono što se događa izvan SAD-a, sljedeće što će se dogoditi od presudne je važnosti, upozorava urednik BBC-a.

Barroso od Janukoviča zatražio hitno okončanje nasilja

Predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso u srijedu je u telefonskom razgovoru s ukrajinskim predsjednikom Viktorom Janukovičem od njega zatražio da odmah okonča nasilje u zemlji.

Barroso je dan nakon žestokih sukoba između policije i prosvjednika u Kijevu u kojima je smrtno stradalo najmanje 26 ljudi, svog sugovornika podsjetio na “posebnu odgovornost koju ima ukrajinska vlada, a to je izbjegavanje nasilja i jamstvo poštivanja ljudskih prava i temeljnih sloboda”.

Barroso je upozorio i da će EU “reagirati oštro ako se stanje pogorša”, a ministri vanjskih poslova EU-a u četvrtak će, kako stoji u priopćenju Komisije, “raspravljati o ciljanim mjerama protiv odgovornih za nasilje”.

Nakon višemjesečnog odugovlačenja, europski čelnici u srijedu su odlučili povisiti ton prema ukrajinskom režimu te zaprijetiti sankcijama.

Podijeli članak s prijateljima

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari