Pratite nas

Politika

BELJAK: HDZ treba jednom zauvijek maknuti s vlasti

Objavljeno

na

Predsjednik Hrvatske seljačke stranke (HSS) Krešo Beljak ustvrdio je u četvrtak na konferenciji za novinare Amsterdamske koalicije da HDZ treba jednom zauvijek maknuti s vlasti, jer “dok je HDZ u bilo kojem gradu, općini ili županiji na vlasti, a kamo li na čelu države, Hrvatska ne može naprijed”.

“Amsterdamska koalicija će nastaviti s radom kako bi se HDZ srušio što prije, to bolje, a nakon toga ću iznijeti svoj osobni prijedlog, za kojeg se nadam da će prihvatiti i ostali članovi koalicije, da se HDZ-u, kao uhljebničkoj sekti, zabrani djelovanje i da se nad njima provede lustracija”, rekao je Beljak.

Beljak: HDZ koristi državne resurse za svoju kampanju

Komentirajući predizbornu kampanju za izbore za Županijsku skupštinu Ličko-senjske županije, Beljak je ustvrdio kako je sada jasno zašto je određena stanka u radu Sabora od tjedan dana.

“U tu županiju su se sjatili svi mogući HDZ-ovi ministri i dužnosnici, rade u kampanji za HDZ u svoje redovno radno vrijeme, koriste službene automobile i državne resurse, a to je nedopustivo”, rekao je.

Predsjednica GLAS-a Anka Mrak Taritaš istaknula je da Amsterdamska koalicija vidi veliki problem u postupanju policijskih službenika koji dolaze u redakciju u odorama, ali još veći problem u reakciji premijera Andreja Plenkovića, koji u tome ne vidi ništa neobično.

“Plenković kad govori o europskim izborima drži figu u džepu, između njega i Viktora Orbana nema u biti nikakve razlike, osim što Orban jasno progovara o svojim politikama, iz kojih proizlazi ugrožavanje slobode građana i ljudskih prava, a Plenković u svojim ‘svilenim rukavicama’ jedno govori, a drugo radi”, rekla je.

Mrak Taritaš: Izbori između dvije Hrvatske i dvije Europe

Mrak Taritaš poručila je da će se na izborima za Europski parlament birati između dvije Hrvatske i dvije Europe, odnosno “Plenkovićeve, HDZ-ovske i Orbanove Europe” i s druge strane “Europe slobode, razumijevanja, poštivanja prava svih i mogućnosti dostojanstvenog rada”.

Predsjednik Istarskog demokratskog sabora Boris Miletić ustvrdio je da se Hrvatska polako ali sigurno “orbanizira”. Upozorio je kako je HDZ u Europskom parlamentu odbio prihvatiti izvještaj u kojem je dokumentirano prikazano kako Orban uništava mađarsku demokraciju te se odbio pridružiti europskim pučanima koji su tražili da se Orbanova stranka Fidesz isključi iz njihove grupacije.

“Time se HDZ distancirao od umjerenih europskih stranaka i svrstao uz antieuropsku stranku Fidesz. Mi želimo otvorenu, snažnu Europu, a Viktor Orban, kojeg je HDZ odabrao za svog partnera, protivi se takvoj politici.”, naveo je MIletić.

Postavlja se pitanje zašto HDZ i Vlada guraju Hrvatsku u partnerstvo s “razaračima i destruktivcima Europe”, kaže Miletić.

Ne vjeruju da će Pupovac izaći iz vladajuće koalicije

Kandidatkinja PGS-a na listi Amsterdamske koalicije za Europski parlament Tea Mičić Badurina ustvrdila je da su nacionalističko-populistička kretanja postala trend u Hrvatskoj, da se ugrožavaju medijske slobode te da “zbog Crkve, kao glavnog saveznika vladajućih, još nije donijet novi zakon o pobačaju”, iako je to bila obaveza Vlade. 

Na novinarsko pitanje smatra li da će Milorad Pupovac izaći iz vladajuće koalicije Beljak je odgovorio kako da smatra da to neće učiniti.

“Divim se Pupovcu kako može podnijeti toliku količinu mržnje usmjerene prema njemu upravo iz redova HDZ i njegovih saborskih zastupnika, a to govori da postoje očito neki drugi argumenti” , zaključio je predsjednik HSS-a.

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Politika

Posavec: Važnije mi je mišljenje građana i članstva HNS-a nego vodstva stranke

Objavljeno

na

Objavio

Međimurski župan Matija Posavec rekao je u ponedjeljak kako mu je u vezi s izjavom u emisiji “Nedjeljom u dva” da se HNS treba ispričati biračima i članovima zbog ulaska u koaliciju i Vladu s HDZ-om, stiglo više od 1500 poruka potpore i da mu je puno važnije što o tome misle građani, obični članovi stranke nego stranačko vodstvo.

U izjavi za Hinu Posavec je rekao kako nikad u životu nije dobio više poruka i komentara, njih više od 1500, i da mu ta potpora znači potvrdu ispravnosti njegova stava, koji je isti već godinama i koji je sada, nakon EU parlamentarnih izbora, gdje je bio eksponiraniji kao nositelj liste HNS-a, stigao do puno većeg broja ljudi.

“Moj stav je takav bio i prije dvije godine, kada je on više bio poznat na lokalnoj razini. Sada se jednostavno ‘prelio’ na nacionalne okvire, ali moje stajalište je i dalje isto”, izjavio je Posavec i dodao da je još čvršći u uvjerenju da bi se parlamentarni izbori trebali održati još ove godine.

Na pitanje o stanju u HNS-u i o tome ima li u toj stranci ozbiljne podijeljenosti i jesu li ga njezini čelnici kontaktirali nakon jučerašnja istupa, Posavec je odgovorio kako mu je puno važnije što o tome misle građani, obični članovi stranke nego stranačko vodstvo.

Rekao je i da su u tijeku unutarstranačke rasprave u kojem smjeru dalje treba ići HNS. Ponovio je kako smatra da treba krenuti novim smjerom, izaći svakako na izbore, pa neka birači kažu treba li stranka na ovaj način biti u koaliciji.

Izjavio je i da ga stranka i stranačka tijela mogu sankcionirati zbog istupa, ali on to ne očekuje jer smatra da se ne može nekoga kazniti zato što ima svoj stav. Još je jedanput rekao da je njegov stav isti od početka ulaska HNS-a u Vladu s HDZ-om. Ako je kurikularna reforma bila razlog te suradnje, istaknuo je, činjenica da ona počinje na jesen znači da je razlog za suradnju prestao postojati.

Sadašnja situacija se mora raščistiti i parlamentarni izbori su najbolje rješenje, istaknuo je Posavec, dodajući da bi se oni trebali održati još ove godine “jer se u ovom trenutku ne zna koja je to parlamentarna većina, tko je u njoj nakon silnih ‘prebjega’ i izlazaka iz stranka i zato što su u ovom trenutku četiri ministra pod aferama, što je nedopustivo”. Na kraju je zaključio da se u ovom trenutku mandat treba vratiti građanima da oni odluče tko će dalje voditi zemlju.

(Hina)

 

Nino Raspudić: Tko o čemu, HNS o poštenju!

 

 

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Politika

Premijer Plenković znao je da će ministar Marić podnijeti ostavku

Objavljeno

na

Objavio

Iz Vlade Republike Hrvatske poslali su kratko priopćenje vezano uz današnju ostavku ministra državne imovine Gorana Marića.

U priopćenju iz Vlade stoji:

Ministar državne imovine Goran Marić podnio je danas ostavku koja je rezultat njegova razgovora od prije nekoliko dana s predsjednikom Vlade Andrejem Plenkovićem.

Predsjednik Vlade znao je da će ministar danas podnijeti ostavku. Ministar Goran Marić svoju je ostavku uputio predsjedniku Vlade u pisanoj formi, a o tome je obavijestio javnost prigodom svog posjeta Novom Vinodolskom.

Ministar državne imovine Goran Marić podnio ostavku

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari