Connect with us

Politika

Beljak: Hrvatska je dužna brinuti o Hrvatima u BiH i tu nikakve deklaracije nisu potrebne

Objavljeno

-

Predsjednik HSS-a i saborski zastupnik Krešo Beljak izjavio je za internetski portal Dnevnik iz Mostara da BiH ne može opstati bez jednakopravnih Hrvata, a saborsku deklaraciju o položaju Hrvata smatra licemjernim dokumentom vladajućih struktura.

“Bez ravnopravnih i zadovoljnih Hrvata, Bosna i Hercegovina ne može biti niti opstati kao barem pravedna država, barem donekle zadovoljnih građana”, rekao je Beljak.

Svi oni koji rade suprotno od uspostave jednakopravnosti čine štetu Bosni i Hercegovini, objasnio je.

“Kome to nije jasno, i tko radi suprotno, odnosno otima prava jednom narodu, taj svjesno ili nesvjesno zaziva nove sukobe na ovim prostorima”, dodao je čelnik HSS-a.

Za Deklaraciju Hrvatskog sabora je rekao da ‘neće riješiti ništa’.

“Hrvatska je dužna brinuti se o Hrvatima izvan domovine, posebno prema našim sunarodnjacima u BiH. Za dužnosti zadane Ustavom RH ne trebaju nikakve deklaracije, posebno ne one koje nisu usuglašene sa svim parlamentarnim strankama. Sukladno tome, HSS nije svojim glasovima htio sudjelovati u toj licemjernoj farsi”, rekao je Beljak.

Zauzeo se i za što brži ulazak BiH, ali i Srbije, Crne Gore i Makedonije u članstvo Europske unije i NATO-a, jer to je i hrvatski nacionalni interes, rekao je.

“Vrijeme je da se ‘granica civilizacija’ pomakne što je dalje moguće na istok, i da sve ove naše zemlje u kojima žive naši sunarodnjaci u većem ili manjem postotku, postanu zajedno s Hrvatskom dio razvijene, civilizirane i napredne Europe”, rekao je Beljak.

(Hina)

 

Rasprava o Deklaraciji o položaju Hrvata u BiH – i više od uobičajenog saborskog striptiza

 

 

 

Deklaracija kao ‘non paper’ dokument za diplomatske inicijative od Zagreba do Brisela i od Mostara do Washingtona

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari