Connect with us

Politika

Bauk (SDP) o izlaznim anketama: Očekuju na složeni pregovori o formiranju većine

Objavljeno

-

Foto: Hina

SDP-ov Arsen Bauk izjavio je u srijedu da su objavljene izlazne ankete pokazale, u odnosu na posljednje ankete javnog mijenja, da su Rijeke pravde podcijenili, a HDZ precijenili, dodavši kako ih očekuju složeni pregovori o formiranju parlamentarne većine.

Bauk, koji je nositelj liste za prvu izbornu jedinicu koalicije Rijeke pravde, ustvrdio je da su prema prvim izlaznim anketama Rijeke pravde druga opcija birača nakon HDZ-a.

“Izlazne ankete pokazuju da nas čekaju složeni pregovori o formiranju parlamentarne većine”, rekao je Bauk u središnjici stranke na Iblerovu trgu, referirajući se na prve izlazne ankete po kojima HDZ osvaja 58, a Rijeke pravde 44 mandata.

Upitan s kim će u pregovore koje najavljuje, Bauk je poručio “s onima koji su činili dojučerašnju oporbu i eventualno zastupnike nacionalnih manjina”.

“U ovom trenutku, oni s kojima želimo obaviti prve razgovore su od centra na lijevo plus zastupnici manjina i, ako ostane ovakav rezultat, vidjet ćemo koliko će još nedostajati”, rekao je, dodavši kako se i u HDZ-u moraju brinuti kako će doći do 76 ruku za sastavljanje većine i nove Vlade.

“Ako ostane ovaj rezultat, da HDZ u 10 izbornih jedinica ima 58 mandata, to znači da oni koji su činili do jučer jalovu, bezidejnu, nesposobnu, divlju, a po zadnjem i ludu oporbu, imaju 24 mandata više u Hrvatskoj nego što je to dobio HDZ”, zbrojio je Bauk.

Član Predsjedništva SDP-a Ranko Ostojić izjavio je da su postigli bolji rezultat nego na prošlim izborima, ali da treba pričekati definitivne rezultate.

“HDZ-u je sporno sve ispod 60 mandata i nadam se da neće formirati Vladu”, kazao je Ostojić, koji nije htio govoriti o tome s kime će pregovarati za poslijeizbornu koaliciju.

Prema izlaznim anketama u Hrvatski sabor ulaze još i Domovinski pokret, koji s partnerima osvaja 13, četvrta opcija birača je platforma Možemo s 11 mandata, koalicija predvođena Mostom ih osvaja 9, Nezavisna platforma Sjever Matije Posavca, kao i IDS s partnerima osvajaju po dva mandata, dok Fokus i Republika jedan mandat.

(Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas