Connect with us

Iz Svijeta

Bavarski gradić Amberg se ne miri nakon divljanja migranata

Published

on

Foto: Ilustracija

Policija u bavarskom gradiću Ambergu ispituje navode o navodnim građanskim patrolama koje su uveli pripadnici “ekstremno desne” Nacional-demokratske stranke Njemačke (NPD) nakon što su četvorica migranata iz Afganistana i Irana fizički zlostavljali građane proteklog vikenda.

“Poznati su nam pozivi na okupljanja preko društvenih mreža, ali trenutno nismo pronašli dokaze da je zaista bilo građanskih stražarskih patrola po gradu”, priopćila je policija u četvrtak.

Gradonačelnik Amberga Michael Cerny (Kršćansko-socijalna unija CSU) je izjavio kako je dobio pismo u kojem ga se obavještava o slanju “izvidnika” u Amberg ali nije precizirao tko je poslao poruku.

Prije toga je NPD ogranak za Nuernberg na svom Facebook profilu objavio fotografiju osoba u crvenim prslucima (crveno je boja NPD-a) s porukom: “Mi stvaramo zaštitne zone”.

Objava je povezana s događajima proteklog vikenda kada je skupina podnositelja zahtjeva za azilom iz Afganistana i Irana starosne dobi između 17 i 19 u alkoholiziranom stanju prolazila kroz grad i nasumice fizički napadala prolaznike.

Osumnjičeni se u međuvremenu nalaze u istražnom zatvoru i tereti ih se za nanošenje teških tjelesnih ozljeda.

Ovaj slučaj je iznova pokrenuo raspravu o protjerivanju nasilnih izbjeglica i podnositelja zahtjeva za azilom. U raspravu se uključio u ministar unutarnjih poslova Horst Seehofer (CSU) koji je zatražio pooštrenje postojećih zakona kako bi se omogućilo lakše protjerivanje izbjeglica koje su počinile kaznena djela.

Neki liberalni mediji poput minhenskog Sueddeutsche Zeitunga (SZ) Seehoferu predbacuju izjednačavanje slučaja u Ambergu s napadom u novogodišnjoj noći kada je jedan Nijemac svojim automobilom u Bottropu i Essenu ciljano napadao grupe stranaca.

“Bottrop je teroristički napad, Amberg je povezan s problemom agresivnih alkoholiziranih maloljetnika”, zaključuje SZ.

(Hina)

 

Rasprava o protjerivanju nasilnih migranata prva velika politička tema u Njemačkoj u 2019.

 

 

 

Njemački demokršćani i dalje kritiziraju migrantsku politiku Angele Merkel

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari