Connect with us

Religija i Vjera

Bečki kardinal Christoph Schönborn: Svjedočimo li trećem pokušaju islamskog osvajanja Europe?

Objavljeno

on

“Mi Europljani stratili smo i izgubili kršćansko nasljeđe, a sada se pitamo što se događa s Europom”, rekao je nadbiskup bečki kardinal Christoph Schönborn u svojoj homiliji na blagdan Imena Marijina u katedrali sv. Stjepana.

Njegova propovijed izrečena u nedjelju na blagdan koji je papa Inocent XI. ustanovio kao spomendan velike pobjede kršćanske vojske nad Turcima kod Beča 1683. izazvala je dosta pažnje u medijima. Glavna njezina tema bila je: Što će biti s Europom?

“Ponašamo se poput razmetnog sina koji je potrošio sav očev imetak. Potrošili smo kršćansko nasljeđe Europe. A sada vidimo kada upadamo u neprilike koliko nam ono nedostaje. Ne samo u gospodarskom nego prije svega u ljudskom i vjerskom smislu”, rekao je kardinal, prenosi Bitno.net

Podsjećajući na okolnosti ustanovljenja blagdana nadbiskup je pitao:

“Svjedočimo li trećem pokušaju islamskog osvajanja Europe? Puno je muslimana koji to misle i žele, govoreći: ovo je kraj Europe. Mislim da bismo i mi trebali poput Mojsija u današnjem čitanju zavapiti Bogu: Gospodine, daj nam još jednu prigodu! Ne zaboravi da smo tvoj narod. Kao i Mojsije, podsjetimo Boga na to da smo njegov narod koji je izveo iz zemlje egipatske i posvetio ga.”

Kardinal je naposljetku pozvao na molitvu:

“Molimo te, Gospodine, podsjećaj nas na to da smo tvoj narod. A kada pogriješimo, ne odreci nas se. Ne odriči se Europe koja je dala toliko svetaca. Ne odriči nas se zbog naše slabe vjere!”

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Plati kavu uredništvu

EUR