Beljak: HSS se na konzultacije bio spreman odazvati sa strankama Narodne koalicije

0

Predsjednik Hrvatske seljačke stranke Krešo Beljak izjavio je za Hinu da je HSS od predsjednice Republike Kolinde Grabar-Kitarović dobio poziv za današnje konzultacije kao dio Narodne koalicije, na koje se bio spreman odazvati, ali da je od nekih stranaka koalicije došao zahtjev da se na konzultacije ide samostalno.

Rekao je kako se čuo s potpredsjednicom SDP-a Milankom Opačić i predsjednikom HNS-a Ivanom Vrdoljakom i oni su mu potvrdili informaciju kako se na konzultacije ide samostalno. Beljak kaže da je u principu to u redu. A što se HSS-a tiče, nama je to svejedno. Mi smo bili spremni otići zajedno, a možemo otići i sami, kaže Beljak, piše HRT

Poručio je i da je HSS-ova odluka jasna. Opozicijska smo stranka i dajemo 100 dana mira vladajućoj većini koja je dobila izbore, rekao je. Napomenuo je i da je u razvijenom svijetu demokratska praksa da se da 100 dana kako bi se ljudi mogli konsolidirati, imenovati ministre i zamjenike, ljude po poduzećima.

Beljak je također naglasio kako je ključno da HSS nije vodio nikakve pregovore s HDZ-om niti sa bilo kojom drugom strankom vezano uz sastavljanje većine te naglasio da ostaju opozicijska stranka.

Upitan hoće li dati potpis podrške predsjedniku HDZ-a Andreju Plenkoviću, Beljak je odgovorio da su oni sve o tome rekli. Izjavio je da je 20. rujna Predsjedništvo stranke donijelo odluku da će petero saborskih zastupnika HSS-a dati potpise predsjedniku HDZ-a Andreju Plenkoviću za budućeg mandatara hrvatske Vlade, ne tražeći za HSS ništa iako takva praksa, kako je rekao, dosad nije viđena u Hrvatskoj.

facebook komentari