Connect with us

Kronika

Beba se može kupiti za 20.000 eura

Published

on

Grčka je postala idealna destinacija za trgovinu novorođenom djecom, pri čemu kriminalci naplaćuju između 7.000 i 20.000 eura za nabavku bebe bračnim parovima koji ne mogu imati djecu, piše grčki dnevnik “Katimerini”.
Prema pisanju dnevnika, na cijenu bebe utječu brojni mnogi faktori – od brzine isporuke do rase djeteta.
“Ukoliko je dijete tamne puti, cijena je niža. Najskuplje plaćene su plavooke i bebe svjetlije kože”, piše list i dodaje da važnu ulogu ima i uzrast djeteta.Beba se može kupiti za 20.000 euraVećina beba prodaje se kada imaju tri do pet dana, a prodaja se ne vrši ukoliko su starije od mjesec dana.
List navodi da se u dokumentima, koje je zaplijenila policija, vidi da je izvršeno više desetina nelegalnih transakcija u mjestima Trikala, Volos, Seres, Solun i Atina.Kriminalci naplaćuju više i ukoliko par zahtijeva da odabire bebu iz grupe i ne dozvoljavaju usvojiteljima da upozna majku, posebice ako je romskog podrijetla ili dolazi iz zemlje, poput Bugarske.
Grčki mediji navode da su, u više slučajeva, krijumčari ženu iz Rusije predstavljali kao majku djeteta, kako bi potencijalni kupci stekli utisak da će dijete u kasnijem uzrastu biti visoko i plavokoso.
Osim toga, “isporuke” se obavljaju ispred privatnik klinika kako bi “kupci” stekli utisak da novorođenče dolazi iz bogatije obitelji i da je, samim tim, zdravo.

Većinu krijumčarskih lanaca kontroliraju bugarski državljani, koji pronalaze trudnice u njihovim zemljama i potom ih pred porođaj prebacuju u Grčku. U najčešćim slučajevima, kriminalci uvjere ženu da zatrudne i prodaju dijete za najmanje 3.000 eura, piše “Katimerini”.

Veliki broj grčkih odvjetnika surađuje sa kriminalcima i “sređuje” dokumenta. Majka djeteta potpisuje formular kojim daje ovlaštenje odvjetniku da umjesto nje prisustvuje sudskom procesu radi ratifikacije usvajanja.
Usvajanje uz suglasnost majke u Grčkoj je zakonito, ukoliko se za dijete ne plaća. Protuzakonito je ukoliko je u usvojenje uključen i novac.

pogled.ba

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari