Pratite nas

BiH

BEĆIREVIĆ POKUŠAO PODVALITI AMANDMAN – Propao pokušaj SDP-a 
da Bošnjaci biraju 
Hrvate u Predsjedništvo

Objavljeno

na

Na sjednici kolegija Zastupničkog doma Parlamenta BiH ponovno je zamjenik predsjedatelja Denis Bećirević inzistirao da se održi nastavak zajedničke sjednice oba doma državnog Parlamenta na kojoj bi se raspravljalo i odlučivalo oko amandmana na izmjene Ustava u slučaju Sejdić-Finci.

denis_becirovic_parlament_il1-595x340I ne samo da je inzistirao, kako doznaje Večernjak, nego je uvjetovao održavanje redovite sjednice Zastupničkog doma, sazivanjem zajedničke sjednice oba doma.

Ucjena Parlamenta

Naime, Bećirević je pokušao odgovornost politikantski prebaciti, a što je ova stranka već i ranije činila, na predsjedatelja Doma naroda državnoga Parlamenta Dragana Čovića. Proglasilo bi ga se krivim što su ‘propale europske reforme’, a to sve kako bi prikrili pokušaje da se pojednostavi način biranja članova Predsjedništva BiH i Doma naroda. Tako bi brojniji Bošnjaci mogli birati sve hrvatske predstavnike provodeći otvorenu hegemoniju nad ovim narodom.

Prijedlog se pojednostavljeno svodi na to da se umjesto navođenja kako se jedan Srbin bira u RS, a u FBiH Hrvat i Bošnjak, jednostavno stoji kako se dva člana biraju iz FBiH, a jedan iz RS-a. Predsjedatelj Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Milorad Živković i zamjenik Božo Ljubić su bili protiv Bećirevićevih ucjena.

Ljubić je u izjavi za Večernjak potvrdio kako je glasovao protiv. “Ne možemo mi kao Dom nalagati bilo komu drugome kako će se ponašati i kakve odluke donositi. U tome je suština postojanja dva doma državnog Parlamenta. Gospodin Bećirević je tražio da se održi nastavak zajedničke sjednice oba doma, jer je to bio dio rasprave na zajedničkoj sjednici koja nije završena.

Mi međutim ne možemo donositi odluku o sazivanju zajedničke sjednice. To može donositi samo zajednički kolegij oba doma”, rekao je Ljubić pojašnjavajući razloge odbijanja Bećirovićeve inicijative. Pri tome je pojasnio kako se radi o politikanstvu. “Mišljenja sam da bi stavljanje na dnevni red takve rasprave u predizborno vrijeme izazvalo još veće prijepore i podjele. Zato nije bilo racionalno uopće raspravljati o ovoj temi”, dodao je Ljubić.

Dva Bošnjaka

On smatra kako je SDP-ovo inzistiranje na amandmanima štetno za BiH. – Suštinski prigovor hrvatske strane odnosi se i na sadašnji ustroj i rješenja u BiH. Ne vjerujem da bi oni mogli dobiti potporu. Ali ako netko smatra da bi mogli proći, te ako je zbog toga predlagao stavljanje na dnevni red, onda se tu radi o vrlo zabrinjavajućoj situaciji. Ni formalno se ovi amandmani ne mogu naći u proceduri odlučivanja jer zahtijevaju javnu raspravu. A to je do izbora nemoguće. Teško mi je ocijeniti motive zašto se to radi, ali je kontraproduktivno za BiH, smatra Ljubić. (ZoranKrešić/VL)

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

BiH

Saudijska Arabija je izdvojila 800 mil. USD za militante na Balkanu

Objavljeno

na

Objavio

Foto: Večernji list

Služba za istrage Europskog parlamenta upozorila je na porast utjecaja Saudijske Arabije i drugih muslimanskih Zaljevskih zemalja na Balkan, a napose na Bosnu i Hercegovinu u kontekstu porasta utjecaja vehabizma te radikalnih učenja islama od tradicionalne bosanske verzije.

Stoji to u dokumentu koji je izrađen za potrebe zastupnika i njihovo lakše razumijevanje stanja u ovoj regiji. Pri tome se navodi kako je Saudijska Arabija tijekom rata izdašno pomagala muslimanima te su sa sobom doveli i novu verziju islama.

Džamija Kralja Fahda

Upozorava se i na ranije pokušaje promjena tradicionalnog islama kroz razne pokrete za vrijeme II. svjetskog rata, tijekom 1971., ali i na Islamsku deklaraciju Alije Izetbegovića. Za Izetbegovića se navodi kako je udomio tisuće stranih boraca u postrojbu “El Mudžahid”, a koju je financirala Saudijska Arabija.

Taj se utjecaj s vremenom širio na brojne džamije, a najočitija je, prema podacima Europskog parlamenta, džamija kralja Fahda u Sarajevu. Procjenjuje se kako je Saudijska Arabija donirala 800 milijuna dolara militantnim islamistima, piše Večernji list

 

Čović pisao premijerima i/ili predsjednicima svih zemalja članica NATO-a: Problem u BiH su islamski radikalisti

 

Prvo arapsko naselje u BiH – Ulaz bh. građanima je zabranjen

 

Naučite arapski! ‘Reportaža iz Sarajeva koja je podigla prašinu u čitavoj regiji’

 

facebook komentari

Nastavi čitati

BiH

Hamdija Abdić “Tigar” i ostali uhićeni pušteni na slobodu

Objavljeno

na

Objavio

Kantonalni sud u Bihaću, na upravo završenom ročištu, odbio je prijedlog Tužiteljstva USK za određivanje mjera pritvora Hamdiji Abdiću i drugima u predmetu ubojstva generala HVO Vlade Šantića i oni su pušteni na slobodu, potvrdila je za Klix.ba Fata Nadarević, predsjednica suda.

Hamdija Abdić, Dedo Karabegović, Jasmir Topal, Enver Keranović i Ramiz Bajramović privedeni su danas u Tužiteljstvo USK iz prostorija Federalne uprave policije, a ročište u Kantonalnom sudu počelo je u 14:30 sati.

Kako je potvrdila Nadarević, prijedlog Tužiteljstva za određivanjem mjere pritvora osumnjičenim Sud je odbacio i oni su pušteni na slobodu.

Hamdiju Abdića, nekadašnjeg zapovjednika 502. viteške brigade Petog korpusa Armije BiH i četvoricu osumnjičenih jučer su, po naredbi Tužiteljstva USK, uhitili pripadnici Federalne uprave policije (FUP) zbog sumnje da su umiješani u ubojstvo generala HVO Vlade Šantića, koje se dogodilo u noći 08. na 09. ožujka 1995. godine u Bihaću. Od te noći, Šantiću se gubi svaki trag, piše Klix.ba

 

Oni su osumnjičeni da su između 8. i 9. užujka 1995. ubili generala Vladu Šantića.

General Šantić podsljednji put je viđen živ 8. ožujka 1995. u bihaćkom hotelu “Sedra” gdje je bio u društvu s tadašnjim zapovjednikom Petog korpusa Armije BiH generalom Atifom Dudakovićem.

Iz hotela su ga odvele naoružane osobe, navodno pripadnici vojne policije 502. brigade iz sastava Petog korpusa kojom je tada zapovjedao Hamdija Abdić i potom mu se gubi svaki trag.

Šantićev sin Duje Šantić,ranije je opetovano tvrdio kako je zapravo Dudaković taj koji je zapovjedio ubojstvo njegova oca.

“Slučaj Šantić” je nakon početne istrage 1995. završene bez rezultata godinama bio zaboravljen da bi ponovo bio otvoren 2013. na temelju iskaza zaštićenog svjedoka,

Svjedok je tvrdio kako je generalovo tijelo nakon ubojstva raskomadano, zapaljeno i potom ubačeno u bačvu zalivenu gipsom ili cementom. Plastična bačva s koštanim ostacima je 2014. pronađena na odlagalištu otpada kod Bihaća no iz sadržine nije mogao biti izdvojen materijal za DNK analizu pa navodi svjedoka nisu mogli biti potvrđeni.

Abdić je opetovano odbacivao bilo kakvu vezu s nestankom i ubojstvom generala Šantića.

Trebalo je čak 22 i pol godine da se počne rasvjetljavati nestanak i ubojstvo generala HVO-a

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Podržite nas

Podržite našu novu facebook stranicu jednom sviđalicom (like). Naša izvorna stranica je uslijed neviđene cenzure na facebooku blokirana.

Komentari