Pratite nas

Iz Svijeta

Bashar Al-Assad: Bitka za oslobađanje Idliba majka je svih bitaka

Objavljeno

na

“Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan lopov je i kriminalac koji nam je do sada krao naftu, tvornice, biljke, pamuk i žito, a danas nam krade zemlju”, kazao je sirijski predsjednik Bashar Al–Assad nakon iznenadnog posjeta selu Al-Hbeit, u provinciji Idlib, koje se nalazi na prvoj crti s pobunjenicima i džihadistima, kojeg je 10. kolovoza sirijska vojska oslobodila.

“Došao sam vam kazati da je bitka za oslobađanje Idliba majka svih bitaka jer samo oslobađanjem Idliba možemo iskorijeniti terorizam koji ne prijeti samo našoj zemlji već cijelom svijetu”, kazao je Assad osvrćući se na turski vojni udar na sjeveroistoku Sirije protiv kurdskih snaga kojima su “zaštitnici Amerikanci” preko noći okrenuli leđa te ih ostavili na milost i nemilost “ratnom zločincu Erdoğanu”, kazao je Assad, prenosi VL

– Kad je agresija započela na sjeveru zemlje, komunicirali smo s različitim kurdskim političkim i vojnim snagama na terenu. Rekli smo da smo spremni podržati bilo koju skupinu koja se opire turskoj agresiji. To nije bila politička odluka, već nacionalna i ustavna dužnost – rekao je Assad.

Istodobno, predsjednik Turske Erdoğan potpisao je u Sočiju s ruskim predsjednikom Putinom “sporazum o borbi protiv terorizma, teritorijalnom integritetu i političkom jedinstvu Sirije.”

Prema sporazumu, kurdske se snage sa svojim teškim naoružanjem moraju povući 30 kilometara u roku od 150 sati, a tim će područjem patrolirati zajedničke patrole ruske i sirijske vojske. “Velik uspjeh na tursko-sirijskoj granici. Zona sigurnosti je uspostavljena!”, proslavio je na Twitteru uspostavu sigurnosne zone i predsjednik SAD-a Donald Trump.

 

Rusi prešli Eufrat u smjeru sirijsko-turske granice

 

 

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Iz Svijeta

Novo oružje protiv koronavirusa: Šest pacijenata predodređeno za smrt dobilo bitku

Objavljeno

na

Objavio

Foto: BAZ RATNER/Reuters

Cijeli svijet traga za lijekom ili cjepivom koje će pomoći suzbijanju panedmije Covida 19

Ohrabrujuće vijesti, čini se, stižu iz Izraela, naime u toj je zemlji preživjelo šest pacijenata zaraženih koronavirusom visokoga rizika smrtnosti. Liječeni su terapijom koja se zasniva na metodi liječenja imunoloških poremećaja korištenjem matičnih stanica iz posteljice. Liječenje provodi tvrtka Pluristema čije je sjedište u Haifi, a koja je objavila preliminarne podatke.

Pacijenti su liječeni u tri različita izraelska medicinska centra po tjedan dana, a lijek im je davan kao pacijentima kojima ništa drugo nije pomagalo, pa je odlučeno da im se da eksperimentalni lijek.

Svi su patili su od akutnog respiratornog zatajenja i upalnih komplikacija povezanih s koronavirusom. Četiri pacijenta su također imala i zatajenje drugih organskih sustava, uključujući kardiovaskularni i bubrežni zastoj, piše Jerusalem Post.

Pluristem je izvijestio da ne samo da su svi pacijenti preživjeli, već i da su četiri pokazala napredak kada je riječ o respiratornim parametrima, a tri se nalaze u naprednoj fazi odvikavanja od respiratora.

Dva pacijenta s već postojećim medicinskim stanjima pokazuju klinički napredak uz poboljšano disanje, prenosi RTL

U tvrtki ne kriju zadovoljstvo ovim rezultatima te su poručili da će nastaviti raditi dalje kako bi se pomoglo što većem broju pacijenata. Pojednostavljeno rečeno, radi se o PLX stanicama koje mogu dovesti do preokreta opasne prekomjerne aktivacije imunološkog sustava što bi moglo umanjiti fatalne simptome upale pluća i opće upale plućnog tkiva.

Naime, u najtežoj fazi bolesti Covid-19 tzv. “citokinskoj oluji”, kada dolazi do pretjerane reakcije pacijentovog imunološkog sustava koji ga praktički ubija žestokim autoimunom reakcijama, može pomoći tzv. imunomodulacijska terapija.

Raniji pretklinički nalazi pokazali su značajne terapijske učinke u istraživanju na životinjama, a Pluristem sad želi pokrenuti multinacionalno kliničko ispitivanje o liječenju komplikacija povezanih s koronavirusom, a na tom tragu se već vode razgovori s regulatorima u SAD-u i Europi.

I stoga, iako se ovo čini kao odlična vijest, ipak treba imati na umu da će tek kada krenu daljnja neovisna istraživanja biti moguće provjeriti imaju li i koliko te matične stanice praktičnu učinkovitost s obzirom na to da zasad jedino Izrael ima tu tehnologiju pa podaci njihovih istraživanja još nisu provjerljivi.

