Pratite nas

BiH

BEĆIREVIĆ POKUŠAO PODVALITI AMANDMAN – Propao pokušaj SDP-a 
da Bošnjaci biraju 
Hrvate u Predsjedništvo

Objavljeno

na

Na sjednici kolegija Zastupničkog doma Parlamenta BiH ponovno je zamjenik predsjedatelja Denis Bećirević inzistirao da se održi nastavak zajedničke sjednice oba doma državnog Parlamenta na kojoj bi se raspravljalo i odlučivalo oko amandmana na izmjene Ustava u slučaju Sejdić-Finci.

denis_becirovic_parlament_il1-595x340I ne samo da je inzistirao, kako doznaje Večernjak, nego je uvjetovao održavanje redovite sjednice Zastupničkog doma, sazivanjem zajedničke sjednice oba doma.

Ucjena Parlamenta

Naime, Bećirević je pokušao odgovornost politikantski prebaciti, a što je ova stranka već i ranije činila, na predsjedatelja Doma naroda državnoga Parlamenta Dragana Čovića. Proglasilo bi ga se krivim što su ‘propale europske reforme’, a to sve kako bi prikrili pokušaje da se pojednostavi način biranja članova Predsjedništva BiH i Doma naroda. Tako bi brojniji Bošnjaci mogli birati sve hrvatske predstavnike provodeći otvorenu hegemoniju nad ovim narodom.

Prijedlog se pojednostavljeno svodi na to da se umjesto navođenja kako se jedan Srbin bira u RS, a u FBiH Hrvat i Bošnjak, jednostavno stoji kako se dva člana biraju iz FBiH, a jedan iz RS-a. Predsjedatelj Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Milorad Živković i zamjenik Božo Ljubić su bili protiv Bećirevićevih ucjena.

Ljubić je u izjavi za Večernjak potvrdio kako je glasovao protiv. “Ne možemo mi kao Dom nalagati bilo komu drugome kako će se ponašati i kakve odluke donositi. U tome je suština postojanja dva doma državnog Parlamenta. Gospodin Bećirević je tražio da se održi nastavak zajedničke sjednice oba doma, jer je to bio dio rasprave na zajedničkoj sjednici koja nije završena.

Mi međutim ne možemo donositi odluku o sazivanju zajedničke sjednice. To može donositi samo zajednički kolegij oba doma”, rekao je Ljubić pojašnjavajući razloge odbijanja Bećirovićeve inicijative. Pri tome je pojasnio kako se radi o politikanstvu. “Mišljenja sam da bi stavljanje na dnevni red takve rasprave u predizborno vrijeme izazvalo još veće prijepore i podjele. Zato nije bilo racionalno uopće raspravljati o ovoj temi”, dodao je Ljubić.

Dva Bošnjaka

On smatra kako je SDP-ovo inzistiranje na amandmanima štetno za BiH. – Suštinski prigovor hrvatske strane odnosi se i na sadašnji ustroj i rješenja u BiH. Ne vjerujem da bi oni mogli dobiti potporu. Ali ako netko smatra da bi mogli proći, te ako je zbog toga predlagao stavljanje na dnevni red, onda se tu radi o vrlo zabrinjavajućoj situaciji. Ni formalno se ovi amandmani ne mogu naći u proceduri odlučivanja jer zahtijevaju javnu raspravu. A to je do izbora nemoguće. Teško mi je ocijeniti motive zašto se to radi, ali je kontraproduktivno za BiH, smatra Ljubić. (ZoranKrešić/VL)

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

BiH

Ilegalni migrant u Sarajevu pokušao se ‘prošvercati’ na zrakoplov za Beč

Objavljeno

na

Objavio

U sarajevskoj zračnoj luci u četvrtak se dogodio incident u kojemu je, kako javljaju lokalni mediji, jedan ilegalni migrant pokušao ući u zrakoplov na liniji za Beč pa je u toj nakani uspio zaobići sve sigurnosne provjere i dospio do uzletišta, a tek su ga tu svladali i uhitili pripadnici Granične policije BiH.

Iz uprave zračne luke u Sarajevu potvrdili su samo kako je došlo do incidenta te kako je u tijeku istraga nakon koje će biti objavljeno više detalja.

“Na terenu su tužitelj i pripadnici Granične policije. Cijeli se slučaj istražuje”, kazala je glasnogovornica zračne luke Sanja Bagarić Arnaut.

Televizija N1 objavila je kako je jutarnji let za Beč kasnio dva sata. To se dogodilo nakon što su se kod zrakoplova odjednom zatekle nepoznate osobe. Reagirali su policajci i pripadnici osiguranja zračne luke, no svi su putnici nakon toga morali izaći iz zrakoplova da bi se proveo dodatni protudiverzijski pregled.

Neki su putnici nakon toga odustali od leta bojeći se za svoju sigurnost.

Portal Klix je, pozivajući se na neimenovane izvore, objavio kako je incident zapravo prouzročio migrant koji je u nakani da se ukrca u zrakoplov preskočio zaštitnu ogradu i potom preko piste došetao do zrakoplova.

Dodatnu je zabunu prouzročio jer je navodno nosio odoru djelatnika zaposlenih na poslovima prihvata i otpreme zrakoplova pa je tek u zadnji trenutak opaženo kako je riječ o “ilegalcu” koji se pokušavao pošvercati na let za Beč.

(Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

BiH

Bolnica u Novoj Biloj je simbol Hrvata, ne samo središnje Bosne, nego svih Hrvata diljem svijeta

Objavljeno

na

Objavio

U središnjoj Bosni otvoren novi dio bolnice koju je sufinancirala Hrvatska

Novoizgrađeni dio bolnice “Dr. fra Mato Nikolić” u mjestu Novoj Biloj kod Viteza, koju je sufinancirala i hrvatska vlada, u srijedu su zajedno otvorili predsjednik Hrvatskog narodnog sabora u BiH Dragan Čović, ravnatelj te bolnice Velimir Valjan i državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH Zvonko Milas.

Izgradnjom novoga dijela dobivaju se prošireni kapaciteti koji će omogućiti nove usluge građanima u bolnici koja je nastala u jeku najtežeg rata u središnjoj Bosni.

“Ovo je strateški interes hrvatskog naroda na najvišoj razini u BiH, odnosno Republike Hrvatske kad je u pitanju odnos prema BiH. Ja sam duboko uvjeren da je danas mnogo lakše nego što je bilo prije“, rekao je predsjednik HNS-a Čović zahvalivši hrvatskom premijeru Andreju Plenkoviću na potpori u izgradnji novoga dijela bolnice.

„Zajedno gradimo život u svakom dijelu gdje žive Hrvati, jer ovo je naša domovina Bosna i Hercegovina, posebno ovdje u našoj središnjoj Bosni“, dodao je Čović.

Državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH Zvonko Milas, koji je bio i izaslanik premijera Plenkovića, istaknuo je kako je izgradnja bolnice vrlo važan segment opstanka i opstojnosti Hrvata u ovome dijelu Bosne i Hercegovine. Najavio je nastavak potpore Hrvatima u BiH.

Nakon svečanog otvaranja predstavljena je i monografija bolnice u Novoj Biloj autora Zvonimira Čilića.

(Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari