Connect with us

Komentar

Marko Ljubić: Bauk Arsena Bauka

Objavljeno

-

Rijetki su političari iz današnje generacije esdepeovaca za koje u javnosti postoji pretežit stav neistomišljenika da su pronicavi i dobri polemičari, kao za Arsena Bauka. Njemu je valjda dosadilo biti iznad prosjeka svoje skupine. Vidi da Matić, da prostite Fred prednjači, pa odlučio Arsen pošteno prestići Freda. Evo kako:

“Znaju li ovi likovi iz HDZ-a koji se skrivaju iza njihovog profila i nazivaju Mirelu Ahmetović komesarkom da je 1943. zamjenik komesara 2. zagorskoga partizanskog odreda, a od 1944. zamjenik komesara Brigade Braća Radić, pa onda komesar 32. divizije bio glavom, bradom i zvijezdom petokrakom Prvi Hrvatski Predsjednik dr. Franjo Tuđman”, piše Bauk.

Ne znam što i kako znaju ili ne znaju “ovi likovi iz HDZ-a”, a vidim što početnički i neobično neinteligentno ne zna ili ne želi znati Arsen Bauk replicirajući hadezeovcima i šaljući poruku javnosti. Ističem “neobično neinteligentno” jer Arsen Bauk nije u polemikama do sada ostavljao dojam komunikacijske tuposti recimo jednoga Freda Matića, koga su zidovi i stolovi u Europskom parlamentu očito uvjerili da nije “Balkanac” pa sve što se događa u Hrvatskoj naziva ” balkanskim poslima”. Arsen je uvijek do sada uspjevao biti pametniji.

Pametnom čovjeku se ne bi smjelo ni u jeku političke borbe, pa ni tjekom ulične svađe i tučnjave događati da ne zna razliku između ideala i patoloških perverzija.
Kad je Tuđman nosio petokraku i bio komesar, tada se to iz puno realnih razloga moglo smatrati idealizmom i imalo je jednu notu intelektualnog obilježja, ne samo u Hrvatskoj, nego diljem zapadne Europe, ali i cijele zapadne hemisfere, uključivo i SAD.

Naime, crvena zvijezda petokraka i ideali komunizma, koji su počivali na promidžbi radničkih i ljudskih prava, te prava naroda, još uvijek usprkos strahotama staljinizma u SSSR-u nisu bili svjetski kompromitirani prije svega zbog zatvorenosti SSSR-a, relativno loše komunikacijske infrastrukture i teških turbulencija na zapadu, od golemih kriza do stalne ratne napetosti.

Stotine tisuća vrhunskih intelektualaca diljem svijeta otvoreno su iskazivali simpatije i svrstavali se ispod zvijezde petokrake. Dakle, tada kad je Tuđman bio komunist, komesar i nosio petokraku, to nikako nije bilo ni blizu pretežito negativnog obilježja ili značenja.

Danas, osamdeset godina nakon toga, nakon svega što cijeli svijet zbog skidanja okova i lanaca sa znanosti, zbog globalne komunikacijske infrastrukture i prodora slobodne radoznalosti u bunkere komunističkih režima, simpatizirati i afirmirati crvenu zvijezdu petokraku, s njom i pojam, odnosno značenje pojma “komesar” i tražiti afirmativno uporište za to u prošlosti povijesnih velikana kao što je bio Tuđman, takvo nastojanje može biti samo težak poremećaj, zapravo psihopatogena perverzija.

Jer ono što se skrivalo ispod ideala i petokrake nekada, danas u najcrnjem smislu ljudi vide i poznaju kao jednu od najtežih civilizacijskih stranputica globalno prepoznatu kao zločinstvo bez presedana. Danas to ne vidjeti i ne znati nije neznanje, nije čak ni tupost, to je bolest.

Ja ne znam je li Ahmetović danas komesarka, ako jest, kome je komesarka i kako se to “komesari”, ali je potpuno izvjesno da i ona, i Bauk javno, programski i politički afirmiraju simboliku petokrake. To je patološki društveni poremećaj, koga baš nikakav ideal i uspomena na velikana od nazad stotinjak godina ne može prikriti ili opravdati.

S obzirom na to da se u ovom slučaju Bauk poziva na “komesara Tuđmana”, koji će svakako uz Havela i još nekolicinu Europljana ostati zapamćen u europskoj povijesti kao idejni, znanstveni, literarni i politički predvodnik pokreta potpune demistifikacije i negacije petokrake, a da upravo stranka i stranke koje se tome još uvijek javno i programski opiru, kao Baukova i Ahmetovićkina na tim perverznim simbolima nastoje svijetu ponuditi bolju “prošlost” 21. stoljeća, suočeni smo, ne s polemikom dviju stranaka, nego s teškom civilizacijskom i patološkom perverzijom. Da to Matić, da oprostite Fred ne kuži nije vijest. Da to koristi Bauk, bome je bauk.

Marko Ljubić / facebook

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement

Komentari