Australijski znanstvenici tvrde da su uspješno testirali lijek koji ubija coronavirus za 48 sati

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Iz Svijeta

Slovensko MVP: Glavni mediji su ‘sljednici komunističkog režima’

Objavljeno

na

Objavio

Mnogo uzbuđenja u novinarskim krugovima u Sloveniji izazvao je dopis ministarstva vanjskih poslova Vijeću Europe (VE), u kojem se tvrdi da glavne medije kontroliraju članovi i simpatizeri “nekadašnjeg komunističkog režima”, neskloni novoj vladi Janeza Janše.

Slovenski mediji prenose u četvrtak glavne naglaske dopisa kojeg je u vezi s medijskom situacijom u Sloveniji Vijeću Europe ovih dana uputilo ministarstvo vanjskih poslova.

Riječ je o svojevrsnoj reakciji na nedavno upozorenje povjerenice Vijeća Europe za ljudska prava Dunje Mijatović o tome kako mjere za suzbijanje dezinformacija o koronavirusu COVID-19 ne smiju narušavati slobodu medija.

U tom je kontekstu spomenula i Sloveniju, iznijevši slučaj istraživačkog novinara koji je, nakon jedne kritičke objave o ponašanju vlasti u vrijeme koronakrize, postao metom difamacijske kampanje medija bliskog vladajućoj stranci premijera Janeza Janše.

“Glavni mediji u Sloveniji sljednici su nekadašnjeg komunističkog režima, u njima su još krajem 90-ih godina na mjestima glavnih urednika bili suradnici zloglasne političke policije (Udbe) koja je progonila i mučila političke oponente i ljude zatvarala”, tvrdi se u dopisu u kojem se osporavaju tvrdnje novinara da se zbog kritički intoniranog teksta našao na meti aktualne vlasti.

Meta tog dopisa Vijeću Europe, kojeg su kritičari sadašnje vlade i premijera Janeza Janše nazvali “pamfletom”, osobito je RTV Slovenija, javni radio-televizijski servis za koji se tvrdi da rasipa javni novac i svojim objavama nastoji kompromitirati vladu koja se bori s epidemijom koronavirusa.

Navodi se da je u njemu zaposleno 2300 ljudi, što je previše s obzirom na sve siromašniji program. Uz to se kritiziraju i urednička i kadravska politika u vodećim dnevnim listovima te se navode primjeri kadrovskih “preskakanja” iz politike u novinarstvo i obratno, većinom u korist stranaka ljevice.

Tvrdi se također da slovenska medijska scena nije pluralizirana te da pokušaji prve vlade Janeza Janše (2004-2008.) da se uspostave novi mediji i urednički pristupi koji bi se distancirali od “totalitarističke prošlosti” nisu u cijelosti uspjeli.

Državnim tvrtkama se zabranjivalo objavljivanje komercijalnih oglasa u novim medijima, a na rukovodeća i urednička mjesta nakon prve Janšine vlade opet su dovedeni “stari” kadrovi bliski ljevici, tvrdi se u tom prikazu slovenske medijske scene.

Po tvrdnjama iz dopisa Vijeću Europe, i danas je većina tiskanih medija, portala i elektroničkih medija pod utjecajem bivšeg predsjednika Milana Kučana, “lijevih tajkuna” i “komunističkih struktura”.

Kako prenosi mariborski list “Večer”, riječ je o pokušaju sadašnje vlade da opiše teškoće u komunikaciji i probleme koje ima s novinarima u jeku epidemije, nakon što su neke novinarske udruge upozorile Vijeće Europe, Međunarodni novinarski institut (IPI), Organizaciju Article 19, Europski i Međunarodni novinarski savez (EFJ/IFJ) te Europski savez za radiodifuziju o tome da ih, kako navode novinari, nova vlada napada i vrijeđa, te tvrdi da oni o vladi šire laži.

Novi premijer u verbalnom ratu s novinarima

Janša je nedavno postao predsjednik slovenske vlade nakon ostavke prijašnje vlade Marjana Šareca, formiravši koaliciju u kojoj su još tri stranke, ali su u koaliciji on i njegova desna Slovenska demokratska stranka (SDS) dominantni.

Odmah nakon početka djelovanja vlade ušao je i u svojevrsni verbalni rat s novinarima. Tako je u nekoliko tvitova optužio nacionalnu televiziju da “laže” o potezima vlade, želeći prikazati kako je autoritarna i ne snalazi se u epidemiji koronavirusa, te da ima nesposobno vodstvo i novinare koji su previše plaćeni za ono što pružaju.

Televizijska postaja Nova24.TV, koju su osnovali članovi Janšine stranke, a u kojoj je sada i mađarski kapital, navodno investicija mađarskih poduzetnika bliskih premijeru Viktoru Orbanu, nedavno je objavila analizu u kojoj tvrdi da javna televizija namjerno, izborom kadrova i televizijskom montažom prikazuje Janšine istupe na premijerskoj funkciji na način da ga diskreditira.

Sadašnji premijer ima dugu povijest nesporazuma s medijima u Sloveniji, među njima i dvije sudske presude nakon što je dvije novinarke javne televizije nazvao “prostitutkama” zbog negativnih objava i komentara o njegovoj stranci. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari