Pratite nas

Kronika

Beba se može kupiti za 20.000 eura

Objavljeno

na

Grčka je postala idealna destinacija za trgovinu novorođenom djecom, pri čemu kriminalci naplaćuju između 7.000 i 20.000 eura za nabavku bebe bračnim parovima koji ne mogu imati djecu, piše grčki dnevnik “Katimerini”.
Prema pisanju dnevnika, na cijenu bebe utječu brojni mnogi faktori – od brzine isporuke do rase djeteta.
“Ukoliko je dijete tamne puti, cijena je niža. Najskuplje plaćene su plavooke i bebe svjetlije kože”, piše list i dodaje da važnu ulogu ima i uzrast djeteta.Beba se može kupiti za 20.000 euraVećina beba prodaje se kada imaju tri do pet dana, a prodaja se ne vrši ukoliko su starije od mjesec dana.
List navodi da se u dokumentima, koje je zaplijenila policija, vidi da je izvršeno više desetina nelegalnih transakcija u mjestima Trikala, Volos, Seres, Solun i Atina.Kriminalci naplaćuju više i ukoliko par zahtijeva da odabire bebu iz grupe i ne dozvoljavaju usvojiteljima da upozna majku, posebice ako je romskog podrijetla ili dolazi iz zemlje, poput Bugarske.
Grčki mediji navode da su, u više slučajeva, krijumčari ženu iz Rusije predstavljali kao majku djeteta, kako bi potencijalni kupci stekli utisak da će dijete u kasnijem uzrastu biti visoko i plavokoso.
Osim toga, “isporuke” se obavljaju ispred privatnik klinika kako bi “kupci” stekli utisak da novorođenče dolazi iz bogatije obitelji i da je, samim tim, zdravo.

Većinu krijumčarskih lanaca kontroliraju bugarski državljani, koji pronalaze trudnice u njihovim zemljama i potom ih pred porođaj prebacuju u Grčku. U najčešćim slučajevima, kriminalci uvjere ženu da zatrudne i prodaju dijete za najmanje 3.000 eura, piše “Katimerini”.

Veliki broj grčkih odvjetnika surađuje sa kriminalcima i “sređuje” dokumenta. Majka djeteta potpisuje formular kojim daje ovlaštenje odvjetniku da umjesto nje prisustvuje sudskom procesu radi ratifikacije usvajanja.
Usvajanje uz suglasnost majke u Grčkoj je zakonito, ukoliko se za dijete ne plaća. Protuzakonito je ukoliko je u usvojenje uključen i novac.

pogled.ba

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Kronika

UŽIVO: Haški sud izriče prvostupanjsku presudu Ratku Mladiću

Objavljeno

na

Objavio

Haški sud počeo je s procesom prvostupanjske presude Ratku Mladiću.

Sudac Alphonse Orie kazao je da je Mladić optužen za pet točaka za zločine protiv čovječnosti: progoni, istrebljenje, ubojstvo, deportacija, nehumana djela poput prisilnog premjšetanja.

Među četiri točke za kršenje zakona ili običaja ratovanja su: ubojstva, terorizam, protupravni napadi na civile, uzimanje talaca.

Presuda Mladiću bit će najvažnija presuda za ratne zločine u BiH. Na pravdu se čeka više od dva desetljeća, a optužen je za genocid, zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona ili običaja ratovanja u BiH od svibnja 1992. do pred kraj 1995. Tužiteljstvo je za njega zatražilo kaznu doživotnog zatvora.

U točki koja se odnosi na genocid u Srebrenici, Mladiću su stavljena na teret masovna ubojstva više od tisuću zarobljenih Bošnjaka u selu Kravica te još tisuću kod škole u mjestu Orahovac. Tu je i opis “bezobzirnog uništavanja” privatne imovine i javnih dobara te spomenika kulture i sakralnih objekata.
U djelu optužnice koji se odnosi na teroriziranje Sarajeva tijekom opsade grada, spomenut je zločin na tržnici Markale iz veljače 1994. kada je ubijeno 66, a ranjeno više od 140 osoba.

U optužnici su potanko opisani zločini poput ubojstva 144 osobe u mjestu Ključ, više od 200 zatočenika u zatvoru u Foči, ubojstvo 150 osoba u logoru Keratermu te 140 u logoru Sušici kod Vlasenice, kao i zatočenje tisuća Bošnjaka i Hrvata u logorima poput onoga na Manjači osmišljenim tako da dovedu do njihova fizičkog uništenja. Optužnica protiv Mladića uz osobnu odgovornost sadrži i sudjelovanje u udruženom zločinačkom pothvatu na čijem je čelu bio Radovan Karadžić.

Pred Sudom je više od 100 novinara.

Pratite uživo ovdje

facebook komentari

Nastavi čitati

Kronika

Svjedočanstvo jednog od 36 još živih svjedoka sa največeg stratišta u novijoj Hrvatskoj povijesti

Objavljeno

na

Objavio

Ovo pišem ja zato što moj otac nema fejs a možda nekoga bude zanimalo… Danas sam bio u Vukovaru na komemoraciji i misi za stradale u skladištu Velepromet. Po prvi put.

Otac mi je pokazao zgradu i zapuštene prostorije “stolarije” gdje je bio zatočen tri dana i tri noći… prije toga je bio jedan dan u jednom drugom skladištu. Limenci. Prvoj do ulice.
Sve to vrijeme nije pio vode. Za hranu više-manje. Svejedno si čekao smrt.

Stolarija je omanje skladište sa dvije prostorije koje veže jedan hodnik. Zidovi su neožbukani a prostorije su veličine možda 20 m2…moja slobodna procjena. Tu bi se tijekom dana naguralo možda i 200 ljudi… U početku bi sjedili na betonu, a poslije kako se prostorija punila morali bi stajati spuštenih ruku jer podignut ih nisi ni mogao.

Na svakom kraju hodnika bila su vrata za izlaz u dvorište. Na jedna vrata bi izvodili prvog do vrata i zaklali odmah iza zida na 1-2 metra od ulaza….
Na druga vrata bi izvodili van i uvodili odmah u jednu malu prostoriju od nekih 6-7 m2.

Tu su klali. Prvo tukli i ispitivali a onda zaklali. Sve te prostorije su djelili vrlo tanki zidovi a vrata i prozori bili su kombinacija lošeg drveta i porazbijanog stakla tako da se sve jako dobro čulo. U biti sve se odvijalo na 1-1.5 metara udaljenosti od ostalih zatočenika…

U tu zgradicu… stolariju… su odvajali poznatije Vukovarce… direktore poduzeća, poslovođe, profesore, nastavnike, inženjere… poneki od njih su sa sobom imali i diplome fakulteta sa sobom… dok bi im se četnici smijali govoreći im da im to više ne treba…

Prije svega toga je bio na streljanju ali je čudom preživio, a onda je bio u špaliru gdje su svakom drugom razbili lubanju željeznom šipkom. On je dobio udarac ali preživio.
Moj otac zna puno Vukovaraca i puno je njih njega znalo jer je radio na takvom radnom mjestu….

Za mnoge zna dan, sat i minutu kad su izvedeni i zaklani.

Mog oca ni dan danas nitko od policije ili DORH-a nikad nitko nije pitao za neki podatak ili da da neku izjavu vezanu za te događaje….
Tamo je ubijeno oko 700 osoba….

Uglavnom su ih ubili domaći četnici i četnici iz Negoslavaca…

On je jedan od zadnjih 36 preživjelih.

Damir Cvitanović

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari