Connect with us

Iz Svijeta

Bashar al Assad: Kurdski sjeveroistok Sirije mora se vratiti pod nadzor vlade

Objavljeno

-

Sirijski predsjednik Bašar al-Asad u četvrtak je izjavio da je krajnji cilj njegove vlade vratiti vlast na sjeveroistoku Sirije koji nadziru Kurdi ali je najavio da će se to dogoditi postupno.

U razgovoru za državnu televiziju Asad je rekao da je sporazum turskog predsjednika Tayyipa Erdogana i ruskog predsjednika Vladimiar Putina o uklanjanju kurdske milicije YPG iz “sigurnosne zone”, pojasa od 30 kilometra uz granicu, “pozitivan” korak koji će pomoći Damasku da ostvari svoj cilj.

“Možda neće ostvariti sve.. ali, nadamo se, otvara put oslobađanju tog područja u bliskoj budućnosti”, rekao je Asad koji je tijekom više od osam godina građanskog rata na vlasti ostao zahvaljujući podršci Rusije i Irana.

YPG se s Damaskom dogovorio da zauzme položaje u blizini granice nakon što je predsjednik SAD-a Donald Trump u listopadu objavio povlačenje američkih vojnika iz sjeveroistočne Sirije. Ta je odluka otvorila put turskoj ofenzivi protiv Kurda koji osjećaju da ih je napustio njihov američki saveznik.

Po konačnom sporazumu s Kurdima kojime će se vratiti pod nadzor države teritorij koji sada nadziru, od njih se neće tražiti da odmah predaju oružje kada sirijska vojska uđe na njihova područja, rekao je Asad.

“Postoje oružane skupine od kojih ne možemo očekivati da odmah predaju oružje no konačni je cilj vratiti se na ranije stanje, odnosno potpunu kontrolu države”, rekao je čelnik sirijske vlade. (Hina)

 

Hassan Haidar Diab: Nemoguće je da je al-Bagdadi tamo boravio, a da Turska to nije znala

 

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari